Janez Ferlan / Foto: Andrej Tarfila

Najbolj ponosen na »turn« na Prtovču

Novi častni občan Železnikov Janez Ferlan je bil dejaven na različnih področjih, najbolj pa je, kot pravi, ponosen na zvonik cerkve na Prtovču, ki ga je sam prekril s skriljem, za kar je namenil tudi tri tedne svojega dopusta.

Čeprav je v utemeljitvi največ besed namenjeno njegovemu 20-letnemu delovanju v lokalni politiki, pa letošnji prejemnik naziva častnega občana Železnikov Janez Ferlan izmed svojih dosežkov naprej omeni zvonik cerkve na Prtovču, ki je po njegovi zaslugi namesto bakrene strehe dobil takšno kot nekoč – skrilnato. »Najbolj sem ponosen na 'turn' na Prtovču, ki sem ga z lastnimi rokami prekril s skriljem od začetka do konca. Delal sem tri tedne med kolektivnim dopustom, od jutra do večera, pri Petričk sem bil pa na hrani,« se spominja 61-letni Ferlan, ki je leta pred tem dosegel tudi povrnitev zvonika župnijske cerkve v Železnikih v prvotno stanje – da je torej prekrit s skriljem. V vodenje projekta obnove zvonika je vložil šeststo ur prostovoljnega dela. Kot svetnik se je trudil tudi za zagotavljanje občinskih sredstev za sofinanciranje obnove sakralnih objektov.

Ferlan je naziv častnega občana za življenjsko delo na gospodarskem in družbenem področju ob občinskem prazniku konec junija prejel na predlog direktorjev Alplesa, Nika in Domela, Župnije Železniki in občinskega odbora SLS. »V politiko sprva nisem hotel iti. V stranke so me vabili že, ko se je začela demokracija, a sem rekel, da ni govora.« Po ustanovitvi Občine Železniki pa so ga v enem tednu prišli vabit iz treh strank, nakar se je vendarle pridružil Slovenskim krščanskim demokratom, postal je tudi predsednik te stranke v Železnikih in jo vodil do združitve s SLS, na čelu katere je bil vse do leta 2013. Kar dvajset let je bil občinski svetnik, od tega 16 let podžupan. Uspešno je vodil volilne kampanje za poslanske in županske kandidate ter za svetniška mesta. »V dvajsetih letih smo dobili vse volitve in logično je, da tisti, ki ne pridejo zraven, postanejo težki nasprotniki,« pravi Ferlan, ki se je moral v preteklosti soočiti tudi z njihovimi očitki. Ti so se pojavili tudi ob njegovi nominaciji za častnega občana. Dati priznanje politiku ni enostavno, meni Ferlan in dodaja, da je šlo za stare očitke, ki jih je v minulih letih večkrat zanikal. »Je pa dejstvo, da so tisti, ki na zadevo gledajo drugače, trdno prepričani, da sem si priznanje zaslužil.«

Kot pravi, je v preteklosti potrošil ogromno energije, da je tistim, ki so ga želeli očrniti, dokazal nasprotno, nato pa se je ob novem letu 2013/14 odločil, da do 60. leta zapusti vse funkcije. To je tudi storil, nato pa se je moral spopasti s hudo boleznijo. »Nekateri pravijo, da zato, ker sem vse odklopil. Tudi to je možno,« je prepričan. V skrbi za svoje zdravje se je odločil, da ne bo več aktiven v lokalni politiki, še vedno pa spremlja dogajanje na vseh področjih in je, kot pravi, tudi na voljo za nasvete.

Še danes rad pove, da mu je v prvem mandatu s povezovanjem s predstavniki vseh strank v občinskem svetu uspelo, da je katoliški Antonov vrtec dobil koncesijo s soglasjem vseh svetnikov. Tudi sicer je bil v času gradnje in začetkov delovanja vrtca nepogrešljiva vez med občino in župnijo. Med dosežki na političnem področju poudarja tudi, da so delitveno bilanco med nekdanjo Občino Škofja Loka in novonastalimi občinami naredili kot drugi v državi, prizadeval si je še za širitev toplovodnega omrežja …

Ferlanu je še posebej v čast, da so bili med predlagatelji njegovega imenovanja za častnega občana direktorji vseh treh najuglednejših podjetij v Selški dolini. Sam je vso delovno dobo delal v Niku, ki mu je bil izredno pripaden. Kot dolgoletni občinski svetnik in podžupan pa se je močno zavedal pomena uspešnega delovanja železnikarskih podjetij. V času velikih težav Alplesa je kot predsednik Odbora za gospodarstvo in Komisije za industrijo na ministrstvih in občini pripomogel, da se je podjetje izvilo iz primeža ljudi, ki so ga vodili v propad. Po hudih poplavah leta 2007 je dosegel, da so državno finančno pomoč dobila tudi podjetja, kar do takrat zakonsko niti ni bilo možno.

Ferlan je ob razglasitvi za častnega občana poudaril, da gre velik del priznanja tudi ženi Marinki, ki mu je vedno stala ob strani pri vseh njegovih aktivnostih. »Treba je upoštevati, da sem oče sedmih otrok in ni bilo lahko usklajevati zahtevne službe v Niku, kjer sem bil direktor proizvodnje, družine in vsega, kar sem počel v prostem času,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...