Čebulni kruh

Že nekaj časa je v nekaterih trgovinah na voljo čebulni kruh, kruh z dodatkom čebule, čebulne ciabatte … Ta kruh je precej dražji od navadnega, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami. Samo čebula pripomore k tako dobrem okusu, da bi ta kruh lahko jedli kar ''samega'', brez dodatkov. Prav tako se odlično poda k enolončnicam, okus sušenih mesnih izdelkov pa še dodatno obogati.

Za pripravo čebulnega kruha potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko soli, 1 kocko kvasa, 0,5 l mlačne vode, 1 žličko sladkorja; za čebulni nadev: 4 čebule, 2 žlici olja, 2 žlički soli.

Čebulo olupimo in jo na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo ter posolimo. Pražimo počasi pri nizki temperaturi, dokler čebula ne porjavi in se nekoliko razpusti. Pražimo približno 30 minut. Prepraženo čebulo ohladimo in shranimo za kasneje.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Prelijemo z 2 dl mlačne vode in pustimo na toplem, da vzhaja 10 minut. V večjo skledo presejemo 600 g moke. Potresemo jo s soljo in prepraženo čebulo. S kuhalnico dobro premešamo, da se čebula dobro porazdeli po moki. Na sredino vlijemo pripravljen kvasec in preostale 3 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure. Nato dodamo še preostalo moko in zgnetemo v testo. Mesimo vsaj 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del še enkrat dobro pregnetemo. Vsak del poljubno oblikujemo – lahko naredimo pravokotnike, hlebčke ... Izoblikovano testo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in vsak del posebej zavijemo za eno uro v kuhinjsko krpo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo debelini in velikosti izoblikovanih delov kruha. Ko so pečeni, jih zavite v kuhinjsko krpo postavimo na mrežico, da na dnu ne postanejo mokri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

10/23

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !