Blejski obvoznici

Zadnje čase je videti, da se glede obvoznic le nekaj premika. Severna razbremenilna cesta bo le doživela začetek izgradnje. Problemov, ki so botrovali začetku izgradnje, ne poznam in lahko le upam, da so jih uspešno razrešili, kar na Bledu ni ravno pogost pojav. Obvozna cesta je resnično potrebna, saj promet skozi staro naselje Grad tvori pravi prometni zamašek.

Bolj problematična pa je južna razbremenilna cesta, ki pa krajane pretirano ne osrečuje. Sam rondo enormne velikosti premera 62 metrov je kraju neprimeren in bo ob izgradnji krepko trošil davkoplačevalski denar. S svojo veličino bo predstavljal pravo ekološko opustošenje krajine. Ljudje ob rondoju se bodo morali odreči turistični dejavnosti, saj bodo turisti v takem okolju (ropot in izpušni plini) ugotovili, da kraj ne nudi tistega, kar so pričakovali.

Naš župan večkrat trdi, da se mu smilijo turisti, ki zaradi tovornjakov ne morejo uživati nočnega miru. Vendar pa v nočnem času pelje le neznatno število tovornjakov, saj Bohinj kake omembe vredne industrije ne premore. Takšnega razumevanja pa nismo deležni njegovi podaniki ob Betinskem klancu, ki pa po njegovem mišljenju prometnih nevšečnosti ne občutimo.

Nadvse zanimiv je odkup zemljišč, ki bodo za to megalomanščino potrebna. Meni skušajo po metodi preteklih časov odkupiti celo dovozno pot, ki spada pod funkcionalno zemljišče. Če ne dobijo gradbenega dovoljenja, bi ostal brez dovoza. Hiša brez dovoza pa je bistveno manj vredna. Zanimiva je tudi ponujena odkupna cena, saj ponujajo manj kot v najzakotnejši slovenski vasici. Imam občutek, da se pretekli časi komunizma zopet vračajo.

Svoj čas smo imeli na Bledu t. i. Olepševalni komite, ki je bdel nad vsemi neupravičenimi posegi in je znal postaviti nekako razumno mejo. Danes imamo mnogo naravovarstvenih ustanov, ki pa niso ravno pretirano dejavne in ne opravičujejo svojega obstoja in poslanstva.

Premalo se zavedamo, da moramo svojim zanamcem zapustiti neokrnjeno krajino, kakršno smo tudi prejeli od naših prednikov. Na voljo so nam kvalitetnejše rešitve, saj ta projekt z »brado« ne ustreza zahtevam današnjega časa. Stroka odsvetuje gradnje krožišč v naseljih in jih odobravajo le tam, kjer druge rešitve niso možne. Razne grožnje z razlastitvami za ta čas niso ravno najbolj primerne. Imamo še dovolj časa, da v zadovoljstvo krajanov izvedemo določene spremembe. Treba je razumeti krajane, kar pa je na Bledu izredno težko.

Vladimir Lebar, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/6

petek

-7/6

sobota

-9/7

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

PREDAVANJA / Dovje, 26. januar 2024

Koščki Zemlje

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

GLEDALIŠČE / Križe, 27. januar 2024

Drama Hodnik

PRIREDITVE / Kranj, 30. januar 2024

O slikanici in drugih knjigah Nataše Rupena

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...