O spravi

Poznam človeka, ki je bil s svojim sosedom skregan dvajset let. Ko je čas dozorel, mu je dejal: »Peter, kaj če bi bila midva odslej spet prijatelja!« Tako enostavna je lahko včasih sprava.

Zahtevno je živeti v miru z ljudmi, ki so vam pobili vaše očete, si razdelili plen in si v mnogih letih nagrabili bogastvo še od žuljev vašega dela. Resnico, ki prihaja, si vaši nasprotniki sproti prilaščajo. To je vaša bolečina, ki si jo delite med seboj. Si želite zmago ali spravo? Ko boste mislili, da odpuščanje presega vaše moči, se spomnite, da je skrb, kako bo sprejeto, najmanjša bolečina od vseh, ki si jih lahko izberete. Ni prav, da še vedno prostovoljno trpite za zlo, ki vam je bilo storjeno.

Postavili so spomenike boju in sovraštvu. Vi jih postavljate svoji žalosti. Pokopljite raje svoje drage, pa čeprav samo v želji svojega srca, za obzidja, kjer počivajo njihovi očetje. V želji po spravi ste si ustvarili privid vseslovenskega spravnega dne. Radi bi si segli v roke in odšli v nove čase. Takšen spravni dan je vaša velika utvara. Takega dneva nikoli ne bo. Nikoli ne boste pobotali vseh ljudi. Ko bi mogli dopovedati nesrečnim sinovom sodnikov in rabljev, da stara krivda njihove mladosti ni vredna obrambe. Kdor že lahko odpusti, naj se ne obnaša, kakor da še trpi! Vaš nasprotnik beži pred vašo bolečino. Odpuščali boste vedno znova, vedno znova prosili za odpuščanje. In vendar boste zmagovali. Kakor sinovi Luči, ki vedo za nov in boljši svet. Sprava vam ne bo kupčija, ampak dar. In tako lahko upate, da bo bolečina vaših starih ran počasi popuščala. Preiskujte človeško dušo in malik revolucije. In se čudite. Preiščite natančno tudi svoje srce. In svoja zla dejanja. Ko se sprava med vami uresniči, si boste bratje in sestre. Iščite resnico, ki bo počasi postala rešiteljica vseh. Ne bomo je uveljavili z močjo, ampak z vztrajnostjo. Borite se proti stoletni laži in proti lažnivcem naših dni. Toda bodite pripravljeni že vnaprej, tudi greh, ki bo še storjen, boste morali odpustiti. Iščite kosti zaradi resnice, ne zaradi maščevanja. Ko gledate krutost preživelega sistema, pa vendarle ocenjujte vsako kruto dejanje posebej, sámo zase.

V svetovni zgodovini je večino ran, ki so jih želeli zaceliti neutrudni borci za pravičnost, nazadnje pozdravil čas. Ob novih grozodejstvih prejšnja izgubljajo svojo moč. Odpuščajte, da vam ne bi bilo treba gojiti neuresničljivih želja po pozabljanju. Vse, kar je bilo, je bilo »po človeško«. Prav vi pa ste morda izbrani, da prestavite spomin, ki je drugim pretežak, v območje Božjega. Šele takrat prosluli komunizem ne bo imel več moči nad vami. En narod ste, ena družina. Ko bi mogli pogledati vsem v srce, bi rekli: »Med nami rasteta nestrpnost in nemir.« Ali pa: »Sprava v našem narodu se razrašča.« Čeprav se vam zdi, da ste zaznamovani, sta vaš mir ali nemir sinova tega trenutka.

Veselite se sprave, kadar prihaja tiha v vaše srce. Kadar se vam zdi nedosegljiva, molite zanjo.

Milan Debeljak

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/26

ponedeljek

6/24

torek

10/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. april 2024

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Naklo, 9. april 2024

Pohod po Dovžanovi soteski

IZLETI / Cerklje, 9. april 2024

Kolesarjenje do Preddvora

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.