Pohoda skozi Zalo se je letos udeležilo blizu dvesto pohodnikov. / Foto: Lucija Kavčič

Odkrivali lepote gozda v Zali

Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh je v torek pripravilo že tradicionalni pohod skozi Zalo, ki se ga je udeležilo skoraj dvesto pohodnikov.

Žirovski Vrh – Na dvanajstkilometrski poti so se pohodniki lahko naužili lepot gozda v Zali, obenem pa so jih člani dramske skupine TD Žirovski Vrh skozi igrane prizore ob poti popeljali v zgodbo o nesrečni ljubezni Mrakove Katarine in duhovnika Amandusa.

Zgodbo so priredili po pripovedi Ivana Tavčarja V Zali, a so jo letos za spremembo nekoliko šaljivo obarvali, je pojasnila Lucija Kavčič iz TD Žirovski Vrh, ki je poskrbela za režijo. »Ogromno je namreč pohodnikov, ki se nam pridružijo vsako leto, zato poskrbimo, da je zanimivo tudi zanje.« Zgodbo so letos pripravili tako, kot da so pohodniki prišli dan prezgodaj in so torej namesto prave predstave spremljali šele vajo. Tako so lahko po besedah Lucije Kavčič vključili številne šaljive prizore, čeprav je osnovna zgodba ostala enaka. A če se v Tavčarjevi zgodbi Katarina Amandusu kot župniku ne sme niti približati, jo je tokrat kar potegnil k sebi v posteljo, kar je seveda povzročilo zaigrano nejevoljo pri režiserki Luciji Kavčič. Igralci sicer v prepričljivih kostumih iz tistega obdobja gledalce popeljejo v 17. stoletje, v čas protestantizma. Zgodba pripoveduje o Amandusu, ki na lovu naleti na medveda. Ta ga napade in poškoduje, rane pa Amandus celi na bližnji domačiji Pr' Mrak. Na tej kmetiji je moč občudovati tudi čudovita rezbarska dela mojstra Cirila Kavčiča.

Pohodnike ob poti čakajo še številna druga presenečenja. Prava atrakcija so med drugim velikanska mravljišča gozdnih mravelj na vrhu Zale in mahovnata medvedka Štefka v osrčju gozda. Pot vodi še mimo bunkerjev Rupnikove linije, ki so posejani po Žirovskem vrhu. Na kmetiji pr' Šimc si je mogoče ogledati tipično arhitekturo kmečke hiše s konca 19. stoletja, za okrepčilo pa poskrbijo tudi na kmetiji Pr' Omejčk, kjer sta sedež TD Žirovski Vrh in info točka. Tu so pripravili še kratek kulturni program, v katerem je nastopila pevska skupina Zala in mladina iz turističnega društva, ki je po besedah Lucije Kavčič tudi sicer marljivo sodelovala pri pripravi pohoda. Tega so v društvu, ki letos praznuje dvajsetletnico delovanja, še posebno veseli.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/12

sreda

6/11

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 14. november 2018

Jezus in njegova slava

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.