V imenu ruske delegacije je cvetje k spomeniku pri Ruski kapelici položil ruski minister za zveze in množične medije Nikolaj Nikiforov. / Foto: Gorazd Kavčič

Ruska kapelica v spomin in opomin

Tudi letošnje tradicionalno spominsko srečanje ob Ruski kapelici pod Vršičem je minilo v znamenju pozivov k prijateljstvu in dialogu ter v spoštljivem duhu povezovanja in prijateljstva.

Kranjska Gora – Ves pretekli teden je Kranjska Gora živela v prazničnem utripu tako imenovanega Ruskega tedna, katerega vrhunec je bila nedeljska tradicionalna slovesnost pri Ruski kapelici pod Vriščem. Letos mineva že 101. leto, kar so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki, in sicer v spomin na tovariše, ki jih je leta 1916 med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz.

Tudi tokrat so se srečanja pri Ruski kapelici udeležili visoki predstavniki slovenske in ruske politike in gospodarstva, vključno s predsednikom države Borutom Pahorjem. Rusko delegacijo je vodil ruski minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj Nikiforov, ki je v svojem govoru poudaril edinstvenost kapelice kot spomenika. »Ne le dogodkom in žrtvam prve svetovne vojne, ampak tudi generacijam ljudi, ki so tu kljub vojnam in različnim družbenim pretresom v času, ko so se rušile države, se spreminjale meje in politični ustroji, ohranili kapelico takšno, kakršno vidimo danes,« je dejal minister.

»Prijateljstvo, vzajemno razumevanje – zaradi tega je postala kapelica kraj, kamor romajo ljudje z različnih celin, in kraj, kjer se vsak konec julija zbirajo tisoči udeležencev. Sem ne prihajamo le zaradi želje, da pokažemo spoštovanje žrtvam svetovnih vojn, ampak tudi zaradi tega, ker čutimo, da je ta kraj postal neka platforma za ohranjanje miru, sodelovanja med narodi, med državami, med ljudmi,« je še dejal ruski minister.

»Ruska kapelica služi tudi kot opomin za tiste, ki imajo preveč lahkoten odnos do problemov vojn in miru, za tiste, ki bi radi rušili že zgrajene prijateljske vezi in že zgrajeno sodelovanje. Za Slovenijo in Rusijo pa je postala simbol poglobljenega zaupanja in prijateljstva med narodoma in državama.«

Dobro sodelovanje je v svojem nagovoru poudaril tudi častni pokrovitelj letošnje prireditve minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. »Tragični dogodki iz prve svetovne vojne so zgodovinsko povezali slovenski in ruski narod. S spoštljivim odnosom do spomina na tragično umrle ljudi se izkazuje človečnost, ki danes je vse bolj redka,« je zbrane pri ruski kapelici nagovoril Erjavec. »Vesel tudi sodelovanja cerkvenih predstavnikov, sožitje med cerkvami je namreč eden od ključev za mednarodni mir,« je dejal in poudaril, da se je iz nečloveškega trpljenja vojnih ujetnikov razvila vez med slovenskim in ruskim narodom. »Razvilo se je medsebojno spoštovanje in prijateljstvo, ki se ne pusti motiti mednarodnim okoliščinam. Sporočilo ruske kapelice je, da so vojne nesmiselne, saj prinašajo veliko trpljenja in tragičnih človeških usod. Zato so vsakoletne spominske slovesnosti pod Vršičem tudi priložnost za razmislek o tem, v kakšnem svetu živimo, kako varno živimo, kaj si lahko obetamo v prihodnosti.«

Erjavec se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualnih političnih razmer v mednarodni skupnosti, s katerimi, kot pravi, ne moremo biti zadovoljni. »V zadnjih letih se je nakopičilo veliko problemov. Zlasti skrb vzbujajoče je, da se jih večina dotika naše neposredne soseščine. Zaskrbljen sem, ker se ti problemi rešujejo neučinkovito in prepočasi. Verjamem, da se mednarodne krize lahko rešijo le s sodelovanjem, z medsebojnim sodelovanjem velesil, zlasti stalnih članic Vrnostnega sveta – in ne z medsebojnim izključevanjem. Mednarodno zaupanje je bistvenega pomena za mirno razreševanja kriz. Prijateljstvo z Rusko federacijo vrednotimo prav skozi to spoznanje in zaupanje, ki smo ga skupaj zgradili preko spomina na dogodke pri ruski kapelici,« je še poudaril Erjavec, ki se je tako kot drugi v svojem govoru dotaknil lanske slovesnosti, ki se je je udeležil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. »Še ob letošnjem obisku predsednika Slovenije Boruta Pahorja v Moskvi je bil predsednik Putin poln pozitivnih vtisov z lanske spominske slovesnosti pri Ruski kapelici. Posebno si je zapomnil topel sprejem, ki ste mu ga pripravili,« je povedal Erjavec in spomnil, da letos obeležujemo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo, ki jih slovenski zunanji minister ocenjuje kot dobre tako na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih.

V imenu organizatorja Društva Slovenija Rusija je zbrane tokrat nagovorila Julija Mesarič. »Vojni viharji, ki so sejali smrt in uničenje, so vplivali na usodo več milijonov ljudi. Navadni ljudje, vojaki in oficirji ruske vojske so tukaj našli večno zavetje in zapustili v Ruski kapelici zaklad resničnih človeških vrednot – vere, ljubezni in upanja. Naša dolžnost je, da ta zaklad predamo prihodnjim generacijam.« Zbrane je pozdravil tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat.

Že v soboto so v Kranjski Gori pripravili koncert moskovskega in domačega zbora, ki mu je sledila še katoliška maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Maše se je udeležil tudi metropolit Pavel skupaj z drugimi predstavniki Ruske pravoslavne cerkve, ki so na to v nedeljo pri kapelici pripravili še krajšo pravoslavno slovesnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 75 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-1/8

petek

-1/6

sobota

0/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 31. januar 2018

Fotografski natečaj

IZLETI / Kranj, 9. februar 2018

Pustovanje 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!