Gospodar planine Suha Stojan Pretnar, v ozadju Suha v megli, ki je onemogočala let helikopterju

Strela ubila krave na planini Suha

Ko je strela ubila tri krave na planini Suha, so znova na plan prišle težave z izgradnjo ceste do planine, ki je ne dovoli Triglavski narodni park.

Kamnje – Minulo nedeljo je udar strele na okoli 1700 metrih na planini Lepa Suha pod Rodico v Južnih bohinjskih gorah ubil trojico krav iz tropa 56 bohinjskih cik, ki so v lasti sedmih kmetov, združenih v Agrarni skupnosti Savica.

Z nesrečnim dogodkom je kmete seznanil tuj planinec, ki je o najdbi obvestil pastirja, ta pa lastnike. Kot je povedal oče lastnika krav, sicer predsednika Agrarne skupnosti Savica Janeza Režka, Vili Režek, je takoj stekla akcija. »Pastir je šel pogledat, kaj se je zgodilo. Nato smo se organizirali. V torek je bil tam že helikopter, a sta ga pregnala močan veter in turbulenca izza Rodice,« je povedal Režek in dodal, da je nujno, da kadavre odstranijo, saj so nad vodo, tam imajo rezervoar za površinsko zbiranje vode. »To je sama skala in že tako smo naredili cevovod do kadi, iz katerih živina pije, sicer hodijo po vodi in jo skalijo.« Kot je še dodal Režek, krave kar tako ne moreš vleči, gre za cikaste krave, ki so nekoliko manjše, a vseeno imajo od štiristo do petsto kilogramov, kar pomeni, da bi tudi helikopter za odstranitev kadavrov potreboval tri lete.

Planina Suha in okoliške planine so bile vrsto let opuščene, oživili so jih pred desetimi leti: »Takrat smo se dogovorili kmetje v dolini, vendar nas je malo. Na planini imamo tudi stalne težave z medvedom.«

»Medved je lani pokončal tri in predlani sedem krav, a na račun telička, ki se je skotil v planinah, smo izgubili subvencijo za pastirja, saj je bil trop nenadoma prevelik, ker pobitih živali zaradi medveda niso odračunali,« opisuje težave z birokracijo pri oživljanju gorske paše in dodaja, da agrarni skupnosti denar prinašata samo paša in subvencija. Gospodar planine Suha Stojan Pretnar je dodal, da bi bile težave bistveno manjše, če bi imeli cesto do Suhe, za kar si prizadevajo že več kot deset let, a ceste ne dovoli Triglavski narodni park: »Motilo naj bi medveda in triprstega detla. Medved je bolj zaščiten od lastnikov. Tu je še varovalni gozd. Tam je veter prevrnil več kot štiristo kubičnih metrov dreves, pa jih ne smemo pospraviti. Pred nekaj leti je bila narejena vlaka, ki sega skoraj do pol poti, a dokončati je ne smemo,« pravi Pretnar. Problematika planine Suha je bila tudi večkrat predstavljena različnim uradnikom ob pogovorih o težavah Bohinjcev s Triglavskim narodnim parkom.

Kljub vsem oviram so se Pretnar, Režek in drugi sedaj dogovorili, da bodo poskusili peš priti do kraja in pripraviti potrebno za prevoz, če bodo razmere dopuščale let helikopterja, ki bi kadavre prepeljal do ceste, v nasprotnem bodo iskali druge rešitve. Ponovno naj bi poskušali včeraj, a vremenske razmere leta helikopterja niso dopuščale.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/2

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Tržič, 17. marec 2018

An flet'n večer

PRIREDITVE / Jesenice, Preddvor, 17. marec 2018

Za otroke

RAZSTAVE / Predoslje, 17. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

IZLETI / Kranj, 17. marec 2018

Pohod iz Nakla do koče na Dobravi

PRIREDITVE / Mengeš, 17. marec 2018

Kos

OBVESTILA / Kranj, 17. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Vogel, 17. marec 2018

Opazovanje nočnega neba

PRIREDITVE / Begunje, 17. marec 2018

Gorjanska godba pri Avseniku

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...