Sprehod po Jezerskem traja dobri dve uri. / Foto: Tina Dokl

Poletno dogajanje na Jezerskem

Vsak torek Turistično informacijski center Jezersko v sklopu poletnega dogajanja organizira voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih znamenitostih. Sam pohod je primeren tako za slovenske kot tudi za tuje turiste.

Jezersko – Tudi v letošnjem letu so društva v občini Jezersko pripravila pester program poletnega dogajanja, s katerim želijo obiskovalcem prikazati pomembnost vezi med preteklostjo in sedanjostjo na tem območju. Gre za dogodke, povezane z njihovo zgodovino, etnološko dediščino, naravo, mogočnimi hribi, kmetijami, živalmi in domačo kulinariko. V sklopu tega dogajanja Turistično informacijski center Jezersko vsak torek organizira voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih znamenitostih. Pohod se začne ob 9. uri prav v sredini jezerskega in traja dobri dve uri. Na poti vodič pove nekaj o občini, o zgodovini kraja, o samem jezeru, ki je bilo včasih mnogo večje in je odteklo, ter o drugih naravnih in kulturnih znamenitostih. Vodič udeležence najprej seznani s hribi, ki obdajajo Jezersko, in opiše zgodovino njihovega nastanka vse od Kamniško-Savinjskih Alp do nastanka ledeniške doline. Pot, ki se vije ob potoku Jezernica, vodi do naravnega izvira mineralne vode, ki jo je možno tudi poskusiti, in se nadaljuje mimo cerkve Svetega Andreja. Ta cerkev, ki je bila včasih kapelica, stoji na prav posebni lokaciji, in sicer domnevajo, da je bila postavljena na otočku, prav tako kot cerkev na Bledu. Pot se nato obrne proti Šenkovi domačiji, ki še ohranja originalno postavitev hiš in drugih poslopij in je v tem edinstvena na Jezerskem. Nadaljuje se mimo Jenkove kasarne, mogočne zgradbe iz 16. stoletja, kjer je danes urejen muzej starih predmetov. Tam so se včasih ustavljali popotniki, ki so s Kranjske potovali na Koroško. Nato pa nas pot počasi pripelje do samega jezera.

Na Turistično informacijskem centru poudarjajo, da izlet z veseljem prilagodijo željam obiskovalcev in si tako skupaj ogledajo še druge znamenitosti, prav tako pa je voden ogled primeren za slovenske in za tuje turiste. Enega od pohodov sta se udeležila Jennifer in Terry Constant iz Bristola v Angliji, ki potujeta po Evropi z enoletnim sinom Ethanom in pišeta blog Travel as they grow, kjer sledilcem pripovedujeta o svojih doživetjih. Za Slovenijo pravita, da je neverjetna in da bodo tu ostali dlje, kot sta načrtovala. Nastanjeni so v kampu na Jezerskem in pohoda sta se udeležila zato, da izvesta več o tem prečudovitem kraju. Navdušena sta nad razgledom, gorami in jezerom, za ljudi pa pravita, da so zelo prijateljski. Jezersko so jima predlagali prijatelji, ki so že bili tu, zato sta poklicala na Turistično informacijski center in vprašala, ali se lahko pridružita. Seveda sta dobila pozitiven odgovor. Zakonca Nevenka in Lado Bandelj iz Lucije pa na Jezerskem dopustujeta, saj tega dela Slovenije prej še nista nikoli obiskala. Vedela sta, da je lepo, zato sta se določila, da bo to letos njuna končna destinacija. »Za pohod so nama povedali lastniki turistične kmetije, kjer sva nastanjena. Izleta sva se rade volje udeležila, saj je za naju to prvi stik s tem krajem,« sta še povedala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/21

ponedeljek

11/23

torek

11/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !