V prostorih žirovske občine si je mogoče ogledati razstavo Čipka v lesu in niti. / Foto: arhiv občine

Združili les in čipko

V prostorih Občine Žiri je na ogled razstava Čipka v lesu in niti, ki je nastala v sodelovanju z Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka.

Žiri – Razstava je rezultat projekta, v okviru katerega sta se povezali dve avtorici – Petra Plestenjak Podlogar in Mili Primožič. Njuno poznanstvo in prijateljstvo traja že več kot dvajset let, je pojasnila Katarina Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO in dodala, da je projekt nastal v letu, ko je Hiša klekljanih čipk A. Primožič praznovala 25 let od novega začetka delovanja podjetja. Projekt povezuje tradicijo rezbarjenja modelov za mali kruhek in tradicijo izdelovanja klekljane čipke na Škofjeloškem.

Pri razstavi gre po besedah Katarine Sekirnik za odmik od klasične izdelave tako modelov za mali loški kruhek kot klekljane čipke in tradicionalnih rokodelskih izzivov. »Gre za raziskovanje drugačne uporabe in aplikacij klekljane čipke ter ustvarjanje čipke na lesu. Vsaka avtorica to počne na svoj način, obe pa z ljubeznijo do materiala, s katerim izražata svoj vizualni doprinos k lepšanju bivalnih prostorov in vsakdana.« Avtorici sta se poigrali z materiali in vzorci za klekljano čipko ter se tako odmaknili od njene klasične podobe. Petra Plestenjak Podlogar svoje mojstrsko delo opravlja že od leta 1978, ko je prejela naziv mojster umetnostne obrti. Na tokratni razstavi se predstavlja s svojimi avtorskimi vzorci na okrasnih modelih in svojo interpretacijo vzorcev za klekljano čipko na lesu, je povzela Katarina Sekirnik. Razstavo si je mogoče ogledati do 21. aprila, in sicer od ponedeljka do četrtka od 7. do 15. ure in ob petkih od 7. do 13. ure.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

petek

15/18

sobota

8/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kr