Klinika Golnik je svetla izjema, ki dobaviteljem plačuje redno in v rokih. Mesečno tudi spremljajo realizacijo programa, ki ga zakupijo s pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je nujen ukrep, pravi direktor. / Foto: Tina Dokl

Bolnišnice v rdečih številkah

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je med štirimi gorenjskimi bolnišnicami letošnje prvo trimesečje poslovanje pozitivno zaključila le Klinika Golnik. S komentarjem sta se odzvali le Splošna bolnišnica Jesenice in Klinika Golnik.

Ljubljana – V lanskem letu je 13 od 26 javnih bolnišnic poslovalo s primanjkljajem v višini 39,2 milijona evrov, 13 bolnišnic pa s presežkom v višini 7,2 milijona evrov. Nepobotani kumulirani primanjkljaji so v javnih bolnišnicah konec leta 2016 dosegli 170,3 milijona evrov. Kot so povedali pri ministrstvu za zdravje na novinarski konferenci v začetku tedna, so se bolnišnice znašle v težki situaciji, ki ogroža izvajanje te javne službe na sekundarnem in terciarnem nivoju zaradi varčevalnih ukrepov v preteklosti. In da bo treba najti dodaten denar še letos in v naslednjih letih za pokritje posledic preteklih škodljivih varčevalnih ukrepov.

Letos se poslovanje bolnišnic še poslabšuje, saj je v prvem trimesečju negativno poslovalo že 21 bolnišnic.

Izplačali nadure iz preteklih let

V Splošni bolnišnici (SB) Jesenice so lani dosegli pozitiven poslovni rezultat, že drugo leto zapored učinkovito obvladujejo stroške, a so zaradi finančnih bremen iz preteklosti in obstoječega sistema financiranja zdravstva v težki likvidnostni situaciji. Po besedah direktorja SB Jesenice Janeza Poklukarja so zapadle obveznosti konec junija znašale 5,7 milijona evrov, s plačili dobaviteljem še zamujajo, a manj kot prej, kar pomeni okrog 120 dni. Direktor je povedal, da redno izplačujejo plače, v začetku leta so izplačali nadure iz preteklih let in ob majski plači so zaposleni prejeli regres.

Leta 2016 so v akutni bolnišnični obravnavi za šest odstotkov presegli prvotno načrtovani program in obravnavali kar 13.746 bolnišničnih primerov. Kljub kadrovskemu pomanjkanju so za 1,7 odstotka presegli točke načrtovanega ambulantnega programa, presegli so tudi načrt prospektivnih operacij in že peto leto zapored se je povečalo tudi število obračunanih porodov, lani 867 (800 leta 2015). Trendi izvajanja redno načrtovanega in tudi dodatnih programov so podobni v letu 2017, kar jim trenutno poslabšuje likvidnostno situacijo, saj si plačilo za realizacijo dodatnih primerov in enkratnega dodatnega programa obetajo šele po obdobnih obračunih, večino pa po zaključenem poslovnem letu 2017.

Dosegli so skrajšanje čakalnih dob, a hkrati opažajo, da je pacientov, ki želijo zdravstvene storitve v SB Jesenice, vsako leto več. Zaradi kadrovskih in prostorskih virov ni možno realizirati vseh ponujenih programov ministrstva za zdravje, bodo pa v okviru enkratnega dodatnega programa v 2017 izvedli okoli petsto operativnih posegov, poleg tega pa tudi dodaten ambulantni program v večini specialističnih ambulant.

Tudi letos pričakujejo presežek

Klinika Golnik je v letu 2016 poslovala uspešno in ustvarila presežek, enako načrtuje tudi za leto 2017, je povedal direktor Matjaž Fležar in pojasnil: »Dobaviteljem plačujemo redno in v rokih, prav tako redno izplačujemo plače zaposlenim. Realizacija delovnega programa je bila v letu 2016 v vseh dejavnostih presežena in izvedli smo nekaj ukrepov za skrajšanje čakalnih dob. Te so dolge predvsem pri kardiološki dejavnosti. Je pa treba ocenjevati skrajševanje čakalnih dob v kontekstu števila napotitev: kdor je dober in uspešno reši bolnikov problem, bo vedno zelo iskan; tudi če naredi trikrat več, bo zaradi velikega povpraševanja imel enako čakalno dobo.«

Fležar je še poudaril, da mesečno spremljajo realizacijo programa, ki ga zakupijo s pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »Polovico denarja, ki ga ima bolnišnica, gre za plače, druga polovica pa pol za zdravila pol za vse ostalo. Bolnišnice, ki poslujemo pozitivno, običajno naredimo z manj ljudmi več. Ker damo manj za plače. Ampak če hočeš z manj ljudmi narediti več, moraš imeti zelo dobro organizirane procese in vedeti, koliko je kdo obremenjen in kaj počne. Izkazalo se je, da imamo glede na normative precej obremenjene zdravnike, prav tako medicinske sestre.« Na Kliniki Golnik imajo dve tretjini dogovorjenih sprejemov. Kar pomeni, da prvo diagnostiko opravi bolnik že drugje, preden pride v to terciarno ustanovo.

Negativno tudi kranjska in begunjska bolnišnica

Negativno pa sta v prvem trimesečju 2017 poslovali Psihiatrična bolnišnica Begunje in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Obe bolnišnici smo prosili za komentar, a se nista odzvali. Podatke za BGP Kranj so sporočili z ministrstva za zdravje. BGP Kranj je v prvem trimesečju izkazala negativno poslovanje v višini 140.720 evrov. Zapadle obveznosti BGP Kranj so konec lanskega leta znašale nekaj manj kot devetsto tisoč evrov, konec maja pa že dober milijon evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/22

torek

9/25

sreda

9/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...