Cerkljanski župan Franc Čebulj pred domom Taber, ob katerem je podjetje KNRC nameravalo zgraditi sodoben medicinski center. / Foto: arhiv GG

Užaljen zaradi obtožbe

Cerkljanski župan Franc Čebulj je na sodišču zavrnil očitek, da je nevestno opravljal svojo službo, ko je Občina Cerklje s stvarnim vložkom vstopila med družbenike podjetja KNRC, katerega cilj je bil izgradnja medicinskega centra v Šmartnem.

Kranj – »Ne priznam in sem užaljen. Tega po 23 letih županovanja nikakor nisem pričakoval,« se je na kranjskem okrožnem sodišču na obtožbo, da naj bi storil kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, odzval cerkljanski župan Franc Čebulj. Kranjsko sodišče je namreč v sredo razpisalo predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo, priznanega kardiologa Matjaža Bunca in Franca Čebulja zaradi domnevnih nezakonitosti pri vstopu Občine Cerklje med družbenike podjetja KNRC, razvoj, diagnostika in zdravljenje, ki naj bi ob domu starostnikov Taber v Šmartnem odprlo tudi sodoben medicinski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja. Medtem ko so dom Taber uspešno zgradili z občinskim in evropskim denarjem ter ga decembra 2015 tudi slovesno odprli ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, pa so se načrti z medicinskim centrom klavrno izjalovili.

Kranjsko tožilstvo Rajku Sjekloči in priznanemu kardiologu Matjažu Buncu, sicer bratu evropske komisarke Violete Bulc, očita storitev kaznivih dejanj poslovne goljufije in overitve lažne vsebine, slednjega pa je obdolžena tudi Doroteja Sjekloča. Do storitve poslovne goljufije naj bi prišlo, ker naj bi Rajko Sjekloča in Matjaž Bunc konec leta 2011 cerkljanskega župana prepričala, da je podjetje KNRC, ki sta ga ustanovili njuni podjetji Mediplan in Strokovnost, zmožno zgraditi medicinski center v Šmartnem, zato je Čebulj občinskemu svetu predlagal, naj odobri stvarni vložek Občine Cerklje v KNRC. Šlo je za 109 tisoč evrov vredno zemljišče v kompleksu doma Taber v Šmartnem, s čimer bi občina pridobila skoraj 15-odstotni delež v KNRC. Cerkljanski občinski svetniki so 21. decembra 2011 tak sklep tudi potrdili, pri čemer naj bi jih na tisti seji Sjekloča in Bunc zavedla, da ima KNRC že zagotovljena sredstva za izvedbo projekta, čeprav naj bi vedela, da to ni res, menda pa nista bila izdelana niti finančni in poslovni načrt. Rajko in Doroteja Sjekloča ter kardiolog Bunc naj bi poleg tega spravili v zmoto notarko z lažnim dokazovanjem, da sta družbi Mediplan in Strokovnost vplačali vsaka po 307 tisoč evrov finančnega vložka v KNRC, tako da je osnovni kapital družbe narasel na 621.500 evrov, čeprav ga dejansko nista. Cerkljanski župan pa je obdolžen nevestnega dela v službi, ker naj ne bi ravnal kot dober gospodar, saj ni predhodno preveril, ali so sploh zagotovljeni finančni pogoji za investicijo v medicinski center.

Z očitanimi kaznivimi dejanji naj bi obdolženi Občini Cerklje, ki je sicer iz KNRC leta 2013 izstopila, povzročili za slabih 109 tisoč evrov škode, kar pa je Franc Čebulj v sredo za Gorenjski glas zanikal. »Občini v tej zadevi ni nastala nobena škoda, saj je omenjeno zemljišče še vedno v njeni lasti in je trenutno tudi naprodaj,« je zatrdil. Njegov zagovornik Dušan Csipö je pripomnil, da prav odsotnost oškodovanja pomeni tudi odsotnost kaznivega dejanja.

Predobravnavni narok so v sredo izvedli le zoper Čebulja, ki je edini od obdolženih stopil pred sodnico Mileno Turuk, in soobdolženega Bunca, ki ga je na sodišču zastopal zagovornik. Predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo bodo izvedli ločeno po sodnih počitnicah.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: -

17/31

sobota

17/31

nedelja

19/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 22. julij 2017

Kopalni izlet in letovanje

PRIREDITVE / Žabnica, 22. julij 2017

Velika vrtna veselica

PRIREDITVE / Dolenja vas, 22. julij 2017

Pomni, dolina!

PRIREDITVE / Kokra, 22. julij 2017

Spominska svečanost v Kokri

OBVESTILA / Mojstrana, 22. julij 2017

Rajže po poteh triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 23. julij 2017

Blagoslovitev na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Žabnica, 23. julij 2017

Velika vrtna veselica

FILM / Jesenice, 25. julij 2017

Torkova kinoteka na Stari Savi

 

 
 

 

 
 
 

Predlagali sodni preizkus denarne odpravnine / 10:11, 20. julij

KOMPAS HOTELI BLED – VZMD tudi tokrat v sodni preizkus prenizke denarne odpravnine iztisnjenim/razlaščenim delničarjem – VABILO k vključitvi...

Deset let kasneje / 16:08, 19. julij

To so pa gorenjski gospodarstveniki nove dobe. Uspeli so zapraviti vse, kar so ustvarjale mnoge generacije delavcev od l.45 naprej, ki so bi...

Spomin na prelomne dogodke / 22:40, 14. julij

Govornik poudarja etično in zgodovinsko odgovornost.

Kot LDSov delegat prve demokratično izvoljene skupščine je 25. 6. 1991 (verjet...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:55, 13. julij

Pri nas braniti dom, ja to je prepovedano. V Ljubljani vihrati s slovensko zastavo, te popišejo policaji.... Na Lj. gradu ni slovenske zastave! Z jugo zastavo, se policaji ne obregnejo!

Spomin na prelomne dogodke / 18:44, 13. julij

Zakaj je dovoljeno razvijanje jugoslovanskih zastav ! A smo Slovenija, al' nismo!!!!
ps: tale plačanec je pa na vseh provokacijah !

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:29, 13. julij

Najbolj me žalosti dejstvo, da se komentatorji spotikajo ob dogodke, ki so se zgodili pred 72 leti in več. Ti dogodki so bili stresni žalost...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 13:31, 13. julij

Zdaj že na GG reklamirate domobransko oz. belogardistično čtivo, ki rabi samo za razdvajanje ljudi in zamegljevanje zgodovine? žalostno.