V Kokri so proslavili spomin na požig vasi pred 75 leti.

Ohrani naj se spomin

V spomin na dogodke v času narodnoosvobodilnega boja je bilo konec tedna na Gorenjskem več prireditev, slovesnost je bila tudi ob 75-letnici požiga vasi Kokra.

Kokra – Dvajsetega julija je minilo 75 let, odkar so nemški okupatorji požgali vas Kokro, več domačinov izselili v taborišča, v svarilo pa v vasi ustrelili več talcev. Usodnega dogodka so se minulo soboto spomnili s slovesnostjo pri spomeniku v Kokri, ki ga je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Preddvor. Pel je mešani pevski zbor Kokrškega odreda Preddvor, recitatorji so s pesmimi obudili spomin na upor in boj, tudi s pesmimi Karla Destovnika Kajuha, čigar 95 let rojstva slavimo letos. Zbrane je pozdravil Franc Preširen, eden od še živečih Kokrjanov, ki je bil izseljen v nemško taborišče, slavnostna govornica pa je bila Dora Osterman, predsednica Pokrajinskega sveta borcev za vrednote NOB Gorenjske. Spomnila je na čas, ko so se tudi tukajšnji ljudje znašli pred dilemo, ali se prepustiti okupaciji ali se boriti za svobodo. Odgovor je bil upor in boj, je dejala in poudarila, da se je današnja evropska zavest rodila iz zmage nad fašizmom in nacizmom, in ne morda iz kolaboracije z njim. Ob tem je opozorila na današnji fašizem, za katerega so bile generacije po drugi svetovni vojni prepričane, da je za vedno premagan in izgnan v zgodovino. Spomnila je na letošnji incident v državnem zboru, ko so »mladi nahujskani kvazi poslanci«, ki povzdigujejo domobranstvo in problematizirajo narodnoosvobodilni boj, iz parlamenta odslovili predsednika borčevske organizacije, kar po njenih besedah kaže na izgon te organizacije iz javnega življenja. Hkrati pa je na drugi strani vse več mladih, ki se vključujejo v borčevsko organizacijo, ker sprejemajo vrednote NOB, ki so odpor, čast in dostojanstvo.

Na slovesnosti smo še slišali, da so krajevne borčevske organizacije Bela, Preddvor in Kokra dobile najvišje priznanje Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, in sicer v največji meri za ohranjanje spomenikov in vključevanje mladih. Ker v občini nimajo svojih prostorov, je zlato priznanje shranjeno na Beli, pri družini Milana Tičarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/11

sreda

5/9

četrtek

-1/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 14. november 2018

Jezus in njegova slava

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.