Turizem ob jezeru

Preddvor je še eden od gorenjskih turističnih krajev, ki je v preteklosti cvetel bolj kot danes. V tridesetih letih prejšnjega stoletja se je tu dr. Otmar Majerič ukvarjal z zdraviliškim turizmom. Na Golniku, kjer so se zdravili, so bolnikom priporočili nadaljevanje klimatskega zdravljenja v bližnjem Preddvoru. Tako so v času med obema svetovnima vojnama sem prihajali turisti od vsepovsod, največ iz takratne Jugoslavije, veliko je bilo Vojvodincev, in po njihovi zaslugi je Preddvor v času turistične sezone dobil pravcati korzo. Domačini so oddajali sobe in se v času sezone umikali na senike. Na voljo je bilo okoli petsto nočitev. Ob Kokri je bilo zgrajeno kopališče s kabinami in ploščadmi za sončenje. Na­stalo je turistično olepševalno društvo in v nekakšno poslovno skupnost združilo gostince in ponudnike prenočitvenih zmog­ljivosti. Celo po drugi svetovni vojni, v razvpitem socializmu, je šlo Preddvoru na turističnem področju še dolgo dobro. Podjetni domačini, turistični aktivisti, so se domislili, da bi bilo dobro imeti jezero. In so ga na prelomu v šestdeseta leta tudi naredili, čez desetletje pa še hotel ob njem, saj so želeli posodobiti način letovanja. Naravne lepote so že takrat znali povezati z zgodovinsko in kulturno dediščino, s posebnimi dogodki pa popestriti bivanje gostov, pa naj je šlo za domačo folkloro, poročni drevored v parku ob jezeru ali domače običaje ob porokah, s katerimi so sodelovali pri nekdaj mednarodno razširjeni kmečki ohceti v Sloveniji.

Zanimivo je prebirati pričevanja o teh časih v preddvorskem zborniku iz leta 1999, ko je turizmu še vedno dobro kazalo. Ne gre za to, da bi nostalgično želeli vrnitev Preddvora v stare čase. Ti so se namreč spremenili in turizem je treba utemeljiti na drugačnih temeljih. Še vedno ima ta kraj pod Storžičem in ob jezeru Črnava veliko ponuditi. Tudi ideje obstajajo, kako vse to zapakirati v privlačen turistični produkt. In obstajajo celo veljavni prostorski načrti, kako urediti kompleks ob jezeru, da bo primeren za današnji čas in zahtevnega gosta. Na občini, kjer želijo turizmu zagotoviti kar najboljše pogoje, bi se radi pogodili z državo, da bi jim prepustila v upravljanje jezero in bi si tako olajšali gospodarjenje na prostoru, kjer se srečuje več lastnikov, najbolj toga lastnica pa je prav država. Predvsem pa si želijo, da bi hotel ob jezeru, ki je nekajkrat zamenjal lastnika in ima sedaj roko nad njim banka, dobil investitorja, ki bi v njem videl potencial. Kot ga je Marjan Batagelj, uspešni lastnik Postojnske jame, videl na Jezerskem, ko je tam letos spomladi kupil hotel. Škoda, da se je peljal mimo Preddvora, ob tem grenko pripomnijo Preddvorčani.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/17

torek

11/17

sreda

11/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 16. oktober 2018

Z Vršiča na Sleme

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Prehranska vrednost pridelkov

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Narava gorskega sveta

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Aktivnosti medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Preddvor, 16. oktober 2018

Srečanja sekcije za ročna dela

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Leše, 16. oktober 2018

Odprtje otroškega igrišča

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.

Aljažev stolp je spet doma / 15:00, 5. oktober

Triglavski župnik? :)