Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/21

ponedeljek

11/23

torek

11/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !