Z »rikšo« popularizirajo javni prevoz.

Zasedenost bohinjskih parkirišč na spletu

Na spletni strani www.bohinj.si lahko najdete sveže informacije o zasedenosti parkirišč ob Bohinjskem jezeru, kar je eden od nadaljnjih korakov prometne razbremenitve jezerske sklede.

Stara Fužina – V okviru projekta Parkiraj in doživi naravo so na spletni strani www.bohinj.si prek interaktivnega zemljevida mehke mobilnosti na razpolago ažurni podatki o zasedenosti parkirišč v okolici Bohinjskega jezera, kar je po besedah direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa še eden od kamenčkov v mozaiku zmanjšanja pritiska na jezersko skledo. Na interaktivnem zemljevidu, ki bo v prihodnje prerasel Bohinj in postal osrednje informacijsko središče za promet na območju Julijskih Alp, sicer dobite tudi informacije o polnilnicah za električne avtomobile, vozni red turistične ladjice in druge koristne informacije. Podatke o zasedenosti parkirišč pa najdete tudi na svetlobnih tablah v Ribčevem Lazu.

Kot je še povedal Klemen Langus, je Občina Bohinj že pred leti pristopila k urejanju prometa v Bohinju, na podlagi strateških dokumentov občine pa je nato Turizem Bohinj izvajal ukrepe mehke mobilnosti – tiste promocijskega značaja skozi Zeleni vikend, sicer pa s kartico Gost Bohinja, ki je postala kartica mobilnosti. »Gostom sporočamo jasno vizijo kraja, da želimo zmanjšati pritisk na jezersko skledo in jim omogočiti mobilnost brez uporabe lastnega avtomobila. V ta namen smo pripravili celo paleto produktov, ki spodbujajo tudi vožnjo s kolesi in hojo. Del tega projekta je tudi Parkiraj in doživi naravo, kjer smo s številnimi partnerji, med drugim tudi Triglavskim narodnim parkom, Občino Bohinj, Občino Kobarid in drugimi pridobili sredstva tako imenovanega Norveškega finančnega mehanizma. V okviru projekta smo tako prenovili parkirni sistem v Bohinju, zamenjali parkomate in eno parkirišče uredili z zapornicami. Turizem Bohinj je skupaj z drugimi partnerji, predvsem Triglavskim narodnim parkom, pristopil k pripravi platforme mobilnosti, tako smo razvili posebno aplikacijo, ki gostu omogoči, da izve v realnem času podatke o zasedenosti parkirišč.« Kot še dodaja Langus, je to samo prvi korak v smeri mehke mobilnosti, saj bodo s Triglavskim narodnim parkom in preostalimi partnerji poskušali zagotoviti denar za nadgradnjo tega sistema z aplikacijo voznih redov, tako da bodo lahko gostje v realnem času dobili podatke, kako priti od ene do druge točke z javnim prevozom, peš ali s kolesom. S tem namenom vzpostavljajo tudi mrežo izposojevalnic koles, za zdaj v Bohinjski Bistrici in Stari Fužini.

V Bohinju si želijo, da bi projekt prerasel okvire Bohinja in povezal območje Triglavskega narodnega parka oziroma območja MAB Unesco Julijske Alpe in da bi zmanjšal pritisk na osrednje atrakcije na tem območju. Eden od načinov popularizacije javnega prevoza je tudi »rikša« – tako so jo poimenovali, ker zanjo še niso našli boljšega imena, a kot pravi Klemen Langus, bodo veseli morebitnih predlogov. Kupili so jo s pomočjo regijskega razvojnega centra BSC in bo služila kot mobilna informacijska točka. »Je zanimiva, drugačna. Ljudje jo gledajo, to pa nam daje možnost, da se z njimi pogovorimo in vidimo, kako odreagirajo na naše aktivnosti.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

petek

-2/6

sobota

-1/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!