Mini tortice

Na našem centru v Naklem imamo veliko tečajev in že dolgo časa sem si ogledovala slike mini tortic. Bi šla na tečaj ali ne? Pa sem se le odločila. Tečaj traja le en popoldan, namenim nekaj časa zase in grem. Dvanajst žensk nas je bilo in naš profesor slaščičarske prakse Andrej. Dobimo gradivo z recepti in postopki. Vse to lahko dobiš tudi v kuharicah in na internetu, na tečaju pa lahko strokovnjaka vprašaš, vidiš, otipaš biskvit in kremo, jo okusiš. Vse življenje rada pečem. Za vsa praznovanja sama pripravim vse sladice. Zelo sem zahtevna, kakšne sladice so dobre in lepe. Po takem tečaju pa ugotovim, da redkokatero stvar sploh prav delam. Vedno sem dala sladkor v rumenjake in to penasto stepala. Napačno, sladkor damo v beljake in to stepemo v trd sneg, ki mora biti ravno prav trd, umešamo na roko razžvrkljana jajca kar z navadno metlico. Vedno sem potem postopoma dodajala moko in sneg, sedaj me mojster nauči, da lahko damo vso moko naenkrat in prav nič ne potrebujemo pecilnih praškov, torej ena umetna stvar manj v gospodinjstvu. Potrebujemo modelčke za mini tortice. In sedaj majhna skrivnost velikega mojstra: modelčke naoljimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Jasno, potem pa tortice z lahkoto iztisnemo iz modelov. Kreme so različne: sadne, jogurtove, vaniljeve, z mascaponejem in bavarska jajčna krema. Pripravili smo šest različnih vrst tortic, ženske smo mojstra le gledale in spraševale: Andrej, je to prav ali ne, je v redu, stepam še malo … Počutila sem se kot Mišmaš in njegove miške. Med pripravo sladic se ženske pogovarjamo in tako mimogrede katero vprašam, od kod je. Iz Prebolda in Ilirske Bistrice, iz Polhovega Gradca … Kaj, si mislim, tako daleč se vozite na tečaj? In ste tukaj prvič? Kje pa, dobro že poznam vašega mojstra. Bila sem že na predelavi mleka in na tortah pa na pripravi štrukljev … Ko otroci odrastejo, ima človek zopet čas zase. Dobro, si mislim, torej najboljše šele prihaja. Najprej smo spekli biskvite – v nekatere smo dodali bučna semena, mandljevega smo pripravili brez moke … Potem smo se lotile krem. Zopet izvemo majhne skrivnosti: vaniljeve kreme ne smeš segrevati več kot na 82 stopinj Celzija, sicer se sesiri, marelično marmelado za mini Sacherjeve tortice moraš segreti in potem namazati, da ponovno želira in potem se z lahkoto sprime z biskvitom. In biskvit moramo preliti s sladko raztopino, ki jo aromatiziramo z rumom … Ko so bile tortice pečene, smo se svečano slikale, jih razdelile in jih odnesle domov. Sedaj čakam prvo priložnost, da se preizkusim v novih postopkih priprave biskvitov in krem. Kupiti moram modelčke, ali vse pripravim v plastičnih lončkih … In če sprejmem in usvojim eno novost, ki sem jo videla na tečaju, je tečaj upravičil svoj namen. In sprejela bom več novosti …

Oddaj svoj komentar

Kranj 5°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/13

torek

-1/17

sreda

-1/17

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Kokrica, 12. marec 2024

Potopisno predavanje: Namibija

IZLETI / Naklo, 12. marec 2024

Pohod na Šmarjetno goro

DELAVNICE / Kranj, 12. marec 2024

Delavnica Quilling paper

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 13. marec 2024

Minljivost trenutka

RAZSTAVE / Bled, 13. marec 2024

Semena za življenje

PRIREDITVE / Medvode, 13. marec 2024

Razstava ročnih del in slik

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 13. marec 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. marec 2024

Pripovedke z Boštjanom Napotnikom

 

 
 

 

 
 
 

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.

Prihranek bo kaplja v morje / 18:27, 3. marec

Neumnost, ki se dela. Politiki, če že odločajo o življenju ljudi, bi morali iti ljudem nasproti, ne pa jih vedno bolj ogrožati. Na funkcijah...

Majdičev mlin ogroža okolico / 15:36, 1. marec

Imamo pa res smolo s temi podrtijami. Ravno dobro odpravijo eno, bivši 'Hotel Jelen', že se ne da urediti tale podrtija. Da bi jo saj podrli...