Nataša Šalaja / Foto: Gorazd Kavčič

Svetniki podprli Natašo Šalaja

Predstavnikom sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) sta se v sredo predstavila dva kandidata za direktorja zavoda, Janez Rakar in Nataša Šalaja. Slednja je bila po mnenju svetnikov s svojo predstavitvijo bolj prepričljiva.

Bled – Na razpis za novega direktorja javnega zavoda TNP so pri ministrstvu za okolje in prostor prejeli deset prijav, pri čemer dva kandidata nista izpolnjevala formalnih pogojev za zasedbo omenjenega delovnega mesta, pri dveh kandidatih pa so njuno vizijo ocenili kot neustrezno. Izmed šestih preostalih kandidatov je nato ministrica kot najustreznejša svetu zavoda TNP predlagala Natašo Šalaja in Janeza Rakarja. Svet, ki po novem zakonu o TNP podaja le neobvezujoče mnenje glede kandidata, je podprl Natašo Šalaja. O izboru bo odločila ministrica, sklep o imenovanju direktorja pa sprejme vlada.

Ob tem je nekatere svetnike zaskrbelo, da se bo ponovila zgodba izpred dveh let, ko je ministrstvo povsem zaobšlo mnenje sveta. Takrat je ministrstvo za direktorja predlagalo Bogomila Breznika, a je svet zavoda njegovo imenovanje zavrnil, vlada pa ga je nato imenovala za vršilca dolžnosti. Svetnike je zmotilo tudi, da jih niso seznanili s tem, kdo so bili preostali kandidati in zakaj sta bila omenjena dva po mnenju ministrstva najprimernejša. Ker eden od kandidatov pripada isti stranki kot ministrica, je imel svetnik Vojko Bernard celo pomislek, da zavod TNP postaja odlagališče političnih kadrov.

Nataša Šalaja je v svoji predstavitvi svetnikom pojasnila, da je strokovne kompetence za to delovno mesto pridobila pri svojem dosedanjem delu v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter pri urejanju in upravljanju naravnega rezervata Škocjanski zatok. Po izobrazbi je ekonomistka, magistrirala pa je iz varstva naravne dediščine. »V prihodnje TNP vidim kot zgodbo o uspehu; kot zavarovano območje z odlično ohranjeno naravo in kulturno krajino, z zadovoljnimi domačini in spoštljivimi obiskovalci.« Dokončna finančna sanacija dolgov iz preteklosti se ji zdi izvedljiva do konca leta 2019, zniževanje stroškov dela pa se ji ne zdi več smiselno, glede na to, da je kriza minila. Opaža namreč, da so zaposleni preobremenjeni, kar vodi v bolniške odsotnosti in nižjo storilnost. Posebno pozornost bi namenila stiku z lokalnim prebivalstvom. Na vprašanje, kako bi se lotila največjega problema v parku, to je množičnega turizma, pa rešitev vidi v usmerjanju obiskovalcev v manj obremenjene dele parka, vsaj za visokogorje pa se ji ne zdi nesprejemljivo razmišljati tudi o kvotah.

Ljudi, ki živijo znotraj parka, je v svoji viziji razvoja TNP na prvo mesto postavil tudi drugi kandidat Janez Rakar. Ta čas je zaposlen kot vodja urada za družbene dejavnosti v kranjski mestni upravi, sicer pa je služboval že na različnih delovnih področjih znotraj Mestne občine Kranj. To mu je po njegovem prineslo pomembne izkušnje pri poznavanju razmišljanja prebivalcev v lokalnih skupnostih. »Bistvo je v sodelovanju – treba se je pogovarjati, poslušati in slišati se.« Kot glavno prioriteto pri vodenju parka si je zato zastavil vzpostavitev dobre komunikacije z lokalnimi skupnostmi, ki je po njegovem ta čas zelo šibka točka TNP. »Najprej je treba doseči, da so zadovoljni prebivalci v parku, šele nato vsi ostali. Vsi, ki tu živijo in delajo, se morajo zavedati, da jim park prinaša nekaj dobrega, ne da se počutijo kot tretjerazredni državljani.«

Svetniki so po opravljenih predstavitvah in krajši razpravi, ki so jo opravili za zaprtimi vrati, večinsko podprli Natašo Šalaja. Zanjo je namreč glasovalo devet svetnikov, trije pa so se vzdržali. Svoje mnenje je svet TNP včeraj posredoval okoljskemu ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...