Sezona presežkov

V glavno turistično sezono smo šele dobro zakorakali, pa marsikje že govorijo v presežkih. Že v prvi polovici leta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani v gorenjskih turističnih krajih marsikje krepko povečalo število nočitev, bolj zadovoljni kot v preteklih letih so tudi z zunajpenzionsko potrošnjo. Na Bledu je v teh dneh težko dobiti prosto sobo tako v hotelih kot pri zasebnikih, in glede na rezervacije naj bi bilo tako vse do konca septembra, če jim bo seveda naklonjeno tudi vreme.

To se odraža tudi v povečanem obisku nekaterih turističnih znamenitosti. Na Blejskem gradu tako delujejo že na zgornji meji svojih zmogljivosti, opozarja direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Na gradu se po nekaj zaporednih rekordnih sezonah letos spet nadejajo novega rekorda, saj računajo, da bo grad v vsem letu obiskalo prek pol milijona gostov. Za primerjavo, lani so na gradu našteli okrog 440 tisoč obiskovalcev, letos pa v prvi polovici leta že skoraj 240 tisoč. Tako se že bližajo skrajni zgornji meji števila obiskovalcev, ki se sočasno nahajajo na gradu. Ocenjujejo namreč, da na gradu lahko naenkrat sprejmejo največ tristo do tristo petdeset obiskovalcev, lani pa se je večkrat zgodilo, da so to številko v konicah krepko presegli. Tudi letos so že v juniju našteli po več kot dva tisoč obiskovalcev na dan, a meseci, ko je tradicionalno največ obiska, šele prihajajo. Tako so že pred časom začeli razmišljati o nekaterih ukrepih, da obiskovalce na gradu razporedijo prek celega dneva, saj je grad odprt od 8. do 21. ure. Iščejo še druge sprejemljive rešitve pri omejevanju obiska gradu, da bi lahko zagotovili normalen pretok ljudi in ogled muzejskih zbirk vsem obiskovalcem. A tako daleč, da bi morali grad občasno celo zapirati, za zdaj še niso. Vendar če bo obisk naraščal s takim tempom kot doslej, se najbrž ne bodo mogli izogniti niti temu. Sploh ko se bodo na grad lahko obiskovalci popeljali tudi z dvigalom. Vse bolj množičen obisk gradu Završnik med drugim pripisuje tudi spremenjenim navadam sodobnih turistov. Če so se včasih zadovoljili s poleževanjem na plažah, so ljudje danes tudi na počitnicah radi aktivni ter v svoj počitniški načrt vključijo tudi spoznavanje naravnih in kulturnih vrednot krajev, ki jih obiščejo.

A če si turistični delavci na Bledu ob povečanem obisku manejo roke, pa se marsikomu na Bledu kolca po časih, ko je ta biser slovenskega turizma, kot mu radi rečejo, veljal za mondeno shajališče znanih osebnosti in pomembnih svetovnih državnikov. In se z nostalgijo spominjajo poletnih popoldnevov, v katerih so se po blejski promenadi sprehajale dame v toaletah namesto v kopalkah kot danes ...

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/4

sobota

-1/9

nedelja

-4/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...