Klinika Golnik je svetla izjema, ki dobaviteljem plačuje redno in v rokih. Mesečno tudi spremljajo realizacijo programa, ki ga zakupijo s pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je nujen ukrep, pravi direktor. / Foto: Tina Dokl

Bolnišnice v rdečih številkah

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je med štirimi gorenjskimi bolnišnicami letošnje prvo trimesečje poslovanje pozitivno zaključila le Klinika Golnik. S komentarjem sta se odzvali le Splošna bolnišnica Jesenice in Klinika Golnik.

Ljubljana – V lanskem letu je 13 od 26 javnih bolnišnic poslovalo s primanjkljajem v višini 39,2 milijona evrov, 13 bolnišnic pa s presežkom v višini 7,2 milijona evrov. Nepobotani kumulirani primanjkljaji so v javnih bolnišnicah konec leta 2016 dosegli 170,3 milijona evrov. Kot so povedali pri ministrstvu za zdravje na novinarski konferenci v začetku tedna, so se bolnišnice znašle v težki situaciji, ki ogroža izvajanje te javne službe na sekundarnem in terciarnem nivoju zaradi varčevalnih ukrepov v preteklosti. In da bo treba najti dodaten denar še letos in v naslednjih letih za pokritje posledic preteklih škodljivih varčevalnih ukrepov.

Letos se poslovanje bolnišnic še poslabšuje, saj je v prvem trimesečju negativno poslovalo že 21 bolnišnic.

Izplačali nadure iz preteklih let

V Splošni bolnišnici (SB) Jesenice so lani dosegli pozitiven poslovni rezultat, že drugo leto zapored učinkovito obvladujejo stroške, a so zaradi finančnih bremen iz preteklosti in obstoječega sistema financiranja zdravstva v težki likvidnostni situaciji. Po besedah direktorja SB Jesenice Janeza Poklukarja so zapadle obveznosti konec junija znašale 5,7 milijona evrov, s plačili dobaviteljem še zamujajo, a manj kot prej, kar pomeni okrog 120 dni. Direktor je povedal, da redno izplačujejo plače, v začetku leta so izplačali nadure iz preteklih let in ob majski plači so zaposleni prejeli regres.

Leta 2016 so v akutni bolnišnični obravnavi za šest odstotkov presegli prvotno načrtovani program in obravnavali kar 13.746 bolnišničnih primerov. Kljub kadrovskemu pomanjkanju so za 1,7 odstotka presegli točke načrtovanega ambulantnega programa, presegli so tudi načrt prospektivnih operacij in že peto leto zapored se je povečalo tudi število obračunanih porodov, lani 867 (800 leta 2015). Trendi izvajanja redno načrtovanega in tudi dodatnih programov so podobni v letu 2017, kar jim trenutno poslabšuje likvidnostno situacijo, saj si plačilo za realizacijo dodatnih primerov in enkratnega dodatnega programa obetajo šele po obdobnih obračunih, večino pa po zaključenem poslovnem letu 2017.

Dosegli so skrajšanje čakalnih dob, a hkrati opažajo, da je pacientov, ki želijo zdravstvene storitve v SB Jesenice, vsako leto več. Zaradi kadrovskih in prostorskih virov ni možno realizirati vseh ponujenih programov ministrstva za zdravje, bodo pa v okviru enkratnega dodatnega programa v 2017 izvedli okoli petsto operativnih posegov, poleg tega pa tudi dodaten ambulantni program v večini specialističnih ambulant.

