Čebulni kruh

Že nekaj časa je v nekaterih trgovinah na voljo čebulni kruh, kruh z dodatkom čebule, čebulne ciabatte … Ta kruh je precej dražji od navadnega, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami. Samo čebula pripomore k tako dobrem okusu, da bi ta kruh lahko jedli kar ''samega'', brez dodatkov. Prav tako se odlično poda k enolončnicam, okus sušenih mesnih izdelkov pa še dodatno obogati.

Za pripravo čebulnega kruha potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko soli, 1 kocko kvasa, 0,5 l mlačne vode, 1 žličko sladkorja; za čebulni nadev: 4 čebule, 2 žlici olja, 2 žlički soli.

Čebulo olupimo in jo na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo ter posolimo. Pražimo počasi pri nizki temperaturi, dokler čebula ne porjavi in se nekoliko razpusti. Pražimo približno 30 minut. Prepraženo čebulo ohladimo in shranimo za kasneje.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Prelijemo z 2 dl mlačne vode in pustimo na toplem, da vzhaja 10 minut. V večjo skledo presejemo 600 g moke. Potresemo jo s soljo in prepraženo čebulo. S kuhalnico dobro premešamo, da se čebula dobro porazdeli po moki. Na sredino vlijemo pripravljen kvasec in preostale 3 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure. Nato dodamo še preostalo moko in zgnetemo v testo. Mesimo vsaj 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del še enkrat dobro pregnetemo. Vsak del poljubno oblikujemo – lahko naredimo pravokotnike, hlebčke ... Izoblikovano testo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in vsak del posebej zavijemo za eno uro v kuhinjsko krpo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo debelini in velikosti izoblikovanih delov kruha. Ko so pečeni, jih zavite v kuhinjsko krpo postavimo na mrežico, da na dnu ne postanejo mokri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 38 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/26

petek

6/26

sobota

7/27

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. april 2018

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Tržič, 20. april 2018

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Mojstrana, 20. april 2018

Varstvo zavarovanih in ogroženih rastlin

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. april 2018

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Medvode, 20. april 2018

Kos

OBVESTILA / Radovljica, Škofja Loka, 20. april 2018

Test hoje na dva kilometra

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...