V Kokri so proslavili spomin na požig vasi pred 75 leti.

Ohrani naj se spomin

V spomin na dogodke v času narodnoosvobodilnega boja je bilo konec tedna na Gorenjskem več prireditev, slovesnost je bila tudi ob 75-letnici požiga vasi Kokra.

Kokra – Dvajsetega julija je minilo 75 let, odkar so nemški okupatorji požgali vas Kokro, več domačinov izselili v taborišča, v svarilo pa v vasi ustrelili več talcev. Usodnega dogodka so se minulo soboto spomnili s slovesnostjo pri spomeniku v Kokri, ki ga je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Preddvor. Pel je mešani pevski zbor Kokrškega odreda Preddvor, recitatorji so s pesmimi obudili spomin na upor in boj, tudi s pesmimi Karla Destovnika Kajuha, čigar 95 let rojstva slavimo letos. Zbrane je pozdravil Franc Preširen, eden od še živečih Kokrjanov, ki je bil izseljen v nemško taborišče, slavnostna govornica pa je bila Dora Osterman, predsednica Pokrajinskega sveta borcev za vrednote NOB Gorenjske. Spomnila je na čas, ko so se tudi tukajšnji ljudje znašli pred dilemo, ali se prepustiti okupaciji ali se boriti za svobodo. Odgovor je bil upor in boj, je dejala in poudarila, da se je današnja evropska zavest rodila iz zmage nad fašizmom in nacizmom, in ne morda iz kolaboracije z njim. Ob tem je opozorila na današnji fašizem, za katerega so bile generacije po drugi svetovni vojni prepričane, da je za vedno premagan in izgnan v zgodovino. Spomnila je na letošnji incident v državnem zboru, ko so »mladi nahujskani kvazi poslanci«, ki povzdigujejo domobranstvo in problematizirajo narodnoosvobodilni boj, iz parlamenta odslovili predsednika borčevske organizacije, kar po njenih besedah kaže na izgon te organizacije iz javnega življenja. Hkrati pa je na drugi strani vse več mladih, ki se vključujejo v borčevsko organizacijo, ker sprejemajo vrednote NOB, ki so odpor, čast in dostojanstvo.

Na slovesnosti smo še slišali, da so krajevne borčevske organizacije Bela, Preddvor in Kokra dobile najvišje priznanje Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, in sicer v največji meri za ohranjanje spomenikov in vključevanje mladih. Ker v občini nimajo svojih prostorov, je zlato priznanje shranjeno na Beli, pri družini Milana Tičarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!