Blejski pletnarji za prevoz na Blejski otok zaračunajo 14 evrov. Agencija za varstvo konkurence poziva k ukrepanju zaradi enotnih cen. /Foto: Gorazd Kavčič

Na jezeru je konkurenca omejena

Agencija za varstvo konkurence po opravljeni analizi poziva k ukrepanju zaradi enotnih cen prevozov s pletno na Blejski otok. Opozarja na monopolni položaj združenja Pletna.

Bled – Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je po opravljeni analizi javnih prevozov na Blejski otok ugotovila omejevanje konkurence. Zato v mnenju, ki ga je objavila v torek, poziva tako k spremembam odloka o plovbnem režimu kot zakonodaje o podeljevanju vodnih dovoljenj.

Agencija se je analize lotila na podlagi prijave in poziva k ukrepanju, saj javne prevoze oseb na Blejski otok izvaja le združenje Pletna, ki ima, kot ugotavlja agencija, na trgu monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se za ceno prevozov kartelno dogovorili. Vsi izvajalci tako ponujajo prevoz za enako ceno, to je 14 evrov na osebo, združenje Pletna pa ima vodno dovoljenje, ki ga potrebuje za opravljanje prevozov, izdano vse do sredine leta 2044.

Kot v mnenju ugotavlja agencija, omejevanje konkurence pri javnem prevozu povzročajo že občinska določila o številu pristanišč in vstopno-izstopnih mest, kar sicer opravičujeta omejena nosilnost prostora in javni interes; slednji je v primeru Blejskega jezera izrazito poudarjen. Kot še navajajo, je konkurenca omejena kar dvakrat.

Določila zakona o vodah, po katerem se vodno dovoljenje izda za obdobje do trideset let, izvajalcem prav tako onemogočajo vstop na trg prevozov. Agencija meni, da bi se morali pogoji in merila za podelitev omejenega števila vodnih dovoljenj natančno in nedvoumno definirati, pristojno ministrstvo bi jih moralo predpisati že v zakonu. Tako da bi lahko vsi zainteresirani ponudniki, ki izpolnjujejo objektivno in nediskriminatorno napisana merila in pogoje, konkurirali za pridobitev vodnega dovoljenja, navaja agencija za varstvo konkurence.

Vzpostavitev konkurence bi se morala odvijati na ponavljajočih se razpisih vsakih nekaj let, s čimer bi vzpostavili interes konkurentov po izboljšanju kakovosti storitev, tehničnem napredku in stroškovno oblikovani ceni, še meni agencija, ki ugotavlja, da dovoljenje, izdano Združenju Pletna, povzroča omejevanje konkurence ali pravilnega delovanja trga, česar ne upravičuje splošni interes. Agencija meni, da bi se moralo vodno dovoljenje glasiti na konkretno podjetje, ki izvaja prevoze s pletno, oziroma pletnarja, ne pa na združenje. Vodno dovoljenje bi moralo biti izdano tudi za krajše obdobje veljavnost in na podlagi postopka, ki bi omogočal konkurenco.

Na ugotovitve so se že odzvali na Občini Bled, kjer poudarjajo, da niso stranka postopka niti niso seznanjeni z izdajo vodnih dovoljenj, kljub temu pa svojih postopkov določitve upravljavca pristanišč za pletne ne morejo voditi v nasprotju z izdanimi vodnimi dovoljenji. »Občina bo k spremembi odloka v smeri kot napotuje mnenje Agencije lahko pristopila, ko bodo spremenjeni odloku nadrejeni državni predpisi. Enako velja tudi za določitev upravljavca pristanišč, ki ne morejo biti neskladna z odločbami ARSO. Sicer pa na Bledu ocenjujejo, da se je v dobrem letu, odkar je v veljavi odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru, urejenost plovbe na Blejskem jezeru izboljšala in da pri izvajanju prevozov ni težav. »Zaradi množičnega turističnega obiska in ugodnega vremena je pritisk na jezero nedvoumno velik, vendar kljub temu pereče problematike, vezane na plovila, v letošnjem letu ni zaznati,« še ocenjujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/30

četrtek

17/18

petek

8/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...