Inkovska princesa

Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo je bilo njeno ime. Po materi tudi v Atahualpa. Menda naj bi bila prava potomka zadnjega, trinajstega inkovskega vladarja. Kot otrok je živela v (danes najrevnejši perujski) pokrajini Cajamarca, visoko v Andih. Ko ji je bilo pet let, 1927, je začela oponašati glasove ptic. Postali so pozorni na njen čist in prodoren glas. S trinajstimi leti se je preselila v Limo. Pri dvajsetih je posnela prvo ploščo in z lahkoto odpela ptičji trilček, kar pomeni, da je »odžvrgolela« tri kolorature drugo za drugo, česar v njenem času ni zmogla nobena pevka na svetu. Njen glas pa je znal planiti iz sopranskih višav v globok bariton. Oglasila se je džungla, glasovi ptic in zveri. Magija tolkal. Pela je v štirih oktavah. Ko ji je bilo dvajset let, se je poročila z glasbenikom Moisesom Vaivencom, ki je vodil številno folklorno skupino perujskih plesalcev, pevcev in glasbenikov, in odšla z njim v Ameriko. Zaslovela je kot Yma Sumac. Bila je magične, eksotične lepote, ki jo je znala poudariti. Posnela je kar nekaj filmov, bila je res vladarica glasov. Umrla je 2008 v Hollywoodu, kjer je preživela 60 let, njena zvezda pa je v aleji slavnih (z googlanjem jo je mogoče priklicati). Tam, kjer je oponašala ptice, pa raste kvinoja, ki ni žitarica … a je polna človeku dobrih lastnosti.

Kvinoja s špinačo in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kvinoje, 1,5 skodelice vode, pol žličke soli, 3 žlice oljčnega olja, pol skodelice pinjol ali četrt skodelice sončničnih semen, 1 strok česna, 2 skodelici mlade narezane špinače, 1 žlico limoninega soka, pest sesekljanega peteršilja, čilijeve kosmiči (po želji), 1 skodelico parmezana, pol naribanega, pol bolj grobo ostruganega.

Kvinojo dobro splaknemo pod vročo vodo, da izgubi grenčino. V kozico damo vodo, sol, kvinojo, zavremo, pokrijemo in kuhljamo približno 20 minut, da kvinoja popije vodo.

V kozici segrejemo olje, popražimo semena in čez 2 minuti dodamo strt česen. Nekajkrat obrnemo, dodamo kvinojo in špinačo. Mešamo tako dolgo, da špinača ovene. Dodamo sesekljan peteršilj in limonin sok. Po potrebi dodatno začinimo in dodamo nariban sir. Razdelimo na krožnike in po vrhu jedi potresemo preostali parmezan.

Kvinojin kolač s kakavom (brez moke)

Za 1 ozek, podolgast pekač potrebujemo: 2 skodelici kuhane kvinoje, četrt skodelice stopljenega masla, 4 jajca, tretjino skodelice mleka, 1,25 rjavega ali kokosovega sladkorja, 1 strok vanilje ali vanilin, 1 skodelico kakava, 1,5 žličke pecilnega praška, 1 žličko natrona, pol žličke soli, pol skodelice čokoladnih mrvic, pol skodelice sesekljanih mandljev ali pekan orehov.

Pečico ogrejemo na 175°. V eni skledi zmešamo jajca, dodamo sredico vaniljinega stroka, maslo in kvinojo.

V drugi skledi zmešamo sladkor, kakav, pecilni prašek, natron in sol in dodamo jajčni zmesi. Primešamo čokoladne kosmiče in mandlje. Namastimo primeren model, ga oprašimo z drobtinami in predenemo vanj testo. Pečemo 40–50 minut, odvisno od pečice. Najbolje, da naredimo preizkus z zobotrebcem. Zabodemo ga v kolač, in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 4 km/h

3/20

petek

4/19

sobota

5/14

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

/ Šenčur, 24. marec 2017

Občna zbora

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2017

V Medgeneracijskem centru Kranj

PRIREDITVE / Tržič, Jesenice, 24. marec 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Mojstrana, 24. marec 2017

Predstavitev paraplezalne reprezentance

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. marec 2017

Milijonar

GLASBA / Jesenice, 24. marec 2017

Pomladni koncert

GLASBA / Škofja Loka, 24. marec 2017

Generacije pojejo 2017

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. marec 2017

Pasijonski večer 2017

 

 
 

 

 
 
 

Še ena dražba za PGP Inde / 13:37, 20. marec

Ja, tole pa Tatjanca ni dobro zapeljala. Ali je bilo pametno odsloviti strateške kupce? Verjetno ne. Ampak bo že vedela.

Staretov grad brez koz / 13:14, 17. marec

Spoštovani!

Se vidi da ste poslušali samo eno in to močnejšo občinsko stran. Pa tak žurnalizem!

Koze na Staretovem gradu so bi...

Trošarina nič več od kotla / 12:10, 13. marec

Zakaj bi poenostavljali, če lahko zakompliciramo. Namesto ugodnega preglednega pavšala, ki ga uporabljajo tudi vsi mali gostinci v sosednji...

Zimskih parkirnin še ne bo / 20:36, 3. marec

Ja, turiste je potrebno ožet do konca.
sem lastnik manjšega stanovanja, ki ga koristimo 25 do 30 dni na leto. Več žal ne gre zaradi šolo...

Zimskih parkirnin še ne bo / 09:18, 2. marec

Pravilno! Tako ravnajo dobri gospodarji. Se je potem čuditi, da se vsi v velikem loku izogibajo Bohinja, tudi, če imajo dobre zamisli? Super...

Zimskih parkirnin še ne bo / 09:50, 26. februar

Na seji občinskega sveta je bil predlagan in tudi sprejet sklep, da Občina Bohinj začne pogajanja z lastnikom Gostišča Kramar, da bi bil lok...

Poniževalno do slovenščine / 10:09, 22. februar

Tako se dela s konjskimi hlapci. Slovensko naj kar govorijo v štali pri konjih.
Tudi na Bledu je bilo v prejšnjem stoletju štiri leta tak...