Letošnje nagrajenke klekljarskega tekmovanja v Žireh. Tinca Slabe je prva z leve.

Klekljarska »lenta« Tinci Slabe

Slovenski klekljarski dnevi so v nedeljo dosegli vrhunec s tekmovanjem v klekljanju za odrasle, ki se ga je letos udeležilo osemnajst tekmovalcev.

Tinca Slabe je z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca. Tinca se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev.

Žiri – Klekljarsko tekmovanje predstavlja pravi preizkus znanja, spretnosti in potrpljenja. Tekmovalci, od moških se je tudi letos opogumil le Jože Stanonik iz Žirov, imajo na voljo trideset minut, v katerih morajo po enotnem vzorcu s sedmimi kleklji ustvariti čim lepšo in čim natančnejšo čipko. Komisijo je s svojo čipko najbolj prepričala Tinca Slabe. Kot so pojasnile članice komisije, so imele res težko delo, na koncu so odločale podrobnosti. Tinca Slabe je tako z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca.

Tinca Slabe se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev. Prav Frančiški Gantar so letos posvetili osrednjo razstavo letošnjih klekljarskih dni z naslovom Špice po Frančiškinih papircih. »Mama se spominjam kot izredno delavne in sposobne ženske,« je pojasnila Tinca Slabe, ki ji gre zasluga, da je prepoznala mamino pomembno življenjsko delo in ogromno število vzorcev ni končalo v ognju. »Po drugi svetovni vojni jih je namreč želela kar zakuriti, saj je bila prepričana, da takih vzorcev nihče več ne bo klekljal,« je pojasnila Tinca Slabe. Članice klekljarskega društva Cvetke iz Žirov so letos s čipkami, ki so nastale po teh vzorcih, obudile njeno bogato zapuščino. Tako skromna, kot je bila njena mama, je tudi Tinca Slabe, ki je bila takoj po tekmovanju prepričana, da nima nobene možnosti za visoko uvrstitev. »Vzorec zame sicer ni bil zahteven, roka pa ni več tako čvrsta kot nekoč,« nam je zaupala. A se je krepko zmotila, saj je na koncu slavila prav njena čipka. Drugo mesto je pripadlo Vandi Slana, prav tako iz Žirov, na tretje mesto pa se je uvrstila Vlasta Mezek iz Škofje Loke. Nagrade so prejele še Majda Cankar, Lidija Likar in Valerija Krivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 18. marec 2018

Čarovnik iz Oza

RAZSTAVE / Predoslje, 18. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

PRIREDITVE / Breznica, 18. marec 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Stražišče, 18. marec 2018

Sama nej zbere

PRIREDITVE / Šmarca, 18. marec 2018

Poduku in razvedrilu

SEJMI / Jesenice, 18. marec 2018

Jožefov sejem

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...