Inkovska princesa

Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo je bilo njeno ime. Po materi tudi v Atahualpa. Menda naj bi bila prava potomka zadnjega, trinajstega inkovskega vladarja. Kot otrok je živela v (danes najrevnejši perujski) pokrajini Cajamarca, visoko v Andih. Ko ji je bilo pet let, 1927, je začela oponašati glasove ptic. Postali so pozorni na njen čist in prodoren glas. S trinajstimi leti se je preselila v Limo. Pri dvajsetih je posnela prvo ploščo in z lahkoto odpela ptičji trilček, kar pomeni, da je »odžvrgolela« tri kolorature drugo za drugo, česar v njenem času ni zmogla nobena pevka na svetu. Njen glas pa je znal planiti iz sopranskih višav v globok bariton. Oglasila se je džungla, glasovi ptic in zveri. Magija tolkal. Pela je v štirih oktavah. Ko ji je bilo dvajset let, se je poročila z glasbenikom Moisesom Vaivencom, ki je vodil številno folklorno skupino perujskih plesalcev, pevcev in glasbenikov, in odšla z njim v Ameriko. Zaslovela je kot Yma Sumac. Bila je magične, eksotične lepote, ki jo je znala poudariti. Posnela je kar nekaj filmov, bila je res vladarica glasov. Umrla je 2008 v Hollywoodu, kjer je preživela 60 let, njena zvezda pa je v aleji slavnih (z googlanjem jo je mogoče priklicati). Tam, kjer je oponašala ptice, pa raste kvinoja, ki ni žitarica … a je polna človeku dobrih lastnosti.

Kvinoja s špinačo in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kvinoje, 1,5 skodelice vode, pol žličke soli, 3 žlice oljčnega olja, pol skodelice pinjol ali četrt skodelice sončničnih semen, 1 strok česna, 2 skodelici mlade narezane špinače, 1 žlico limoninega soka, pest sesekljanega peteršilja, čilijeve kosmiči (po želji), 1 skodelico parmezana, pol naribanega, pol bolj grobo ostruganega.

Kvinojo dobro splaknemo pod vročo vodo, da izgubi grenčino. V kozico damo vodo, sol, kvinojo, zavremo, pokrijemo in kuhljamo približno 20 minut, da kvinoja popije vodo.

V kozici segrejemo olje, popražimo semena in čez 2 minuti dodamo strt česen. Nekajkrat obrnemo, dodamo kvinojo in špinačo. Mešamo tako dolgo, da špinača ovene. Dodamo sesekljan peteršilj in limonin sok. Po potrebi dodatno začinimo in dodamo nariban sir. Razdelimo na krožnike in po vrhu jedi potresemo preostali parmezan.

Kvinojin kolač s kakavom (brez moke)

Za 1 ozek, podolgast pekač potrebujemo: 2 skodelici kuhane kvinoje, četrt skodelice stopljenega masla, 4 jajca, tretjino skodelice mleka, 1,25 rjavega ali kokosovega sladkorja, 1 strok vanilje ali vanilin, 1 skodelico kakava, 1,5 žličke pecilnega praška, 1 žličko natrona, pol žličke soli, pol skodelice čokoladnih mrvic, pol skodelice sesekljanih mandljev ali pekan orehov.

Pečico ogrejemo na 175°. V eni skledi zmešamo jajca, dodamo sredico vaniljinega stroka, maslo in kvinojo.

V drugi skledi zmešamo sladkor, kakav, pecilni prašek, natron in sol in dodamo jajčni zmesi. Primešamo čokoladne kosmiče in mandlje. Namastimo primeren model, ga oprašimo z drobtinami in predenemo vanj testo. Pečemo 40–50 minut, odvisno od pečice. Najbolje, da naredimo preizkus z zobotrebcem. Zabodemo ga v kolač, in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 72 %
veter: Z, hitrost: 7 km/h

11/18

torek

10/17

sreda

13/18

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 25. april 2017

Dogajanje v Medgeneracijskem centru Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 25. april 2017

Živel 1. maj! Živel praznik dela!

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2017

Medgeneracijsko dogajanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2017

Za otroke

PREDAVANJA / Trzin, 25. april 2017

Aljaska

GLEDALIŠČE / Kranj, 26. april 2017

Alamut

IZLETI / Kranj, 26. april 2017

Letovanje v Hotelu Delfin v Izoli

GLASBA / Šenčur, 26. april 2017

Koncert MePZ Društva upokojencev Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Laž, imenovana Antifa / 20:24, 11. april

Se popolnoma strinjam ! Nobenih laži in nobenih zavajanj ni tukaj !

Zaskrbljeni zaradi Mercatorja / 19:13, 11. april

Mercator je prodan in ni več slovenska last. Gorenjski kmetje mleko raje prodajajo v Italijo, kjer več plačajo in denar dobijo takoj. Podobn...

Laž, imenovana Antifa / 15:29, 11. april

a res nimate nič bolj pametnega, kot objavljanje laži in zavajanja Grimselna

Drevesa bodo dušila hrup z letališča / 10:12, 11. april

Drevje okoli vasi in po robovih površin v bližini letališča, Brnik pa LesceRadolce tud, prav gotovo nekaj hrupa poj?. Hrupa vojaškega letala...

Drevesa bodo dušila hrup z letališča / 09:36, 7. april

Drevesa naj bi zmanjšala hrup letal ??? Seveda ne, to je le še en nateg Skobirja, Gašperšiča in letalskega lobija, ob asistenci lokalnih obl...

Še ena dražba za PGP Inde / 13:37, 20. marec

Ja, tole pa Tatjanca ni dobro zapeljala. Ali je bilo pametno odsloviti strateške kupce? Verjetno ne. Ampak bo že vedela.

Staretov grad brez koz / 13:14, 17. marec

Spoštovani!

Se vidi da ste poslušali samo eno in to močnejšo občinsko stran. Pa tak žurnalizem!

Koze na Staretovem gradu so bi...