Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -9°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-10/4

torek

-7/8

sreda

-3/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?