Čebulni kruh

Že nekaj časa je v nekaterih trgovinah na voljo čebulni kruh, kruh z dodatkom čebule, čebulne ciabatte … Ta kruh je precej dražji od navadnega, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami. Samo čebula pripomore k tako dobrem okusu, da bi ta kruh lahko jedli kar ''samega'', brez dodatkov. Prav tako se odlično poda k enolončnicam, okus sušenih mesnih izdelkov pa še dodatno obogati.

Za pripravo čebulnega kruha potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko soli, 1 kocko kvasa, 0,5 l mlačne vode, 1 žličko sladkorja; za čebulni nadev: 4 čebule, 2 žlici olja, 2 žlički soli.

Čebulo olupimo in jo na grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo ter posolimo. Pražimo počasi pri nizki temperaturi, dokler čebula ne porjavi in se nekoliko razpusti. Pražimo približno 30 minut. Prepraženo čebulo ohladimo in shranimo za kasneje.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Prelijemo z 2 dl mlačne vode in pustimo na toplem, da vzhaja 10 minut. V večjo skledo presejemo 600 g moke. Potresemo jo s soljo in prepraženo čebulo. S kuhalnico dobro premešamo, da se čebula dobro porazdeli po moki. Na sredino vlijemo pripravljen kvasec in preostale 3 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure. Nato dodamo še preostalo moko in zgnetemo v testo. Mesimo vsaj 5 minut. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del še enkrat dobro pregnetemo. Vsak del poljubno oblikujemo – lahko naredimo pravokotnike, hlebčke ... Izoblikovano testo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in vsak del posebej zavijemo za eno uro v kuhinjsko krpo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo debelini in velikosti izoblikovanih delov kruha. Ko so pečeni, jih zavite v kuhinjsko krpo postavimo na mrežico, da na dnu ne postanejo mokri.

Oddajte svoj komentar

Kranj -10°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-13/-3

sobota

-20/0

nedelja

-15/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...