Nataša Šalaja / Foto: Gorazd Kavčič

Svetniki podprli Natašo Šalaja

Predstavnikom sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) sta se v sredo predstavila dva kandidata za direktorja zavoda, Janez Rakar in Nataša Šalaja. Slednja je bila po mnenju svetnikov s svojo predstavitvijo bolj prepričljiva.

Bled – Na razpis za novega direktorja javnega zavoda TNP so pri ministrstvu za okolje in prostor prejeli deset prijav, pri čemer dva kandidata nista izpolnjevala formalnih pogojev za zasedbo omenjenega delovnega mesta, pri dveh kandidatih pa so njuno vizijo ocenili kot neustrezno. Izmed šestih preostalih kandidatov je nato ministrica kot najustreznejša svetu zavoda TNP predlagala Natašo Šalaja in Janeza Rakarja. Svet, ki po novem zakonu o TNP podaja le neobvezujoče mnenje glede kandidata, je podprl Natašo Šalaja. O izboru bo odločila ministrica, sklep o imenovanju direktorja pa sprejme vlada.

Ob tem je nekatere svetnike zaskrbelo, da se bo ponovila zgodba izpred dveh let, ko je ministrstvo povsem zaobšlo mnenje sveta. Takrat je ministrstvo za direktorja predlagalo Bogomila Breznika, a je svet zavoda njegovo imenovanje zavrnil, vlada pa ga je nato imenovala za vršilca dolžnosti. Svetnike je zmotilo tudi, da jih niso seznanili s tem, kdo so bili preostali kandidati in zakaj sta bila omenjena dva po mnenju ministrstva najprimernejša. Ker eden od kandidatov pripada isti stranki kot ministrica, je imel svetnik Vojko Bernard celo pomislek, da zavod TNP postaja odlagališče političnih kadrov.

Nataša Šalaja je v svoji predstavitvi svetnikom pojasnila, da je strokovne kompetence za to delovno mesto pridobila pri svojem dosedanjem delu v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter pri urejanju in upravljanju naravnega rezervata Škocjanski zatok. Po izobrazbi je ekonomistka, magistrirala pa je iz varstva naravne dediščine. »V prihodnje TNP vidim kot zgodbo o uspehu; kot zavarovano območje z odlično ohranjeno naravo in kulturno krajino, z zadovoljnimi domačini in spoštljivimi obiskovalci.« Dokončna finančna sanacija dolgov iz preteklosti se ji zdi izvedljiva do konca leta 2019, zniževanje stroškov dela pa se ji ne zdi več smiselno, glede na to, da je kriza minila. Opaža namreč, da so zaposleni preobremenjeni, kar vodi v bolniške odsotnosti in nižjo storilnost. Posebno pozornost bi namenila stiku z lokalnim prebivalstvom. Na vprašanje, kako bi se lotila največjega problema v parku, to je množičnega turizma, pa rešitev vidi v usmerjanju obiskovalcev v manj obremenjene dele parka, vsaj za visokogorje pa se ji ne zdi nesprejemljivo razmišljati tudi o kvotah.

Ljudi, ki živijo znotraj parka, je v svoji viziji razvoja TNP na prvo mesto postavil tudi drugi kandidat Janez Rakar. Ta čas je zaposlen kot vodja urada za družbene dejavnosti v kranjski mestni upravi, sicer pa je služboval že na različnih delovnih področjih znotraj Mestne občine Kranj. To mu je po njegovem prineslo pomembne izkušnje pri poznavanju razmišljanja prebivalcev v lokalnih skupnostih. »Bistvo je v sodelovanju – treba se je pogovarjati, poslušati in slišati se.« Kot glavno prioriteto pri vodenju parka si je zato zastavil vzpostavitev dobre komunikacije z lokalnimi skupnostmi, ki je po njegovem ta čas zelo šibka točka TNP. »Najprej je treba doseči, da so zadovoljni prebivalci v parku, šele nato vsi ostali. Vsi, ki tu živijo in delajo, se morajo zavedati, da jim park prinaša nekaj dobrega, ne da se počutijo kot tretjerazredni državljani.«

Svetniki so po opravljenih predstavitvah in krajši razpravi, ki so jo opravili za zaprtimi vrati, večinsko podprli Natašo Šalaja. Zanjo je namreč glasovalo devet svetnikov, trije pa so se vzdržali. Svoje mnenje je svet TNP včeraj posredoval okoljskemu ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/5

sobota

0/11

nedelja

-3/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...