Na taboru so imeli opravka s teorijo in s praktičnimi vajami. / Foto: Gorazd Kavčič

Vojaški tabor za dijake in študente

Center vojaških šol je letos že petnajsto leto zaporedoma organiziral dvotedenski vojaški tabor za študente in dijake slovenskih fakultet in srednjih šol.

Bohinjska Bela – Za 64 udeležencev vojaškega tabora na širšem območju Bohinjske Bele se je štirinajstdnevna izkušnja vojaškega življenja začela 3. julija in se končala 15. julija. V tem obdobju so imeli status uniformiranih vojakov Slovenske vojske, kar pomeni, da so sledili tudi njenim pravilom. 24 deklet in 40 fantov iz slovenskih srednjih šol in fakultet se je v tem času spoprijelo z različnimi nalogami in preizkušnjami. »Tu se imam zelo dobro. Prva dva dneva je bilo sicer zelo naporno, čez teden pa vse bolje. Žalostna sem, ker se bo tabor končal, odšla bom z dobrimi vtisi,« je povedala Ana Jelenc iz Davče, sicer študentka Fakultete za varnostne vede, smer Varnost in policijsko delo. Tabor je bil zanjo tudi praksa za fakulteto, vendar je rekla, da to ni bil pogoj in da bi se ga udeležila tudi drugače, saj jo je zanimal kot izkušnja. Največji izziv pa ji je predstavljala vožnja s helikopterjem, saj se boji višine in ji je uspelo premagati strah. »Bilo je veliko adrenalina, vendar se je splačalo,« je dodala. Da sta bila prva dva dneva zelo naporna, je povedal tudi Žan Bradeško iz Cerkelj na Gorenjskem, študent Obramboslovja na Fakulteti za družbene vede. »Zame je bila to praksa v sklopu fakultete, vendar bi šel pogledat, tudi če ne bi bila. Najbolj zanimivo mi je bilo streljanje. To sem želel poskusiti že prej,« je povedal. Žan se namerava po končani fakulteti vpisati v šolo za častnike in se zaposliti v Slovenski vojski. Marko Sinobad iz Radovljice se je za tabor odločil zaradi prakse, ki jo mora opravljati kot študent Fakultete za varnostne vede, smer Informacijska varnost. »Tu se naučiš veliko novih stvari, discipline, reda, navežeš nova prijateljstva. Všeč mi je bil let s helikopterjem, ker tega še dolgo ne bom mogel ponoviti. Bila je edinstvena priložnost, razgled in občutki pa fenomenalni,« je povedal.

Tabor pa ni bil namenjen le dijakom in študentom, ampak je bil primeren tudi za štipendiste Ministrstva za obrambo oziroma Slovenske vojske za pridobivanje osnovnih vojaških veščin. Eden takih je Žiga Tomazin iz Loma pod Storžičem, ki se je tabora udeležil v sklopu šole za častnike. Povedal je, da je tabor za študente in dijake kot neka predstavitev vojaškega življenja, zanje pa je to preizkušnja v poveljevanju in vodenju. »Eni pridejo sem za veselje, drugi po izkušnje, tretji zaradi prakse,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

13/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...