Blejski pletnarji za prevoz na Blejski otok zaračunajo 14 evrov. Agencija za varstvo konkurence poziva k ukrepanju zaradi enotnih cen. /Foto: Gorazd Kavčič

Na jezeru je konkurenca omejena

Agencija za varstvo konkurence po opravljeni analizi poziva k ukrepanju zaradi enotnih cen prevozov s pletno na Blejski otok. Opozarja na monopolni položaj združenja Pletna.

Bled – Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je po opravljeni analizi javnih prevozov na Blejski otok ugotovila omejevanje konkurence. Zato v mnenju, ki ga je objavila v torek, poziva tako k spremembam odloka o plovbnem režimu kot zakonodaje o podeljevanju vodnih dovoljenj.

Agencija se je analize lotila na podlagi prijave in poziva k ukrepanju, saj javne prevoze oseb na Blejski otok izvaja le združenje Pletna, ki ima, kot ugotavlja agencija, na trgu monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se za ceno prevozov kartelno dogovorili. Vsi izvajalci tako ponujajo prevoz za enako ceno, to je 14 evrov na osebo, združenje Pletna pa ima vodno dovoljenje, ki ga potrebuje za opravljanje prevozov, izdano vse do sredine leta 2044.

Kot v mnenju ugotavlja agencija, omejevanje konkurence pri javnem prevozu povzročajo že občinska določila o številu pristanišč in vstopno-izstopnih mest, kar sicer opravičujeta omejena nosilnost prostora in javni interes; slednji je v primeru Blejskega jezera izrazito poudarjen. Kot še navajajo, je konkurenca omejena kar dvakrat.

Določila zakona o vodah, po katerem se vodno dovoljenje izda za obdobje do trideset let, izvajalcem prav tako onemogočajo vstop na trg prevozov. Agencija meni, da bi se morali pogoji in merila za podelitev omejenega števila vodnih dovoljenj natančno in nedvoumno definirati, pristojno ministrstvo bi jih moralo predpisati že v zakonu. Tako da bi lahko vsi zainteresirani ponudniki, ki izpolnjujejo objektivno in nediskriminatorno napisana merila in pogoje, konkurirali za pridobitev vodnega dovoljenja, navaja agencija za varstvo konkurence.

Vzpostavitev konkurence bi se morala odvijati na ponavljajočih se razpisih vsakih nekaj let, s čimer bi vzpostavili interes konkurentov po izboljšanju kakovosti storitev, tehničnem napredku in stroškovno oblikovani ceni, še meni agencija, ki ugotavlja, da dovoljenje, izdano Združenju Pletna, povzroča omejevanje konkurence ali pravilnega delovanja trga, česar ne upravičuje splošni interes. Agencija meni, da bi se moralo vodno dovoljenje glasiti na konkretno podjetje, ki izvaja prevoze s pletno, oziroma pletnarja, ne pa na združenje. Vodno dovoljenje bi moralo biti izdano tudi za krajše obdobje veljavnost in na podlagi postopka, ki bi omogočal konkurenco.

Na ugotovitve so se že odzvali na Občini Bled, kjer poudarjajo, da niso stranka postopka niti niso seznanjeni z izdajo vodnih dovoljenj, kljub temu pa svojih postopkov določitve upravljavca pristanišč za pletne ne morejo voditi v nasprotju z izdanimi vodnimi dovoljenji. »Občina bo k spremembi odloka v smeri kot napotuje mnenje Agencije lahko pristopila, ko bodo spremenjeni odloku nadrejeni državni predpisi. Enako velja tudi za določitev upravljavca pristanišč, ki ne morejo biti neskladna z odločbami ARSO. Sicer pa na Bledu ocenjujejo, da se je v dobrem letu, odkar je v veljavi odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru, urejenost plovbe na Blejskem jezeru izboljšala in da pri izvajanju prevozov ni težav. »Zaradi množičnega turističnega obiska in ugodnega vremena je pritisk na jezero nedvoumno velik, vendar kljub temu pereče problematike, vezane na plovila, v letošnjem letu ni zaznati,« še ocenjujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/10

sreda

-6/8

četrtek

1/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 17. januar 2018

Islandija

DELAVNICE / Kranj, 17. januar 2018

Zaključek akcije spremembe soseske Planina

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!