Na Močnikovi kmetiji v Poženiku so nakopičene velike količine krame in različnih odpadkov. / Foto: Gorazd Kavčič

Inšpekcija izpraznila hlev v Poženiku

Veterinarska inšpekcija je zaradi neprimerne oskrbe Cirilu Močniku iz Poženika pri Cerkljah odvzela vseh trindvajset glav govedi. Občinska inšpekcija pa bo v teh dneh na njegovi kmetiji ponovno opravila nadzor zaradi kopičenja razne krame in odpadkov, kar je že dolgoleten problem.

Poženik – Inšpekcije so na Močnikovi kmetiji v Poženiku pri Cerkljah v zadnjem desetletju morale že večkrat ukrepati – tako zaradi zanemarjanja živali kot tudi zaradi kopičenja velikih količin različnih odpadkov na dvorišču med hišo in gospodarskim poslopjem. Tako je bilo tudi pred dnevi, ko je veterinarska inšpekcija povsem izpraznila Močnikov hlev, zaradi kopičenja odpadkov pa jih bo v teh dneh obiskala še občinska inšpekcija. Gospodar Ciril Močnik nam izjave ni želel dati.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da so po letu 2013 na Močnikovi kmetiji opravili pet pregledov in izdali več upravnih aktov, vključno z odvzemom šestih živali v letu 2014. Stanje v reji se je nato izboljšalo, a le začasno. Zadnji pregled so opravili v začetku minulega tedna in glede na stanje živine ugotovili, da lastnik ne more več skrbeti zanjo. »V hlevu so bili zelo slabi pogoji za rejo živali. Gnoj se ni odstranjeval. Posamezne živali so zaostale v reji,« so razložili. Na osnovi ugotovitev so Močniku prejšnji četrtek odvzeli vse živali (23 govedi) in jih oddali v klanje, tri pa je bilo treba evtanazirati. Izrekli so mu tudi trajno prepoved reje goveda.

Zaradi smradu niso odpirali oken

O nakopičenih odpadkih sosedje povedo, da so se v njih zaredile podgane, marsikdaj so zaznavali tudi smrad, ki je bil še posebej neznosen v zadnjih dveh mesecih zaradi pokvarjene travne silaže, ki je sedaj že odstranjena, pred tem pa si nekateri sploh niso upali odpreti oken.

Cerkljanski župan Franc Čebulj se namerava povezati z različnimi akterji, ki bi se po njegovem morali vključiti v reševanje nastale situacije: od medobčinskega inšpektorata do centra za socialno delo, ki bi izrazil stališče do Močnikovega načina življenja. Povabil jih bo na skupni sestanek, na katerem pa pričakuje tudi tvorno sodelovanje sosedov in Močnikovih domačih. »Ker je čas dopustov, se bomo z razreševanjem te problematike in s pomočjo Močniku bolj intenzivno začeli ukvarjati sredi avgusta. Želim pomagati, da začne živeti v drugačnih razmerah, da se počisti nesnaga, da bodo normalno zaživeli sosedje ter tudi on in njegovi domači. Mislim, da to je moja pristojnost in dolžnost, čeprav ni neke zakonodaje, po kateri bi lahko župan ali občinska uprava razreševala take situacije,« je dejal Čebulj.

Občina je sicer po letu 2008 na podlagi pritožb vaščanov Poženika na problematiko Močnikove kmetije večkrat opozorila tako republiške kot občinske inšpekcije. »Občinska je vmes ukrepala in odstranila odpadke v njeni pristojnosti na stroške povzročitelja. Sedaj so ukrepale tudi nekatere državne inšpekcije, kar vidim v medijih, saj občine niso obveščale, po zakonodaji nas tudi niso dolžne. Očitno živimo v dveh svetovih, a bi bilo za učinkovito izvedbo ukrepov smiselno sodelovati tudi z lokalno skupnostjo,« meni Čebulj.

