Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

1/6

nedelja

-3/9

ponedeljek

-1/11

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?