Gasilci v starih uniformah so prikazali gašenje požarov po starem. / Foto: Alenka Brun

Bled privabil več deset tisoč ljudi

Blejski dnevi so se že zapisali v tradicijo. Vsako leto privabijo vse več domačih in tujih obiskovalcev. Tudi tokrat se jih je največ zbralo ob spustu lučk v jajčnih lupinah v jezero. Letos prvič neba ni razsvetlil ognjemet.

Bled – Blejski dnevi so tisti dnevi v letu, ko se Bled najbolj zašibi pod težo turistov. Direktor turizma Bled Matjaž Berčon nam je razkril, da si v vseh treh dneh dogajanja obetajo trideset tisoč obiskovalcev. Ti si pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, gašenje požarov po starem, poskusijo jedi tukajšnje kulinarike, otroke pripeljejo na otroške delavnice ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno Blejsko noč, ko se jezero razsvetli. Prostovoljci v čolnih na jezersko gladino položijo okrog 15 tisoč lučk v jajčnih lupinah, ki jih tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic. Izdela jih v nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbi slaščičarna Zima na Bledu, kjer skrbno ločujejo jajčne lupine. Letos smo prvič pogrešili polnočni ognjemet.

Letošnji Blejski dnevi so bili predvsem v znamenju kulinarike. Zasnovali so jo blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Okusi Bleda. Glavni namen je obuditi tradicionalno kulinariko, razširiti vedenje o tradicionalnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način, ter promocija. Obiskovalcem prireditve na Bledu so bile vse tri dni na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način ulične prehrane, posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti. Turistka iz Nizozemske Maria Steenoven je bila nadvse navdušena nad pestro ponudbo jedi. V vseh treh dneh jih je poskusila kar nekaj in prav vsaka posebej se ji je zdela posebna gurmanska poslastica.

V sklopu Blejskih dni je potekalo tudi mednarodno pevsko tekmovanje za otroke, mladino in odrasle Blejski zlati mikrofon. Festival z mednarodno konkurenco in žirijo je v petih kategorijah podelil nagrado grand prix v višini tisoč evrov ter denarne nagrade za prve tri v vsaki kategoriji. Organizator festivala je Glasbeni studio Osminka. Glasba je odzvanjala tudi izven festivala. V petek je zaigrala Godba Gorje, v večernih urah so množico razgreli Omar Naber, John F. Doe in Supersunset, naslednji večer pa dvojček BQL ter Nika Zorjan. V nedeljo so prišli na račun ljubitelji domače glasbe ob poslušanju ansambla Sekstakord.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/21

ponedeljek

11/23

torek

11/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !