Milan Milošič pri kuhanju masovnjeka / Foto: Matic Zorman

Masovnjek za krepak obrok

Masovnjek je najstarejša planinska jed, ki so jo majerice oz. oskrbnice včasih kuhale pastirjem, lovcem in drugim, ki so na jezerskih planinah skrbeli za pašo. Da se na to tradicijo ne pozabi, jo poleti vsako soboto opoldne skuhajo na odprtem ognju ob Planšarskem jezeru.

Jezersko – Kuhanje masovnjeka na odprtem ognju je ena od ponudb Jezerske štorije, s katero poleti na Jezersko privabljajo obiskovalce in z njimi delijo svojo kulturno dediščino. Skuhajo ga tudi na tradicionalnem Ovčarskem balu, ki že več kot pol stoletja poteka vsako drugo nedeljo v avgustu in ob katerem se spomnijo starih običajev ob prigonu črede v dolino. Vsaka jezerska domačija je imela planino, na kateri so čez poletje pasli. Ker so imeli veliko mleka in smetane, je »majerica« pastirjem kuhala nasitno jed iz smetane in ajdove moke, da so bili ob njej lahko ves dan pri močeh. Vse to nam pripoveduje jezerski gostinec Milan Milošič, medtem ko nalaga ogenj, na katerem se bo v litoželeznem kotlu kuhal masovnjek.

»V preteklosti so ga kuhali v bakrenem kotlu,« pove sogovornik, ko v razžarjeno posodo vliva smetano. »Najboljša je mlada kisla smetana, mi jo dobimo z mlekarstva na Olševku. Masovnjek sicer poznajo tudi v drugih krajih, ponekod ga kuhajo iz bele ali koruzne moke, na Jezerskem, kjer je včasih raslo veliko ajde, pa je iz ajdove. Tudi ajdovo moko imam najraje iz enega od mlinov v dolini, in ne tiste iz trgovine. Smetano solimo in počakamo, da zavre, podobno kot mleko, ki je pred tem, da vzkipi. Potem vsujemo ajdovo moko. Na liter smetane damo štiri jedilne žlice ajdove moke. Ob močnem mešanju se ti dve preprosti sestavini spremenita v masovnjek. Moka popije vlago, iz smetane se izloči maščoba, ki spominja na maslo in v nekaj minutah je masovnjek kuhan.« Milan ga postreže s kruhom, sicer pa pravi, da ga jedo tudi z jogurtom, kislim mlekom, nekateri celo z žganci. Obiskovalci, ki te jedo ne poznajo, jo sprva vzamejo z nezaupanjem, potem pa si jo nekateri privoščijo še enkrat. Zakonca Frenk in Jolanda, ki sta z motorjem pripeljala iz Straže pri Novem mestu in se na Jezerskem ustavila na poti na Koroško, sta pritrdila, da je masovnjek dober. Teknil je tudi mlademu francoskemu paru Romane in Remiju, ki sta na dvanajstdnevnem potovanju po Sloveniji obiskala Jezersko in bila pravkar namenjena na Češko kočo.

Milana Milošiča, ki je na Jezersko iz rodne Štajerske prišel ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, smo vprašali, kje se je naučil kuhati značilno pastirsko jed. Kot gostincu mu to ni bilo težko, zlasti še, ker že od leta 1980 sodeluje pri Ovčarskem balu in ga zadnjih petnajst let tudi vodi. »Tam vsakokrat skuhamo masovnjek, za katerega porabimo od 80 do 120 litrov smetane. Naučil me je Rebanov Francelj, ki je veljal za maskoto masovnjeka. Nada Rebolj, mama sedanjega župana, ki je tudi dolga leta sodelovala pri Ovčarskem balu, pa me je naučila skuhati koroške žgance.« Da obvlada jezersko kuho in je zaradi tega že pravi Jezerjan (in ne mogoče Jezerčan), pa potrdita tudi Darinka in Jana, njegovi tokratni pomočnici pri masovnjeku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/8

sreda

4/10

četrtek

0/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Naklo, 25. april 2024

S kolesom pod Kriško goro

OBVESTILA / Preddvor, 25. april 2024

O vzgoji in motivaciji otrok in mladih

PREDAVANJA / Kranj, 25. april 2024

Je doping naša realnost

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

PRIREDITVE / Kranj, 27. april 2024

Tradicionalno peš romanje na Brezje

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...