Cerkljanski župan Franc Čebulj pred domom Taber, ob katerem je podjetje KNRC nameravalo zgraditi sodoben medicinski center. / Foto: arhiv GG

Užaljen zaradi obtožbe

Cerkljanski župan Franc Čebulj je na sodišču zavrnil očitek, da je nevestno opravljal svojo službo, ko je Občina Cerklje s stvarnim vložkom vstopila med družbenike podjetja KNRC, katerega cilj je bil izgradnja medicinskega centra v Šmartnem.

Kranj – »Ne priznam in sem užaljen. Tega po 23 letih županovanja nikakor nisem pričakoval,« se je na kranjskem okrožnem sodišču na obtožbo, da naj bi storil kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, odzval cerkljanski župan Franc Čebulj. Kranjsko sodišče je namreč v sredo razpisalo predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo, priznanega kardiologa Matjaža Bunca in Franca Čebulja zaradi domnevnih nezakonitosti pri vstopu Občine Cerklje med družbenike podjetja KNRC, razvoj, diagnostika in zdravljenje, ki naj bi ob domu starostnikov Taber v Šmartnem odprlo tudi sodoben medicinski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja. Medtem ko so dom Taber uspešno zgradili z občinskim in evropskim denarjem ter ga decembra 2015 tudi slovesno odprli ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, pa so se načrti z medicinskim centrom klavrno izjalovili.

Kranjsko tožilstvo Rajku Sjekloči in priznanemu kardiologu Matjažu Buncu, sicer bratu evropske komisarke Violete Bulc, očita storitev kaznivih dejanj poslovne goljufije in overitve lažne vsebine, slednjega pa je obdolžena tudi Doroteja Sjekloča. Do storitve poslovne goljufije naj bi prišlo, ker naj bi Rajko Sjekloča in Matjaž Bunc konec leta 2011 cerkljanskega župana prepričala, da je podjetje KNRC, ki sta ga ustanovili njuni podjetji Mediplan in Strokovnost, zmožno zgraditi medicinski center v Šmartnem, zato je Čebulj občinskemu svetu predlagal, naj odobri stvarni vložek Občine Cerklje v KNRC. Šlo je za 109 tisoč evrov vredno zemljišče v kompleksu doma Taber v Šmartnem, s čimer bi občina pridobila skoraj 15-odstotni delež v KNRC. Cerkljanski občinski svetniki so 21. decembra 2011 tak sklep tudi potrdili, pri čemer naj bi jih na tisti seji Sjekloča in Bunc zavedla, da ima KNRC že zagotovljena sredstva za izvedbo projekta, čeprav naj bi vedela, da to ni res, menda pa nista bila izdelana niti finančni in poslovni načrt. Rajko in Doroteja Sjekloča ter kardiolog Bunc naj bi poleg tega spravili v zmoto notarko z lažnim dokazovanjem, da sta družbi Mediplan in Strokovnost vplačali vsaka po 307 tisoč evrov finančnega vložka v KNRC, tako da je osnovni kapital družbe narasel na 621.500 evrov, čeprav ga dejansko nista. Cerkljanski župan pa je obdolžen nevestnega dela v službi, ker naj ne bi ravnal kot dober gospodar, saj ni predhodno preveril, ali so sploh zagotovljeni finančni pogoji za investicijo v medicinski center.

Z očitanimi kaznivimi dejanji naj bi obdolženi Občini Cerklje, ki je sicer iz KNRC leta 2013 izstopila, povzročili za slabih 109 tisoč evrov škode, kar pa je Franc Čebulj v sredo za Gorenjski glas zanikal. »Občini v tej zadevi ni nastala nobena škoda, saj je omenjeno zemljišče še vedno v njeni lasti in je trenutno tudi naprodaj,« je zatrdil. Njegov zagovornik Dušan Csipö je pripomnil, da prav odsotnost oškodovanja pomeni tudi odsotnost kaznivega dejanja.

Predobravnavni narok so v sredo izvedli le zoper Čebulja, ki je edini od obdolženih stopil pred sodnico Mileno Turuk, in soobdolženega Bunca, ki ga je na sodišču zastopal zagovornik. Predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo bodo izvedli ločeno po sodnih počitnicah.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/9

ponedeljek

-2/11

torek

1/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. november 2017

Prehranska prva pomoč

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Metode in tehnike sproščanja

PRIREDITVE / Kranj, 20. november 2017

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 21. november 2017

Rastlinstvo Karavank

IZLETI / Preddvor, 21. november 2017

Na ogled Šentalskega rudnika

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?