Občinski nagrajenci

Junija je več občin na Gorenjskem praznovalo občinske praznike. K slovesnostim ob tej priložnosti sodi tudi podeljevanje občinskih priznanj, kar prazniku da še poseben sijaj. Prav v vseh občinah sicer ne nagrajujejo svojih najzaslužnejših občanov, tako denimo na Jezerskem pravi občinski praznik z odlokom še snujejo, do tedaj pa praznujejo kar stari krajevni praznik brez občinskih nagrad. V občini Preddvor so se odločili, da nagrad vsako leto ne bodo podelili, temveč le enkrat v obdobju štiriletnega mandata, češ da bi bilo s prepogostim podeljevanjem nagrajencev preveč in bi bila priznanja razvrednotena. To v občinah z manj prebivalci najbrž drži, a občinski praznik brez podeljenih nagrad se vendarle zdi manj slovesen. Toda v občinah se pač odločajo po svoje.

Občine k oblikovanju predlogov za občinska priznanja praviloma pozovejo z razpisom, potem pa o njih odločijo bodisi posebne komisije bodisi občinski sveti, pristojnosti za podeljevanje nekaterih priznanj imajo tudi župani. Kot posebnost se je letos izkazala škofjeloška praksa. Tu občinske nagrajence na podlagi predlogov iz razpisa izbere komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Če predlog ne dobi zadostnega števila glasov, občinski svet o njem ne more odločati. Pravzaprav to velja tudi za vsako drugo odločitev, ki jo pred občinskim svetom obravnava katero od delovnih teles. Če med člani ni izglasovana, ne gre na dnevni red seje. Doslej se taka ureditev ni zdela sporna, a ko je letos zaradi takega postopka brez občinskega priznanja, zlatega grba, ostalo ugledno Muzejsko društvo Škofja Loka, ki letos celo praznuje okroglih osemdeset let, je to povzročilo veliko hude krvi. Sedaj sicer spreminjajo občinski poslovnik, ki je dopuščal tako prakso. Ne zgolj zaradi občinskih priznaj, a tudi zaradi njih, saj občinski svet kot glavni občinski odločevalec želi tu uveljaviti svojo demokratično vlogo. Župan je neugodno situacijo sicer skušal rešiti tako, da je muzejskemu društvu namenil eno od posebnih priznanj, a priložnost za obdarovanje jubilanta je bila že zamujena in v društvu so priznanje odklonili. Ravno nasprotni situaciji smo bili letos priča v Šenčurju. Komisija, ki je odločala o priznanjih, je želela dobitnici zlatega priznanja nameniti srebrno, a ko je o tem razpravljal občinski svet, so za Majdo Vehovec večinsko izglasovali zlato, prav tako so še o dveh nagrajencih spremenili odločitev komisije. Ponekod se pač odločijo za togo vztrajanje pri predpisih, drugje pa ocenijo, da so odločitve lahko bolj življenjske.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 34 %
veter: JZ, hitrost: 29 km/h

6/26

nedelja

7/26

ponedeljek

11/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

GLEDALIŠČE / Šenčur, 22. april 2018

Striptiz

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Pravljice v Galeriji: Magični gozd

PRIREDITVE / Primskovo, 22. april 2018

Dan Zemlje na Primskovem

GLEDALIŠČE / Preddvor, 22. april 2018

Sama nej zbere

GLEDALIŠČE / Smlednik, 22. april 2018

Sumljiva oseba

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 23. april 2018

Noč knjige z Viktorjem Žakljem

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...