Gospodar planine Suha Stojan Pretnar, v ozadju Suha v megli, ki je onemogočala let helikopterju

Strela ubila krave na planini Suha

Ko je strela ubila tri krave na planini Suha, so znova na plan prišle težave z izgradnjo ceste do planine, ki je ne dovoli Triglavski narodni park.

Kamnje – Minulo nedeljo je udar strele na okoli 1700 metrih na planini Lepa Suha pod Rodico v Južnih bohinjskih gorah ubil trojico krav iz tropa 56 bohinjskih cik, ki so v lasti sedmih kmetov, združenih v Agrarni skupnosti Savica.

Z nesrečnim dogodkom je kmete seznanil tuj planinec, ki je o najdbi obvestil pastirja, ta pa lastnike. Kot je povedal oče lastnika krav, sicer predsednika Agrarne skupnosti Savica Janeza Režka, Vili Režek, je takoj stekla akcija. »Pastir je šel pogledat, kaj se je zgodilo. Nato smo se organizirali. V torek je bil tam že helikopter, a sta ga pregnala močan veter in turbulenca izza Rodice,« je povedal Režek in dodal, da je nujno, da kadavre odstranijo, saj so nad vodo, tam imajo rezervoar za površinsko zbiranje vode. »To je sama skala in že tako smo naredili cevovod do kadi, iz katerih živina pije, sicer hodijo po vodi in jo skalijo.« Kot je še dodal Režek, krave kar tako ne moreš vleči, gre za cikaste krave, ki so nekoliko manjše, a vseeno imajo od štiristo do petsto kilogramov, kar pomeni, da bi tudi helikopter za odstranitev kadavrov potreboval tri lete.

Planina Suha in okoliške planine so bile vrsto let opuščene, oživili so jih pred desetimi leti: »Takrat smo se dogovorili kmetje v dolini, vendar nas je malo. Na planini imamo tudi stalne težave z medvedom.«

»Medved je lani pokončal tri in predlani sedem krav, a na račun telička, ki se je skotil v planinah, smo izgubili subvencijo za pastirja, saj je bil trop nenadoma prevelik, ker pobitih živali zaradi medveda niso odračunali,« opisuje težave z birokracijo pri oživljanju gorske paše in dodaja, da agrarni skupnosti denar prinašata samo paša in subvencija. Gospodar planine Suha Stojan Pretnar je dodal, da bi bile težave bistveno manjše, če bi imeli cesto do Suhe, za kar si prizadevajo že več kot deset let, a ceste ne dovoli Triglavski narodni park: »Motilo naj bi medveda in triprstega detla. Medved je bolj zaščiten od lastnikov. Tu je še varovalni gozd. Tam je veter prevrnil več kot štiristo kubičnih metrov dreves, pa jih ne smemo pospraviti. Pred nekaj leti je bila narejena vlaka, ki sega skoraj do pol poti, a dokončati je ne smemo,« pravi Pretnar. Problematika planine Suha je bila tudi večkrat predstavljena različnim uradnikom ob pogovorih o težavah Bohinjcev s Triglavskim narodnim parkom.

Kljub vsem oviram so se Pretnar, Režek in drugi sedaj dogovorili, da bodo poskusili peš priti do kraja in pripraviti potrebno za prevoz, če bodo razmere dopuščale let helikopterja, ki bi kadavre prepeljal do ceste, v nasprotnem bodo iskali druge rešitve. Ponovno naj bi poskušali včeraj, a vremenske razmere leta helikopterja niso dopuščale.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

četrtek

18/21

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...