Inkovska princesa

Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo je bilo njeno ime. Po materi tudi v Atahualpa. Menda naj bi bila prava potomka zadnjega, trinajstega inkovskega vladarja. Kot otrok je živela v (danes najrevnejši perujski) pokrajini Cajamarca, visoko v Andih. Ko ji je bilo pet let, 1927, je začela oponašati glasove ptic. Postali so pozorni na njen čist in prodoren glas. S trinajstimi leti se je preselila v Limo. Pri dvajsetih je posnela prvo ploščo in z lahkoto odpela ptičji trilček, kar pomeni, da je »odžvrgolela« tri kolorature drugo za drugo, česar v njenem času ni zmogla nobena pevka na svetu. Njen glas pa je znal planiti iz sopranskih višav v globok bariton. Oglasila se je džungla, glasovi ptic in zveri. Magija tolkal. Pela je v štirih oktavah. Ko ji je bilo dvajset let, se je poročila z glasbenikom Moisesom Vaivencom, ki je vodil številno folklorno skupino perujskih plesalcev, pevcev in glasbenikov, in odšla z njim v Ameriko. Zaslovela je kot Yma Sumac. Bila je magične, eksotične lepote, ki jo je znala poudariti. Posnela je kar nekaj filmov, bila je res vladarica glasov. Umrla je 2008 v Hollywoodu, kjer je preživela 60 let, njena zvezda pa je v aleji slavnih (z googlanjem jo je mogoče priklicati). Tam, kjer je oponašala ptice, pa raste kvinoja, ki ni žitarica … a je polna človeku dobrih lastnosti.

Kvinoja s špinačo in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kvinoje, 1,5 skodelice vode, pol žličke soli, 3 žlice oljčnega olja, pol skodelice pinjol ali četrt skodelice sončničnih semen, 1 strok česna, 2 skodelici mlade narezane špinače, 1 žlico limoninega soka, pest sesekljanega peteršilja, čilijeve kosmiči (po želji), 1 skodelico parmezana, pol naribanega, pol bolj grobo ostruganega.

Kvinojo dobro splaknemo pod vročo vodo, da izgubi grenčino. V kozico damo vodo, sol, kvinojo, zavremo, pokrijemo in kuhljamo približno 20 minut, da kvinoja popije vodo.

V kozici segrejemo olje, popražimo semena in čez 2 minuti dodamo strt česen. Nekajkrat obrnemo, dodamo kvinojo in špinačo. Mešamo tako dolgo, da špinača ovene. Dodamo sesekljan peteršilj in limonin sok. Po potrebi dodatno začinimo in dodamo nariban sir. Razdelimo na krožnike in po vrhu jedi potresemo preostali parmezan.

Kvinojin kolač s kakavom (brez moke)

Za 1 ozek, podolgast pekač potrebujemo: 2 skodelici kuhane kvinoje, četrt skodelice stopljenega masla, 4 jajca, tretjino skodelice mleka, 1,25 rjavega ali kokosovega sladkorja, 1 strok vanilje ali vanilin, 1 skodelico kakava, 1,5 žličke pecilnega praška, 1 žličko natrona, pol žličke soli, pol skodelice čokoladnih mrvic, pol skodelice sesekljanih mandljev ali pekan orehov.

Pečico ogrejemo na 175°. V eni skledi zmešamo jajca, dodamo sredico vaniljinega stroka, maslo in kvinojo.

V drugi skledi zmešamo sladkor, kakav, pecilni prašek, natron in sol in dodamo jajčni zmesi. Primešamo čokoladne kosmiče in mandlje. Namastimo primeren model, ga oprašimo z drobtinami in predenemo vanj testo. Pečemo 40–50 minut, odvisno od pečice. Najbolje, da naredimo preizkus z zobotrebcem. Zabodemo ga v kolač, in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/10

ponedeljek

-3/11

torek

1/13

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?