Gasilci v starih uniformah so prikazali gašenje požarov po starem. / Foto: Alenka Brun

Bled privabil več deset tisoč ljudi

Blejski dnevi so se že zapisali v tradicijo. Vsako leto privabijo vse več domačih in tujih obiskovalcev. Tudi tokrat se jih je največ zbralo ob spustu lučk v jajčnih lupinah v jezero. Letos prvič neba ni razsvetlil ognjemet.

Bled – Blejski dnevi so tisti dnevi v letu, ko se Bled najbolj zašibi pod težo turistov. Direktor turizma Bled Matjaž Berčon nam je razkril, da si v vseh treh dneh dogajanja obetajo trideset tisoč obiskovalcev. Ti si pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, gašenje požarov po starem, poskusijo jedi tukajšnje kulinarike, otroke pripeljejo na otroške delavnice ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno Blejsko noč, ko se jezero razsvetli. Prostovoljci v čolnih na jezersko gladino položijo okrog 15 tisoč lučk v jajčnih lupinah, ki jih tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic. Izdela jih v nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbi slaščičarna Zima na Bledu, kjer skrbno ločujejo jajčne lupine. Letos smo prvič pogrešili polnočni ognjemet.

Letošnji Blejski dnevi so bili predvsem v znamenju kulinarike. Zasnovali so jo blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Okusi Bleda. Glavni namen je obuditi tradicionalno kulinariko, razširiti vedenje o tradicionalnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način, ter promocija. Obiskovalcem prireditve na Bledu so bile vse tri dni na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način ulične prehrane, posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti. Turistka iz Nizozemske Maria Steenoven je bila nadvse navdušena nad pestro ponudbo jedi. V vseh treh dneh jih je poskusila kar nekaj in prav vsaka posebej se ji je zdela posebna gurmanska poslastica.

V sklopu Blejskih dni je potekalo tudi mednarodno pevsko tekmovanje za otroke, mladino in odrasle Blejski zlati mikrofon. Festival z mednarodno konkurenco in žirijo je v petih kategorijah podelil nagrado grand prix v višini tisoč evrov ter denarne nagrade za prve tri v vsaki kategoriji. Organizator festivala je Glasbeni studio Osminka. Glasba je odzvanjala tudi izven festivala. V petek je zaigrala Godba Gorje, v večernih urah so množico razgreli Omar Naber, John F. Doe in Supersunset, naslednji večer pa dvojček BQL ter Nika Zorjan. V nedeljo so prišli na račun ljubitelji domače glasbe ob poslušanju ansambla Sekstakord.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-3/4

torek

-4/5

sreda

-7/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Kranjska Gora, 21. marec 2018

Delavnice v Liznjekovi hiši

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 21. marec 2018

Spominska prireditev

OBVESTILA / Kranj, 21. marec 2018

Plačilo članarine PZS za leto 2018

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 21. marec 2018

Adijo blokade! Čas je za boljše življenje

IZLETI / Kranj, 22. marec 2018

Na Zasavsko sveto goro

OBVESTILA / Jesenice, 22. marec 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Jesenice

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...