Nataša Šalaja / Foto: Gorazd Kavčič

Svetniki podprli Natašo Šalaja

Predstavnikom sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) sta se v sredo predstavila dva kandidata za direktorja zavoda, Janez Rakar in Nataša Šalaja. Slednja je bila po mnenju svetnikov s svojo predstavitvijo bolj prepričljiva.

Bled – Na razpis za novega direktorja javnega zavoda TNP so pri ministrstvu za okolje in prostor prejeli deset prijav, pri čemer dva kandidata nista izpolnjevala formalnih pogojev za zasedbo omenjenega delovnega mesta, pri dveh kandidatih pa so njuno vizijo ocenili kot neustrezno. Izmed šestih preostalih kandidatov je nato ministrica kot najustreznejša svetu zavoda TNP predlagala Natašo Šalaja in Janeza Rakarja. Svet, ki po novem zakonu o TNP podaja le neobvezujoče mnenje glede kandidata, je podprl Natašo Šalaja. O izboru bo odločila ministrica, sklep o imenovanju direktorja pa sprejme vlada.

Ob tem je nekatere svetnike zaskrbelo, da se bo ponovila zgodba izpred dveh let, ko je ministrstvo povsem zaobšlo mnenje sveta. Takrat je ministrstvo za direktorja predlagalo Bogomila Breznika, a je svet zavoda njegovo imenovanje zavrnil, vlada pa ga je nato imenovala za vršilca dolžnosti. Svetnike je zmotilo tudi, da jih niso seznanili s tem, kdo so bili preostali kandidati in zakaj sta bila omenjena dva po mnenju ministrstva najprimernejša. Ker eden od kandidatov pripada isti stranki kot ministrica, je imel svetnik Vojko Bernard celo pomislek, da zavod TNP postaja odlagališče političnih kadrov.

Nataša Šalaja je v svoji predstavitvi svetnikom pojasnila, da je strokovne kompetence za to delovno mesto pridobila pri svojem dosedanjem delu v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter pri urejanju in upravljanju naravnega rezervata Škocjanski zatok. Po izobrazbi je ekonomistka, magistrirala pa je iz varstva naravne dediščine. »V prihodnje TNP vidim kot zgodbo o uspehu; kot zavarovano območje z odlično ohranjeno naravo in kulturno krajino, z zadovoljnimi domačini in spoštljivimi obiskovalci.« Dokončna finančna sanacija dolgov iz preteklosti se ji zdi izvedljiva do konca leta 2019, zniževanje stroškov dela pa se ji ne zdi več smiselno, glede na to, da je kriza minila. Opaža namreč, da so zaposleni preobremenjeni, kar vodi v bolniške odsotnosti in nižjo storilnost. Posebno pozornost bi namenila stiku z lokalnim prebivalstvom. Na vprašanje, kako bi se lotila največjega problema v parku, to je množičnega turizma, pa rešitev vidi v usmerjanju obiskovalcev v manj obremenjene dele parka, vsaj za visokogorje pa se ji ne zdi nesprejemljivo razmišljati tudi o kvotah.

Ljudi, ki živijo znotraj parka, je v svoji viziji razvoja TNP na prvo mesto postavil tudi drugi kandidat Janez Rakar. Ta čas je zaposlen kot vodja urada za družbene dejavnosti v kranjski mestni upravi, sicer pa je služboval že na različnih delovnih področjih znotraj Mestne občine Kranj. To mu je po njegovem prineslo pomembne izkušnje pri poznavanju razmišljanja prebivalcev v lokalnih skupnostih. »Bistvo je v sodelovanju – treba se je pogovarjati, poslušati in slišati se.« Kot glavno prioriteto pri vodenju parka si je zato zastavil vzpostavitev dobre komunikacije z lokalnimi skupnostmi, ki je po njegovem ta čas zelo šibka točka TNP. »Najprej je treba doseči, da so zadovoljni prebivalci v parku, šele nato vsi ostali. Vsi, ki tu živijo in delajo, se morajo zavedati, da jim park prinaša nekaj dobrega, ne da se počutijo kot tretjerazredni državljani.«

Svetniki so po opravljenih predstavitvah in krajši razpravi, ki so jo opravili za zaprtimi vrati, večinsko podprli Natašo Šalaja. Zanjo je namreč glasovalo devet svetnikov, trije pa so se vzdržali. Svoje mnenje je svet TNP včeraj posredoval okoljskemu ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...