Veselice so še vedno pomemben finančni vir prostovoljnih gasilskih društev za nakup gasilske opreme.

Izvirni tudi pri veselicah

Bohinjci svojo iznajdljivost, o kateri (in o trmi) govori tudi reklo Vsak po svoje, Bohin'c pa s svedrom, še enkrat več potrjujejo tudi z edinstveno obliko finančne pomoči lokalnim gasilskim društvom.

Bohinj – Občina Bohinj je po naših podatkih edina na Gorenjskem, če ne celo v Sloveniji, ki preko posebnega javnega razpisa sofinancira veselice v organizaciji prostovoljnih gasilskih društev. Letos so na ta način podprli štiri društva, ki so se prijavila na omenjeni razpis, in mednje razdelila 3500 evrov za kritje stroškov nastopajočih ansamblov. Lani, ko so javni razpis izvedli prvič, pa so za sofinanciranje gasilskih veselic namenili pet tisoč evrov. Če ste se torej v soboto odpravili na gasilsko veselico na Koprivniku, vedite, da je nastop ansambla Pogum, ki je skrbel za veselo razpoloženje, omogočila tudi Občina Bohinj. Če ne v celoti, pa vsaj do polovice njihovega honorarja, kakor smo lahko prebrali v letošnjem javnem razpisu, ki ga je občina pred poletjem objavila v občinskem glasilu Bohinjske novice. In podobno so veselico že izpeljali v Bohinjski Bistrici, v avgustu pa ju bodo pripravili še gasilci na Gorjušah in v Bohinjski Češnjici.

Da gre za izvirno rešitev v gorenjskem in slovenskem prostoru, pritrjujejo tako na Občini Bohinj kot tudi predsednik Gasilske zveze Gorenjska Jože Derlink. »Pri tej rešitvi se nismo zgledovali po drugi občini, nekaj občin sicer sofinancira prireditve v svoji občini, vendar se ne omejujejo samo na prostovoljna gasilska društva,« je tako dejal Miro Sodja, direktor bohinjske občinske uprave. »V Gasilski zvezi Gorenjske pozdravljamo vse oblike finančne podpore delovanja gasilskih društev, a za takšno so se do zdaj odločili samo v Bohinju. Občina društvom na ta način vsaj deloma zniža stroške organizacije veselice, še vedno pa je od članov teh gasilskih društev najbolj odvisno, kako znajo pomoč izkoristiti,« je povedal predsednik zveze Jože Derlink.

Na Občini Bohinj so dodatno razložili, da že vrsto let v okviru organizacije novoletnih prireditev omogočajo lokalnim društvom, da prevzamejo gostinsko ponudbo na prireditvah, in jim s tem omogočijo pridobivanje dodatnih sredstev za delovanje. »Ker se gasilska društva na ta razpis ne prijavljajo, v poletnem času pa organizirajo kar nekaj veselic, ki zagotovo predstavljajo dodatno ponudbo prireditev za goste Bohinja, smo se odločili, da jim v okviru razpisa pomagamo pri izvedbi veselice s tem, da jim sofinanciramo stroške ansambla. Na razpis se lahko prijavijo prostovoljna gasilska društva. Na veselicah njihovi člani delajo prostovoljno, iztržek od prireditve pa porabijo za nabavo gasilne opreme. Na ta način se tudi deloma razbremeni občinski proračun stroškov nabave gasilske opreme,« je povedal direktor občinske uprave Miro Sodja. V preteklosti, od leta 2009 do 2015, je sicer občina sredstva namenjala društvom, ki so praznovala okroglo obletnico delovanja.

Kot glavni razlog za dodatno pomoč gasilskim društvom je Sodja navedel njihovo zelo pomembno vlogo v občini. »V preteklosti je namreč občino prizadelo že kar nekaj naravnih nesreč, kot so bile poplave v letih 2007 in 2008 ter žled v 2014, in v takih primerih so prvi posredovali gasilci in smo se nanje vedno lahko zanesli. Zavedamo se, da se bodo naravne nesreče dogajale tudi v prihodnje, in želimo, da smo na take nesreče pripravljeni. Prostovoljna gasilska društva imajo tudi veliko članov, kar je ob take vrste dogodkih tudi pomembno, da se zavarujejo življenja in premoženje,« je poudaril. Podobno razmišlja tudi predsednik gorenjskih gasilcev Jože Derlink: »Glede na to, da v Bohinju celotna gasilska služba temelji na prostovoljstvu, so veselice zelo pomemben vir financiranja nakupa potrebne opreme.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/10

sreda

-6/8

četrtek

1/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 17. januar 2018

Islandija

DELAVNICE / Kranj, 17. januar 2018

Zaključek akcije spremembe soseske Planina

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!