Pred leti že odstranili odpadke

Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so potrdili, da so pred kratkim prejeli prijavo zaradi kopičenja odpadkov v Poženiku, a so ugotovili, da je zadeva lokalnega značaja in bodo prijavo odstopili v reševanje občinski inšpekciji. Kot pravijo, ne gre za kršitev državne zakonodaje, ampak za nepravilno ravnanje lokalnega prebivalca, ki ga mora občina obveščati o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastanejo v njegovem domu, ter o načinu zbiranja in oddaje njegovih odpadkov v skladu z odlokom. Odpadke zbira na svojem stavbnem zemljišču in v tem primeru ne gre za nezakonito trajno odlaganje odpadkov v naravnem okolju. »Inšpektorat torej nima pristojnosti posegati v lastnino lokalnega prebivalca,« so pojasnili.

Na Medobčinskem inšpektoratu Kranj (MIK), kjer imajo že uveden inšpekcijski postopek in bodo v teh dneh tudi opravili nadzor na Močnikovi kmetiji, pa so pojasnili, da zakon o varstvu okolja daje pristojnost ukrepanja odstranitve odpadkov tudi na zemljišču v zasebni lasti. Za komunalne odpadke je pristojna občinska inšpekcija, za ostale odpadke (gradbene in druge nevarne odpadke) pa državna inšpekcija, pristojna za okolje.

MIK je sicer inšpekcijski nadzor na podlagi prijave zaradi prekomernega kopičenja raznovrstnih odpadkov na zemljišču okoli stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja v Poženiku izvedel že leta 2009. Inšpektorica je tedaj ugotovila, da so se tam kopičili komunalni in drugi odpadki. Zaradi kopičenja gradbenih odpadkov in zapuščenih vozil in zapuščene kmetijske mehanizacije je obravnavo prijave odstopila državni gradbeni inšpekciji in inšpekciji za okolje, zaradi komunalnih odpadkov pa je leto kasneje izvedla izvršbo njihove odstranitve s strani zunanjega izvajalca. Leta 2012 so opravili ponovni nadzor, v postopku pa je zavezanec saniral komunalne odpadke v pristojnosti MIK.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: -

17/31

sobota

17/31

nedelja

19/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 22. julij 2017

Kopalni izlet in letovanje

PRIREDITVE / Žabnica, 22. julij 2017

Velika vrtna veselica

PRIREDITVE / Dolenja vas, 22. julij 2017

Pomni, dolina!

PRIREDITVE / Kokra, 22. julij 2017

Spominska svečanost v Kokri

OBVESTILA / Mojstrana, 22. julij 2017

Rajže po poteh triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 23. julij 2017

Blagoslovitev na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Žabnica, 23. julij 2017

Velika vrtna veselica

FILM / Jesenice, 25. julij 2017

Torkova kinoteka na Stari Savi

 

 
 

 

 
 
 

Predlagali sodni preizkus denarne odpravnine / 10:11, 20. julij

KOMPAS HOTELI BLED – VZMD tudi tokrat v sodni preizkus prenizke denarne odpravnine iztisnjenim/razlaščenim delničarjem – VABILO k vključitvi...

Deset let kasneje / 16:08, 19. julij

To so pa gorenjski gospodarstveniki nove dobe. Uspeli so zapraviti vse, kar so ustvarjale mnoge generacije delavcev od l.45 naprej, ki so bi...

Spomin na prelomne dogodke / 22:40, 14. julij

Govornik poudarja etično in zgodovinsko odgovornost.

Kot LDSov delegat prve demokratično izvoljene skupščine je 25. 6. 1991 (verjet...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:55, 13. julij

Pri nas braniti dom, ja to je prepovedano. V Ljubljani vihrati s slovensko zastavo, te popišejo policaji.... Na Lj. gradu ni slovenske zastave! Z jugo zastavo, se policaji ne obregnejo!

Spomin na prelomne dogodke / 18:44, 13. julij

Zakaj je dovoljeno razvijanje jugoslovanskih zastav ! A smo Slovenija, al' nismo!!!!
ps: tale plačanec je pa na vseh provokacijah !

Domobranci, zdravo – Bog daj / 18:29, 13. julij

Najbolj me žalosti dejstvo, da se komentatorji spotikajo ob dogodke, ki so se zgodili pred 72 leti in več. Ti dogodki so bili stresni žalost...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 13:31, 13. julij

Zdaj že na GG reklamirate domobransko oz. belogardistično čtivo, ki rabi samo za razdvajanje ljudi in zamegljevanje zgodovine? žalostno.