V imenu ruske delegacije je cvetje k spomeniku pri Ruski kapelici položil ruski minister za zveze in množične medije Nikolaj Nikiforov. / Foto: Gorazd Kavčič

Ruska kapelica v spomin in opomin

Tudi letošnje tradicionalno spominsko srečanje ob Ruski kapelici pod Vršičem je minilo v znamenju pozivov k prijateljstvu in dialogu ter v spoštljivem duhu povezovanja in prijateljstva.

Kranjska Gora – Ves pretekli teden je Kranjska Gora živela v prazničnem utripu tako imenovanega Ruskega tedna, katerega vrhunec je bila nedeljska tradicionalna slovesnost pri Ruski kapelici pod Vriščem. Letos mineva že 101. leto, kar so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki, in sicer v spomin na tovariše, ki jih je leta 1916 med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz.

Tudi tokrat so se srečanja pri Ruski kapelici udeležili visoki predstavniki slovenske in ruske politike in gospodarstva, vključno s predsednikom države Borutom Pahorjem. Rusko delegacijo je vodil ruski minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj Nikiforov, ki je v svojem govoru poudaril edinstvenost kapelice kot spomenika. »Ne le dogodkom in žrtvam prve svetovne vojne, ampak tudi generacijam ljudi, ki so tu kljub vojnam in različnim družbenim pretresom v času, ko so se rušile države, se spreminjale meje in politični ustroji, ohranili kapelico takšno, kakršno vidimo danes,« je dejal minister.

»Prijateljstvo, vzajemno razumevanje – zaradi tega je postala kapelica kraj, kamor romajo ljudje z različnih celin, in kraj, kjer se vsak konec julija zbirajo tisoči udeležencev. Sem ne prihajamo le zaradi želje, da pokažemo spoštovanje žrtvam svetovnih vojn, ampak tudi zaradi tega, ker čutimo, da je ta kraj postal neka platforma za ohranjanje miru, sodelovanja med narodi, med državami, med ljudmi,« je še dejal ruski minister.

»Ruska kapelica služi tudi kot opomin za tiste, ki imajo preveč lahkoten odnos do problemov vojn in miru, za tiste, ki bi radi rušili že zgrajene prijateljske vezi in že zgrajeno sodelovanje. Za Slovenijo in Rusijo pa je postala simbol poglobljenega zaupanja in prijateljstva med narodoma in državama.«

Dobro sodelovanje je v svojem nagovoru poudaril tudi častni pokrovitelj letošnje prireditve minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. »Tragični dogodki iz prve svetovne vojne so zgodovinsko povezali slovenski in ruski narod. S spoštljivim odnosom do spomina na tragično umrle ljudi se izkazuje človečnost, ki danes je vse bolj redka,« je zbrane pri ruski kapelici nagovoril Erjavec. »Vesel tudi sodelovanja cerkvenih predstavnikov, sožitje med cerkvami je namreč eden od ključev za mednarodni mir,« je dejal in poudaril, da se je iz nečloveškega trpljenja vojnih ujetnikov razvila vez med slovenskim in ruskim narodom. »Razvilo se je medsebojno spoštovanje in prijateljstvo, ki se ne pusti motiti mednarodnim okoliščinam. Sporočilo ruske kapelice je, da so vojne nesmiselne, saj prinašajo veliko trpljenja in tragičnih človeških usod. Zato so vsakoletne spominske slovesnosti pod Vršičem tudi priložnost za razmislek o tem, v kakšnem svetu živimo, kako varno živimo, kaj si lahko obetamo v prihodnosti.«

Erjavec se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualnih političnih razmer v mednarodni skupnosti, s katerimi, kot pravi, ne moremo biti zadovoljni. »V zadnjih letih se je nakopičilo veliko problemov. Zlasti skrb vzbujajoče je, da se jih večina dotika naše neposredne soseščine. Zaskrbljen sem, ker se ti problemi rešujejo neučinkovito in prepočasi. Verjamem, da se mednarodne krize lahko rešijo le s sodelovanjem, z medsebojnim sodelovanjem velesil, zlasti stalnih članic Vrnostnega sveta – in ne z medsebojnim izključevanjem. Mednarodno zaupanje je bistvenega pomena za mirno razreševanja kriz. Prijateljstvo z Rusko federacijo vrednotimo prav skozi to spoznanje in zaupanje, ki smo ga skupaj zgradili preko spomina na dogodke pri ruski kapelici,« je še poudaril Erjavec, ki se je tako kot drugi v svojem govoru dotaknil lanske slovesnosti, ki se je je udeležil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. »Še ob letošnjem obisku predsednika Slovenije Boruta Pahorja v Moskvi je bil predsednik Putin poln pozitivnih vtisov z lanske spominske slovesnosti pri Ruski kapelici. Posebno si je zapomnil topel sprejem, ki ste mu ga pripravili,« je povedal Erjavec in spomnil, da letos obeležujemo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo, ki jih slovenski zunanji minister ocenjuje kot dobre tako na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih.

V imenu organizatorja Društva Slovenija Rusija je zbrane tokrat nagovorila Julija Mesarič. »Vojni viharji, ki so sejali smrt in uničenje, so vplivali na usodo več milijonov ljudi. Navadni ljudje, vojaki in oficirji ruske vojske so tukaj našli večno zavetje in zapustili v Ruski kapelici zaklad resničnih človeških vrednot – vere, ljubezni in upanja. Naša dolžnost je, da ta zaklad predamo prihodnjim generacijam.« Zbrane je pozdravil tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat.

Že v soboto so v Kranjski Gori pripravili koncert moskovskega in domačega zbora, ki mu je sledila še katoliška maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Maše se je udeležil tudi metropolit Pavel skupaj z drugimi predstavniki Ruske pravoslavne cerkve, ki so na to v nedeljo pri kapelici pripravili še krajšo pravoslavno slovesnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

8/12

nedelja

4/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...