Gasilci v starih uniformah so prikazali gašenje požarov po starem. / Foto: Alenka Brun

Bled privabil več deset tisoč ljudi

Blejski dnevi so se že zapisali v tradicijo. Vsako leto privabijo vse več domačih in tujih obiskovalcev. Tudi tokrat se jih je največ zbralo ob spustu lučk v jajčnih lupinah v jezero. Letos prvič neba ni razsvetlil ognjemet.

Bled – Blejski dnevi so tisti dnevi v letu, ko se Bled najbolj zašibi pod težo turistov. Direktor turizma Bled Matjaž Berčon nam je razkril, da si v vseh treh dneh dogajanja obetajo trideset tisoč obiskovalcev. Ti si pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, gašenje požarov po starem, poskusijo jedi tukajšnje kulinarike, otroke pripeljejo na otroške delavnice ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno Blejsko noč, ko se jezero razsvetli. Prostovoljci v čolnih na jezersko gladino položijo okrog 15 tisoč lučk v jajčnih lupinah, ki jih tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic. Izdela jih v nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbi slaščičarna Zima na Bledu, kjer skrbno ločujejo jajčne lupine. Letos smo prvič pogrešili polnočni ognjemet.

Letošnji Blejski dnevi so bili predvsem v znamenju kulinarike. Zasnovali so jo blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Okusi Bleda. Glavni namen je obuditi tradicionalno kulinariko, razširiti vedenje o tradicionalnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način, ter promocija. Obiskovalcem prireditve na Bledu so bile vse tri dni na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način ulične prehrane, posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti. Turistka iz Nizozemske Maria Steenoven je bila nadvse navdušena nad pestro ponudbo jedi. V vseh treh dneh jih je poskusila kar nekaj in prav vsaka posebej se ji je zdela posebna gurmanska poslastica.

V sklopu Blejskih dni je potekalo tudi mednarodno pevsko tekmovanje za otroke, mladino in odrasle Blejski zlati mikrofon. Festival z mednarodno konkurenco in žirijo je v petih kategorijah podelil nagrado grand prix v višini tisoč evrov ter denarne nagrade za prve tri v vsaki kategoriji. Organizator festivala je Glasbeni studio Osminka. Glasba je odzvanjala tudi izven festivala. V petek je zaigrala Godba Gorje, v večernih urah so množico razgreli Omar Naber, John F. Doe in Supersunset, naslednji večer pa dvojček BQL ter Nika Zorjan. V nedeljo so prišli na račun ljubitelji domače glasbe ob poslušanju ansambla Sekstakord.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 72 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/8

petek

-1/6

sobota

0/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

PREDAVANJA / Kranj, 18. januar 2018

Jaz, Čarli Čeplin

DELAVNICE / Kranj, 18. januar 2018

Pravilno dihanje in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Lesce, 18. januar 2018

Zelišča v kulinariki

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!