V Medgenacijskem centru v Korotanu je razstava arhitekturnih rešitev z letošnje delavnice. / Foto: Matic Zorman

Napotki, kako graditi na Jezerskem

V minulem študijskem letu je skupina študentov arhitekture na Jezerskem skupaj z občani na arhitekturno-urbanistični delavnici spoznavala značilnosti in tradicijo tukajšnjega prostora in opozarjala na slabo prakso gradnje v prostoru. O tem sta nastali brošura in razstava.

Jezersko – Razstavo si je mogoče ogledati v prostorih Medgeneracijskega centra poleg Turistično informacijskega centra (TIC) v času njegovega odprtja in ob dogodkih v dvorani Korotan. V TIC-u pa imajo tudi brošuro, ki so jo pod naslovom Jezersko, kako prepoznati, ohranjati in živeti s tradicijo izdali po arhitekturno urbanistični delavnici. Brošuro so prejela tudi vsa gospodinjstva, saj so v njej objavljene predlagane rešitve, kako je v jezerskem okolju najprimerneje graditi in urejati prostor, je pred časom povedal župan Jurij Rebolj in napovedal, da bo na občini od septembra naprej delovala arhitekturna pisarna. Arhitekt in dva študenta arhitekture bodo občanom svetovali v primeru gradnje ali adaptacije.

Delavnica, ki so jo študentje arhitekture pod me­n­torstvom profesorjev Maruše Zorec in Tadeja Glažarja izvedli že pozimi, je povzela prostorske kvalitete in tradicijo, kraju pa skušala pokazati tudi nevarnosti, napake in nekatere slabe prakse gradnje v prostoru. S posnetki vseh grajenih objektov je nastal obsežen pregled, analizirali so krajino z značilnimi elementi, ki skupaj z grajenimi stavbami tvorijo močno identiteto in prepoznavnost Jezerskega. Pripravljene so zasnove arhitekturnih oživitev nekaterih zapuščenih stavb in kompleksov ter predlogi za vzpostavitev in oživitev pomembnih javnih prostorov v središču Jezerskega. Ukvarjali so se tudi z elementi malega merila urbane ulične opreme (avtobusna postajališča, klopi, oglasni panoji, ograje, nadstrešnice). Ti elementi so običajno prepuščeni stihijskemu oblikovanju in lahko kazijo krajino in kraj, zato s katalogom specifično za Jezersko oblikovane opreme in postavitvijo prototipov krajanom kaže možnost enotnega oblikovanja okolja. »Za neprecenljivo štejem sposobnost skupnosti, ki ji uspe ohraniti tako svojo dediščino kot z novimi pozidavami nadgrajevati stavbno identiteto, ki so jo izoblikovali naši predniki. Še tako kvalitetno delo na papirju pa ne more zagotoviti končnega uspeha, če prebivalke in prebivalci Jezerskega ne bomo sledili napotkom strokovnjakov,« na to dodaja župan Jurij Rebolj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

12/28

torek

15/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 18. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 18. junij 2018

Svoboda v odnosu – je prisotna, kako?

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...