Cerkljanski župan Franc Čebulj pred domom Taber, ob katerem je podjetje KNRC nameravalo zgraditi sodoben medicinski center. / Foto: arhiv GG

Užaljen zaradi obtožbe

Cerkljanski župan Franc Čebulj je na sodišču zavrnil očitek, da je nevestno opravljal svojo službo, ko je Občina Cerklje s stvarnim vložkom vstopila med družbenike podjetja KNRC, katerega cilj je bil izgradnja medicinskega centra v Šmartnem.

Kranj – »Ne priznam in sem užaljen. Tega po 23 letih županovanja nikakor nisem pričakoval,« se je na kranjskem okrožnem sodišču na obtožbo, da naj bi storil kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, odzval cerkljanski župan Franc Čebulj. Kranjsko sodišče je namreč v sredo razpisalo predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo, priznanega kardiologa Matjaža Bunca in Franca Čebulja zaradi domnevnih nezakonitosti pri vstopu Občine Cerklje med družbenike podjetja KNRC, razvoj, diagnostika in zdravljenje, ki naj bi ob domu starostnikov Taber v Šmartnem odprlo tudi sodoben medicinski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja. Medtem ko so dom Taber uspešno zgradili z občinskim in evropskim denarjem ter ga decembra 2015 tudi slovesno odprli ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, pa so se načrti z medicinskim centrom klavrno izjalovili.

Kranjsko tožilstvo Rajku Sjekloči in priznanemu kardiologu Matjažu Buncu, sicer bratu evropske komisarke Violete Bulc, očita storitev kaznivih dejanj poslovne goljufije in overitve lažne vsebine, slednjega pa je obdolžena tudi Doroteja Sjekloča. Do storitve poslovne goljufije naj bi prišlo, ker naj bi Rajko Sjekloča in Matjaž Bunc konec leta 2011 cerkljanskega župana prepričala, da je podjetje KNRC, ki sta ga ustanovili njuni podjetji Mediplan in Strokovnost, zmožno zgraditi medicinski center v Šmartnem, zato je Čebulj občinskemu svetu predlagal, naj odobri stvarni vložek Občine Cerklje v KNRC. Šlo je za 109 tisoč evrov vredno zemljišče v kompleksu doma Taber v Šmartnem, s čimer bi občina pridobila skoraj 15-odstotni delež v KNRC. Cerkljanski občinski svetniki so 21. decembra 2011 tak sklep tudi potrdili, pri čemer naj bi jih na tisti seji Sjekloča in Bunc zavedla, da ima KNRC že zagotovljena sredstva za izvedbo projekta, čeprav naj bi vedela, da to ni res, menda pa nista bila izdelana niti finančni in poslovni načrt. Rajko in Doroteja Sjekloča ter kardiolog Bunc naj bi poleg tega spravili v zmoto notarko z lažnim dokazovanjem, da sta družbi Mediplan in Strokovnost vplačali vsaka po 307 tisoč evrov finančnega vložka v KNRC, tako da je osnovni kapital družbe narasel na 621.500 evrov, čeprav ga dejansko nista. Cerkljanski župan pa je obdolžen nevestnega dela v službi, ker naj ne bi ravnal kot dober gospodar, saj ni predhodno preveril, ali so sploh zagotovljeni finančni pogoji za investicijo v medicinski center.

Z očitanimi kaznivimi dejanji naj bi obdolženi Občini Cerklje, ki je sicer iz KNRC leta 2013 izstopila, povzročili za slabih 109 tisoč evrov škode, kar pa je Franc Čebulj v sredo za Gorenjski glas zanikal. »Občini v tej zadevi ni nastala nobena škoda, saj je omenjeno zemljišče še vedno v njeni lasti in je trenutno tudi naprodaj,« je zatrdil. Njegov zagovornik Dušan Csipö je pripomnil, da prav odsotnost oškodovanja pomeni tudi odsotnost kaznivega dejanja.

Predobravnavni narok so v sredo izvedli le zoper Čebulja, ki je edini od obdolženih stopil pred sodnico Mileno Turuk, in soobdolženega Bunca, ki ga je na sodišču zastopal zagovornik. Predobravnavni narok zoper Rajka in Dorotejo Sjekločo bodo izvedli ločeno po sodnih počitnicah.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...