Tudi letos pričakujejo presežek

Klinika Golnik je v letu 2016 poslovala uspešno in ustvarila presežek, enako načrtuje tudi za leto 2017, je povedal direktor Matjaž Fležar in pojasnil: »Dobaviteljem plačujemo redno in v rokih, prav tako redno izplačujemo plače zaposlenim. Realizacija delovnega programa je bila v letu 2016 v vseh dejavnostih presežena in izvedli smo nekaj ukrepov za skrajšanje čakalnih dob. Te so dolge predvsem pri kardiološki dejavnosti. Je pa treba ocenjevati skrajševanje čakalnih dob v kontekstu števila napotitev: kdor je dober in uspešno reši bolnikov problem, bo vedno zelo iskan; tudi če naredi trikrat več, bo zaradi velikega povpraševanja imel enako čakalno dobo.«

Fležar je še poudaril, da mesečno spremljajo realizacijo programa, ki ga zakupijo s pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »Polovico denarja, ki ga ima bolnišnica, gre za plače, druga polovica pa pol za zdravila pol za vse ostalo. Bolnišnice, ki poslujemo pozitivno, običajno naredimo z manj ljudmi več. Ker damo manj za plače. Ampak če hočeš z manj ljudmi narediti več, moraš imeti zelo dobro organizirane procese in vedeti, koliko je kdo obremenjen in kaj počne. Izkazalo se je, da imamo glede na normative precej obremenjene zdravnike, prav tako medicinske sestre.« Na Kliniki Golnik imajo dve tretjini dogovorjenih sprejemov. Kar pomeni, da prvo diagnostiko opravi bolnik že drugje, preden pride v to terciarno ustanovo.

Negativno tudi kranjska in begunjska bolnišnica

Negativno pa sta v prvem trimesečju 2017 poslovali Psihiatrična bolnišnica Begunje in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Obe bolnišnici smo prosili za komentar, a se nista odzvali. Podatke za BGP Kranj so sporočili z ministrstva za zdravje. BGP Kranj je v prvem trimesečju izkazala negativno poslovanje v višini 140.720 evrov. Zapadle obveznosti BGP Kranj so konec lanskega leta znašale nekaj manj kot devetsto tisoč evrov, konec maja pa že dober milijon evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: -

17/31

sobota

17/31

nedelja

19/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 22. julij 2017

Kopalni izlet in letovanje

PRIREDITVE / Žabnica, 22. julij 2017

Velika vrtna veselica

PRIREDITVE / Dolenja vas, 22. julij 2017

Pomni, dolina!

PRIREDITVE / Kokra, 22. julij 2017

Spominska svečanost v Kokri

OBVESTILA / Mojstrana, 22. julij 2017

Rajže po poteh triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 23. julij 2017

Blagoslovitev na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Žabnica, 23. julij 2017

Velika vrtna veselica

FILM / Jesenice, 25. julij 2017

Torkova kinoteka na Stari Savi

 

 
 

 

 
 
 

Predlagali sodni preizkus denarne odpravnine / 10:11, 20. julij

KOMPAS HOTELI BLED – VZMD tudi tokrat v sodni preizkus prenizke denarne odpravnine iztisnjenim/razlaščenim delničarjem – VABILO k vključitvi...

Deset let kasneje / 16:08, 19. julij

To so pa gorenjski gospodarstveniki nove dobe. Uspeli so zapraviti vse, kar so ustvarjale mnoge generacije delavcev od l.45 naprej, ki so bi...

Spomin na prelomne dogodke / 22:40, 14. julij

Govornik poudarja etično in zgodovinsko odgovornost.

Kot LDSov delegat prve demokratično izvoljene skupščine je 25. 6. 1991 (verjet...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:55, 13. julij

Pri nas braniti dom, ja to je prepovedano. V Ljubljani vihrati s slovensko zastavo, te popišejo policaji.... Na Lj. gradu ni slovenske zastave! Z jugo zastavo, se policaji ne obregnejo!

Spomin na prelomne dogodke / 18:44, 13. julij

Zakaj je dovoljeno razvijanje jugoslovanskih zastav ! A smo Slovenija, al' nismo!!!!
ps: tale plačanec je pa na vseh provokacijah !

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:29, 13. julij

Najbolj me žalosti dejstvo, da se komentatorji spotikajo ob dogodke, ki so se zgodili pred 72 leti in več. Ti dogodki so bili stresni žalost...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 13:31, 13. julij

Zdaj že na GG reklamirate domobransko oz. belogardistično čtivo, ki rabi samo za razdvajanje ljudi in zamegljevanje zgodovine? žalostno.