Vzgojno izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik je pred kratkim obeležil sedemdesetletnico (na sliki). Bo v prihodnje še samostojen ali ga bodo pripojili Vzgojnemu zavodu Kranj?

Združitve (še) ne bo

Nameri pristojnega ministrstva po pripojitvi VIZ Frana Milčinskega Smlednik k Vzgojnemu zavodu Kranj brez predhodnih analiz v obeh zavodih nasprotujejo. Na ministrstvu bodo s pripojitvijo počakali do izteka pilotnih projektov in ocenitev.

Kranj, Smlednik – Vzgojno-izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik letos praznuje sedemdeset­letnico in na slovesnosti ob tem visokem jubileju je ravnatelj dr. Matjaž Hribar v svojem govoru izrazil zaskrbljenost, da bo zavod obstal v prihodnje. Kot smo izvedeli, je pristojno minis­trstvo septembra lani ravnatelja VIZ Smlednik in Vzgojnega zavoda Kranj obvestilo o načrtovani pripojitvi smleškega zavoda h kranjskemu.

»Ob začetku letošnjega šolskega leta smo se soočili z neprijetnimi razmišljanji o nadaljnjem razvoju in obstoju naše ustanove. Nekajkrat smo skušali podrobneje približati delovanje odgovornim strukturam na minis­trstvu, vendar še danes nimam ravno dobrega občutka, da bo zavod z dolgoletno tradicijo, ki je tudi vsebinsko na visoki strokovni ravni, kljub vsem potrebam obstal tudi v prihodnje,« so bile besede Matjaža Hribarja na slovesnosti 10. maja. Iz Hribarjevih besed je jasno, da združitvi, vsaj na takšen način, nasprotujejo. Za komentar smo vprašali tudi mag. Andreja Gregorača, ravnatelja Vzgojnega zavoda Kranj, ki je enakega mnenja: »Jasno smo povedali, da takšnemu načinu nasprotujemo. Na področju vzgoje in izobraževanja otrok s čustveno-vedenjskimi motnjami so potrebne spremembe, dopolnilni programi, na kar zavodi že dlje časa opozarjamo. Nimamo dovolj ustreznih programov za težje primere. Ministrstvo je iz te naše pobude kot eno izmed rešitev predlagalo združevanje. Septembra lani sva oba ravnatelja dobila obvestilo, da se moramo dogovoriti za skupni sestanek, kjer se bomo pogovarjali o pripojitvi smleškega zavoda h kranjskemu. To je bil za vse nas velik šok. Sestanek smo izpeljali in po pogovorih hitro prišli do ugotovitve, da je to zelo nepremišljena odločitev, ki zagotovo ne bo pripeljala k že omenjenemu cilju, da bi se vzpostavili dodatni programi za otroke predvsem s težjimi čustveno-vedenjskimi motnjami. Pot do združevanja, če bi se to pokazalo kot pravilna rešitev, bi morala biti drugačna. Najprej je potrebna strokovna študija, iz katere bi izhajal časovno opredeljen načrt prenove programov, z ustrezno strokovno podporo in sprotno evalvacijo, ne pa da smo bili postavljeni pred dejstvo, da bo do pripojitve prišlo in naj se kar sami nanjo pripravimo.«

Najprej pilotni projekt

Oba zavoda se med seboj bistveno razlikujeta, na kar nakazuje že samo ime. Kranjski ima v imenu vzgojni, smleški tudi izobraževalni, saj imajo v sklopu zavoda tudi interno šolo ter ostale potrebne službe. »Mi delujemo v petih stanovanjskih skupinah in naši otroci obiskujejo splošne programe na šolah, uporabljamo storitve, ki jih uporabljajo vsi občani. Nimamo internih služb,« pojasnjuje Gregorač. In kaj pravijo na pristojnem Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport? »Ministrstvo se je z Vzgojnim zavodom Kranj in VIZ Smlednik dogovorilo, da s pripojitvijo počaka do izteka pilotnih projektov in evalvacij, ki bodo temu sledile.«

Na podlagi ugotovitev delovne skupine na ministrstvu pravijo, da je nujno oblikovanje strokovnih centrov za otroke s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Objavljen je bil razpis, v prihodnjem šolskem letu pa naj bi pripravili pilotne projekte, po katerih naj bi bili v vsej državi trije tovrstni centri, dva v vzhodni in eden v zahodni regiji, kjer je sicer šest vzgojnih zavodov. »Vseh šest nas je dalo skupno prijavo za dvoletni projekt, ki bo financiran iz evropskih sredstev. Nabor programov smo skušali čim bolj razširiti na tisto, česar še ni. Zagotovila so, da karkoli bo uspešnega, se bo nadaljevalo. Šele po pilotnem projektu in evalvaciji pa naj se odloča o nadaljnjih korakih,« je še povedal Gregorač.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !