Letošnje nagrajenke klekljarskega tekmovanja v Žireh. Tinca Slabe je prva z leve.

Klekljarska »lenta« Tinci Slabe

Slovenski klekljarski dnevi so v nedeljo dosegli vrhunec s tekmovanjem v klekljanju za odrasle, ki se ga je letos udeležilo osemnajst tekmovalcev.

Tinca Slabe je z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca. Tinca se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev.

Žiri – Klekljarsko tekmovanje predstavlja pravi preizkus znanja, spretnosti in potrpljenja. Tekmovalci, od moških se je tudi letos opogumil le Jože Stanonik iz Žirov, imajo na voljo trideset minut, v katerih morajo po enotnem vzorcu s sedmimi kleklji ustvariti čim lepšo in čim natančnejšo čipko. Komisijo je s svojo čipko najbolj prepričala Tinca Slabe. Kot so pojasnile članice komisije, so imele res težko delo, na koncu so odločale podrobnosti. Tinca Slabe je tako z zmago letos poskrbela za pravo presenečenje, saj je doslej že vrsto let zapored zmaga vedno pripadla Marjeti Adam iz Logatca.

Tinca Slabe se je klekljanja naučila pri petih letih od svoje mame Frančiške Gantar, znane žirovske klekljarice in risarke vzorcev. Prav Frančiški Gantar so letos posvetili osrednjo razstavo letošnjih klekljarskih dni z naslovom Špice po Frančiškinih papircih. »Mama se spominjam kot izredno delavne in sposobne ženske,« je pojasnila Tinca Slabe, ki ji gre zasluga, da je prepoznala mamino pomembno življenjsko delo in ogromno število vzorcev ni končalo v ognju. »Po drugi svetovni vojni jih je namreč želela kar zakuriti, saj je bila prepričana, da takih vzorcev nihče več ne bo klekljal,« je pojasnila Tinca Slabe. Članice klekljarskega društva Cvetke iz Žirov so letos s čipkami, ki so nastale po teh vzorcih, obudile njeno bogato zapuščino. Tako skromna, kot je bila njena mama, je tudi Tinca Slabe, ki je bila takoj po tekmovanju prepričana, da nima nobene možnosti za visoko uvrstitev. »Vzorec zame sicer ni bil zahteven, roka pa ni več tako čvrsta kot nekoč,« nam je zaupala. A se je krepko zmotila, saj je na koncu slavila prav njena čipka. Drugo mesto je pripadlo Vandi Slana, prav tako iz Žirov, na tretje mesto pa se je uvrstila Vlasta Mezek iz Škofje Loke. Nagrade so prejele še Majda Cankar, Lidija Likar in Valerija Krivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Zgodbe o lastnikih gozdov / 10:23, 19. december

Taprav gozd je samo mešan gozd.
Smrekov gozd ni gozd ampak nenaravna plantaža.

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.