Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 72 %
veter: Z, hitrost: 7 km/h

11/18

torek

10/17

sreda

13/18

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 25. april 2017

Dogajanje v Medgeneracijskem centru Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 25. april 2017

Živel 1. maj! Živel praznik dela!

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2017

Medgeneracijsko dogajanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2017

Za otroke

PREDAVANJA / Trzin, 25. april 2017

Aljaska

GLEDALIŠČE / Kranj, 26. april 2017

Alamut

IZLETI / Kranj, 26. april 2017

Letovanje v Hotelu Delfin v Izoli

GLASBA / Šenčur, 26. april 2017

Koncert MePZ Društva upokojencev Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Laž, imenovana Antifa / 20:24, 11. april

Se popolnoma strinjam ! Nobenih laži in nobenih zavajanj ni tukaj !

Zaskrbljeni zaradi Mercatorja / 19:13, 11. april

Mercator je prodan in ni več slovenska last. Gorenjski kmetje mleko raje prodajajo v Italijo, kjer več plačajo in denar dobijo takoj. Podobn...

Laž, imenovana Antifa / 15:29, 11. april

a res nimate nič bolj pametnega, kot objavljanje laži in zavajanja Grimselna

Drevesa bodo dušila hrup z letališča / 10:12, 11. april

Drevje okoli vasi in po robovih površin v bližini letališča, Brnik pa LesceRadolce tud, prav gotovo nekaj hrupa poj?. Hrupa vojaškega letala...

Drevesa bodo dušila hrup z letališča / 09:36, 7. april

Drevesa naj bi zmanjšala hrup letal ??? Seveda ne, to je le še en nateg Skobirja, Gašperšiča in letalskega lobija, ob asistenci lokalnih obl...

Še ena dražba za PGP Inde / 13:37, 20. marec

Ja, tole pa Tatjanca ni dobro zapeljala. Ali je bilo pametno odsloviti strateške kupce? Verjetno ne. Ampak bo že vedela.

Staretov grad brez koz / 13:14, 17. marec

Spoštovani!

Se vidi da ste poslušali samo eno in to močnejšo občinsko stran. Pa tak žurnalizem!

Koze na Staretovem gradu so bi...