Na taboru so imeli opravka s teorijo in s praktičnimi vajami. / Foto: Gorazd Kavčič

Vojaški tabor za dijake in študente

Center vojaških šol je letos že petnajsto leto zaporedoma organiziral dvotedenski vojaški tabor za študente in dijake slovenskih fakultet in srednjih šol.

Bohinjska Bela – Za 64 udeležencev vojaškega tabora na širšem območju Bohinjske Bele se je štirinajstdnevna izkušnja vojaškega življenja začela 3. julija in se končala 15. julija. V tem obdobju so imeli status uniformiranih vojakov Slovenske vojske, kar pomeni, da so sledili tudi njenim pravilom. 24 deklet in 40 fantov iz slovenskih srednjih šol in fakultet se je v tem času spoprijelo z različnimi nalogami in preizkušnjami. »Tu se imam zelo dobro. Prva dva dneva je bilo sicer zelo naporno, čez teden pa vse bolje. Žalostna sem, ker se bo tabor končal, odšla bom z dobrimi vtisi,« je povedala Ana Jelenc iz Davče, sicer študentka Fakultete za varnostne vede, smer Varnost in policijsko delo. Tabor je bil zanjo tudi praksa za fakulteto, vendar je rekla, da to ni bil pogoj in da bi se ga udeležila tudi drugače, saj jo je zanimal kot izkušnja. Največji izziv pa ji je predstavljala vožnja s helikopterjem, saj se boji višine in ji je uspelo premagati strah. »Bilo je veliko adrenalina, vendar se je splačalo,« je dodala. Da sta bila prva dva dneva zelo naporna, je povedal tudi Žan Bradeško iz Cerkelj na Gorenjskem, študent Obramboslovja na Fakulteti za družbene vede. »Zame je bila to praksa v sklopu fakultete, vendar bi šel pogledat, tudi če ne bi bila. Najbolj zanimivo mi je bilo streljanje. To sem želel poskusiti že prej,« je povedal. Žan se namerava po končani fakulteti vpisati v šolo za častnike in se zaposliti v Slovenski vojski. Marko Sinobad iz Radovljice se je za tabor odločil zaradi prakse, ki jo mora opravljati kot študent Fakultete za varnostne vede, smer Informacijska varnost. »Tu se naučiš veliko novih stvari, discipline, reda, navežeš nova prijateljstva. Všeč mi je bil let s helikopterjem, ker tega še dolgo ne bom mogel ponoviti. Bila je edinstvena priložnost, razgled in občutki pa fenomenalni,« je povedal.

Tabor pa ni bil namenjen le dijakom in študentom, ampak je bil primeren tudi za štipendiste Ministrstva za obrambo oziroma Slovenske vojske za pridobivanje osnovnih vojaških veščin. Eden takih je Žiga Tomazin iz Loma pod Storžičem, ki se je tabora udeležil v sklopu šole za častnike. Povedal je, da je tabor za študente in dijake kot neka predstavitev vojaškega življenja, zanje pa je to preizkušnja v poveljevanju in vodenju. »Eni pridejo sem za veselje, drugi po izkušnje, tretji zaradi prakse,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°


vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/19

petek

6/19

sobota

7/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

PRIREDITVE / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 19. oktober 2018

Razočarana gospodinja pri sexologu

OBVESTILA / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

 

 
 

 

 
 
 

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...