Posladkajmo se s korenjem

Sprva se sliši malo nenavadno, a tudi slaščice s korenjem so lahko zelo okusne.

Za pripravo korenčkovih piškotov potrebujemo: 0,5 kg moke, 250 g masla ali margarine, 2 žlici kisle smetane, 250 g korenja, 1 pecilni prašek, ščep soli, 200 g marmelade, sladkor v prahu za posip.

Korenje dobro očistimo, po potrebi olupimo, osušimo ter ga na drobno naribamo. V skledo presejemo moko, ki jo pomešamo s pecilnim praškom, korenjem in s soljo. Dodamo na kocke narezano maslo ali margarino in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik. Na pomokani površini ga razvaljamo na malo manj kot pol centimetra debelo. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Po potrebi testu dodamo še moko. Količina moke je nekoliko odvisna tudi od tega, koliko vode korenje vsebuje. Piškoti ne vsebujejo jajc, sladkor pa je le za posip in v marmeladi. Še bolj hranljivi in ravno tako okusni bodo, če uporabimo pirino ali kakšno drugo podobno moko.

Za pripravo korenčkovega biskvita s kokosom potrebujemo: 180 g moke, 60 g kokosove moke, 200 g korenja, 200 g masla, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, ščepec soli. Korenje po potrebi očistimo in naribamo. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Jajca stepamo skupaj z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem nekaj minut, da masa postane svetlejša in naraste. Dodamo naribano korenje in sol. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo zmes iz moke. Maso razporedimo v namaščen pekač ali v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pecivo ohladimo in ga narežemo na kocke.

Nasvet: Ohlajen biskvit lahko na tanko premažemo z marmelado in posujemo s kokosovo moko.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

petek

-13/-4

sobota

-18/0

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 19. januar 2024

Agata Visoška

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...

Zgorel v ognju groze / 09:06, 13. januar

Zgorel v ognju groze, Gorenjski Glas 18. december 2023 (dodatek: pesniški obletnici v letu 2023)Težko se je znebiti vtisa, da je duh?/ Čebin...