Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/15

ponedeljek

-3/14

torek

6/15

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...