Pohoda skozi Zalo se je letos udeležilo blizu dvesto pohodnikov. / Foto: Lucija Kavčič

Odkrivali lepote gozda v Zali

Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh je v torek pripravilo že tradicionalni pohod skozi Zalo, ki se ga je udeležilo skoraj dvesto pohodnikov.

Žirovski Vrh – Na dvanajstkilometrski poti so se pohodniki lahko naužili lepot gozda v Zali, obenem pa so jih člani dramske skupine TD Žirovski Vrh skozi igrane prizore ob poti popeljali v zgodbo o nesrečni ljubezni Mrakove Katarine in duhovnika Amandusa.

Zgodbo so priredili po pripovedi Ivana Tavčarja V Zali, a so jo letos za spremembo nekoliko šaljivo obarvali, je pojasnila Lucija Kavčič iz TD Žirovski Vrh, ki je poskrbela za režijo. »Ogromno je namreč pohodnikov, ki se nam pridružijo vsako leto, zato poskrbimo, da je zanimivo tudi zanje.« Zgodbo so letos pripravili tako, kot da so pohodniki prišli dan prezgodaj in so torej namesto prave predstave spremljali šele vajo. Tako so lahko po besedah Lucije Kavčič vključili številne šaljive prizore, čeprav je osnovna zgodba ostala enaka. A če se v Tavčarjevi zgodbi Katarina Amandusu kot župniku ne sme niti približati, jo je tokrat kar potegnil k sebi v posteljo, kar je seveda povzročilo zaigrano nejevoljo pri režiserki Luciji Kavčič. Igralci sicer v prepričljivih kostumih iz tistega obdobja gledalce popeljejo v 17. stoletje, v čas protestantizma. Zgodba pripoveduje o Amandusu, ki na lovu naleti na medveda. Ta ga napade in poškoduje, rane pa Amandus celi na bližnji domačiji Pr' Mrak. Na tej kmetiji je moč občudovati tudi čudovita rezbarska dela mojstra Cirila Kavčiča.

Pohodnike ob poti čakajo še številna druga presenečenja. Prava atrakcija so med drugim velikanska mravljišča gozdnih mravelj na vrhu Zale in mahovnata medvedka Štefka v osrčju gozda. Pot vodi še mimo bunkerjev Rupnikove linije, ki so posejani po Žirovskem vrhu. Na kmetiji pr' Šimc si je mogoče ogledati tipično arhitekturo kmečke hiše s konca 19. stoletja, za okrepčilo pa poskrbijo tudi na kmetiji Pr' Omejčk, kjer sta sedež TD Žirovski Vrh in info točka. Tu so pripravili še kratek kulturni program, v katerem je nastopila pevska skupina Zala in mladina iz turističnega društva, ki je po besedah Lucije Kavčič tudi sicer marljivo sodelovala pri pripravi pohoda. Tega so v društvu, ki letos praznuje dvajsetletnico delovanja, še posebno veseli.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!