Kosci bodo začeli sezono na Jami
Na Jami bo v nedeljo, 30. aprila, prva tekma v ročni košnji za državno prvenstvo, hkrati pa bo to tudi prva od treh tekem za izbor koscev in kosic, ki bodo nastopili na evropskem prvenstvu v Švici.
Prijave za tekmovanje na Jami sprejema Matej Pibernik na telefonski številki 051 429 114, na dan tekmovanje pa jih bodo sprejemali od 13. ure dalje.
Kranj – Kosci se že pripravljajo na novo tekmovalno sezono, v kateri bo najpomembnejše tekmovanje evropsko prvenstvo od 18. do 20. avgusta v Švici. Na prvenstvu bodo poleg gostiteljev sodelovale še ekipe Slovenije, Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske in Baskije. Slovensko ekipo za prvenstvo bodo določili po treh tekmah državnega prvenstva: prva bo že 30. aprila z začetkom ob 14. uri na Jami pri Kranju, druga 27. maja na Reki v občini Cerkno in tretja 25. junija v Podpeči v občini Brezovica. Za državno prvenstvo bo štela tudi tekma 30. julija v Moravčah, vendar pa rezultati na tej tekmi ne bodo več vplivali na izbor ekipe za evropsko prvenstvo, za katero je treba prijaviti tekmovalce najkasneje en mesec pred začetkom prvenstva. Sedmega maja bo tekmovanje tudi v Veliki Polani v Prekmurju, kjer pa parcel za košnjo zaradi premajhnega travnika ni možno pripraviti po evropskih normativih.
Na tekmovanjih za državno prvenstvo bo pet kategorij. Mladinke in mladinci bodo morali pokositi 16 kvadratnih metrov veliko parcelo, ženske, moški do 60 let (kategorija A) in starejši (seniorji) 35 kvadratnih metrov, moški kraljeve discipline, pri kateri ni omejitve glede starosti in velikosti kose, pa 100 kvadratnih metrov. Sodniki bodo merili čas košnje in ocenjevali čistost pokošene parcele. Na evropsko prvenstvo se bo uvrstilo pet žensk in deset moških iz kraljeve kategorije.
Na vseh tekmah za državno prvenstvo bodo pripravili tudi Pokaži kaj znaš, v tej kategoriji se bodo (brez plačila štartnine) pomerili tekmovalci, ki ne želijo kositi večjih parcel, a bi radi pokazali, da znajo kositi z ročno koso. Pokositi bodo morali štiri kvadratne metre veliko parcelo, tudi njim bodo sodniki merili čas in ocenili čistost košnje.