Parkiranje v Preddvoru

V zadnjem času je bilo več lastnikov vozil v Preddvoru oglobljenih zaradi parkiranja pred stavbo na Dvorskem trgu v središču kraja. Torej na območju, kjer so občani desetletja brezskrbno parkirali avtomobile pred tedanjo trgovino, ker ni bilo niti tedaj niti zdaj nobenega znaka, da je parkiranje prepovedano.

Po izgradnji nove trgovine je občina uredila stavbo, vanjo poleg lokalov umestila še knjižnico, pred približno polovico stavbe postavila stebričke, pred polovico pa ne. Tlak pred stavbo nakazuje, da ni del ceste, a sočasno pravokotne oblike spominjajo na parkirišča. In ker je v tem delu stavbe mesnica in malo naprej vhod v knjižnico, se zdi prostor ob cesti primeren za hiter postanek in nakup v mesnici ali vračilo knjig v knjižnici. Ni znaka za prepoved parkiranja in/ali ustavljanja. A Medobčinski inšpektorat (MI) Kranj ni takšnega mnenja. Pa tudi na Občini Preddvor nisem našel nikogar, ki bi prisluhnil nekorektnemu ravnanju.

Medobčinski inšpektorat Kranj utemeljuje prekrške s 65. členom, 4. odstavek, 1. točka Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki prepoveduje ustavljanje in parkiranje »na prehodu za pešce, stezi za pešce, pločniku ali v območju za pešce. Če je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno parkiranje na pločniku, mora biti za pešce zagotovljen najmanj 1,60 m širok del pločnika, ki ne sme mejiti na vozišče«. Smiselno določilo. A kaj od tega je v Preddvoru?

Prehod za pešce je v manjšem delu spornega območja. Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah določa prometne znake za označitev steze za pešce in območja za pešce – kot rečeno, v tem delu ni nobenih prometnih znakov. Preostane torej pločnik? ZPrCP ne definira pločnika in torej izhajamo iz običajne rabe, zapisane v SSKJ: »dvignjena, ožja, navadno tlakovana površina ob cesti«. Prvi pogoj ni izpolnjen, ker je tlakovano območje v cestnem nivoju, ločeno z muldo. Torej omenjena točka zakona zajema le majhno območje ob prehodu za pešce, ne pa preostalega dela ob stavbi. Mi torej lahko izreka globe za prekrške le ob prehodu za pešce, ne pa tudi ob preostalem delu stavbe. Občina z molkom oziroma zamahovanjem z roko za zdaj ravnanje MI podpira.

Cestna omejitev hitrosti v tem delu je 30 km/h in kratkotrajno parkiranje ob cesti ne pomeni bistvenega tveganja. Kratkotrajno parkiranje bi bilo dobrodošlo za nakupe v mesnici pa tudi hiter obisk knjižnice. Če pa se ideja zdi nesprejemljiva, bi lahko podaljšali stebričke do konca stavbe ali pa vsaj postavili ustrezen znak, ki bi jasno prepovedal parkiranje, ne pa da so občani in obiskovalci prepuščeni interpretaciji, kaj je pločnik … Sam sem globo plačal, a po pogovorih in razmisleku ugotovil te napake. Upam, da bom s tem komu prihranil nekaj denarja, še bolj pa, da bodo pristojni jasneje opredelili rabo prostora pred omenjeno stavbo. Upam, da bo rešitev kompromis med varnostjo vseh udeležencev prometa ter uporabnikov in ponudnikov storitev v bližnjih stavbah.

Bivši županov volivec (naslov v uredništvu)

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-6/6

sobota

-9/6

nedelja

-8/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

GLEDALIŠČE / Križe, 27. januar 2024

Drama Hodnik

PRIREDITVE / Kranj, 30. januar 2024

O slikanici in drugih knjigah Nataše Rupena

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...