Letošnje nagrajenke klekljarskega tekmovanja v Žireh. Tinca Slabe je prva z leve.

Klekljarska »lenta« Tinci Slabe

Slovenski klekljarski dnevi so v nedeljo dosegli vrhunec s tekmovanjem v klekljanju za odrasle, ki se ga je letos udeležilo osemnajst tekmovalcev.

Tinca Slabe je z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca. Tinca se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev.

Žiri – Klekljarsko tekmovanje predstavlja pravi preizkus znanja, spretnosti in potrpljenja. Tekmovalci, od moških se je tudi letos opogumil le Jože Stanonik iz Žirov, imajo na voljo trideset minut, v katerih morajo po enotnem vzorcu s sedmimi kleklji ustvariti čim lepšo in čim natančnejšo čipko. Komisijo je s svojo čipko najbolj prepričala Tinca Slabe. Kot so pojasnile članice komisije, so imele res težko delo, na koncu so odločale podrobnosti. Tinca Slabe je tako z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca.

Tinca Slabe se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev. Prav Frančiški Gantar so letos posvetili osrednjo razstavo letošnjih klekljarskih dni z naslovom Špice po Frančiškinih papircih. »Mama se spominjam kot izredno delavne in sposobne ženske,« je pojasnila Tinca Slabe, ki ji gre zasluga, da je prepoznala mamino pomembno življenjsko delo in ogromno število vzorcev ni končalo v ognju. »Po drugi svetovni vojni jih je namreč želela kar zakuriti, saj je bila prepričana, da takih vzorcev nihče več ne bo klekljal,« je pojasnila Tinca Slabe. Članice klekljarskega društva Cvetke iz Žirov so letos s čipkami, ki so nastale po teh vzorcih, obudile njeno bogato zapuščino. Tako skromna, kot je bila njena mama, je tudi Tinca Slabe, ki je bila takoj po tekmovanju prepričana, da nima nobene možnosti za visoko uvrstitev. »Vzorec zame sicer ni bil zahteven, roka pa ni več tako čvrsta kot nekoč,« nam je zaupala. A se je krepko zmotila, saj je na koncu slavila prav njena čipka. Drugo mesto je pripadlo Vandi Slana, prav tako iz Žirov, na tretje mesto pa se je uvrstila Vlasta Mezek iz Škofje Loke. Nagrade so prejele še Majda Cankar, Lidija Likar in Valerija Krivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/19

sobota

10/20

nedelja

12/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...