Na taboru so imeli opravka s teorijo in s praktičnimi vajami. / Foto: Gorazd Kavčič

Vojaški tabor za dijake in študente

Center vojaških šol je letos že petnajsto leto zaporedoma organiziral dvotedenski vojaški tabor za študente in dijake slovenskih fakultet in srednjih šol.

Bohinjska Bela – Za 64 udeležencev vojaškega tabora na širšem območju Bohinjske Bele se je štirinajstdnevna izkušnja vojaškega življenja začela 3. julija in se končala 15. julija. V tem obdobju so imeli status uniformiranih vojakov Slovenske vojske, kar pomeni, da so sledili tudi njenim pravilom. 24 deklet in 40 fantov iz slovenskih srednjih šol in fakultet se je v tem času spoprijelo z različnimi nalogami in preizkušnjami. »Tu se imam zelo dobro. Prva dva dneva je bilo sicer zelo naporno, čez teden pa vse bolje. Žalostna sem, ker se bo tabor končal, odšla bom z dobrimi vtisi,« je povedala Ana Jelenc iz Davče, sicer študentka Fakultete za varnostne vede, smer Varnost in policijsko delo. Tabor je bil zanjo tudi praksa za fakulteto, vendar je rekla, da to ni bil pogoj in da bi se ga udeležila tudi drugače, saj jo je zanimal kot izkušnja. Največji izziv pa ji je predstavljala vožnja s helikopterjem, saj se boji višine in ji je uspelo premagati strah. »Bilo je veliko adrenalina, vendar se je splačalo,« je dodala. Da sta bila prva dva dneva zelo naporna, je povedal tudi Žan Bradeško iz Cerkelj na Gorenjskem, študent Obramboslovja na Fakulteti za družbene vede. »Zame je bila to praksa v sklopu fakultete, vendar bi šel pogledat, tudi če ne bi bila. Najbolj zanimivo mi je bilo streljanje. To sem želel poskusiti že prej,« je povedal. Žan se namerava po končani fakulteti vpisati v šolo za častnike in se zaposliti v Slovenski vojski. Marko Sinobad iz Radovljice se je za tabor odločil zaradi prakse, ki jo mora opravljati kot študent Fakultete za varnostne vede, smer Informacijska varnost. »Tu se naučiš veliko novih stvari, discipline, reda, navežeš nova prijateljstva. Všeč mi je bil let s helikopterjem, ker tega še dolgo ne bom mogel ponoviti. Bila je edinstvena priložnost, razgled in občutki pa fenomenalni,« je povedal.

Tabor pa ni bil namenjen le dijakom in študentom, ampak je bil primeren tudi za štipendiste Ministrstva za obrambo oziroma Slovenske vojske za pridobivanje osnovnih vojaških veščin. Eden takih je Žiga Tomazin iz Loma pod Storžičem, ki se je tabora udeležil v sklopu šole za častnike. Povedal je, da je tabor za študente in dijake kot neka predstavitev vojaškega življenja, zanje pa je to preizkušnja v poveljevanju in vodenju. »Eni pridejo sem za veselje, drugi po izkušnje, tretji zaradi prakse,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-1/7

petek

-2/6

sobota

-1/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!