Šestdeset »ligašev« se je v nedeljo podalo na Mohorja.

Kranjska je najstarejša in najtežja

»Tri, dve, ena, akcija,« je dal Klemen Udovič v nedeljo ob devetih zjutraj znak za start devete izmed petnajstih nedeljskih tekaških druženj letošnje sezone v Kranjski zimski tekaški ligi. Udeleženci so se iz Stražišča podali na Mohorja, termometer je kazal deset stopinj pod ničlo. Za šestdeseterico to ni bila ovira.

Stražišče – Kranjska zimska tekaška liga poteka deseto sezono. Njen namen je druženje na rekreativnih tekih, na katerih je udeležba brez startnine, vodi pa jo manjša skupina prostovoljcev. Tokratna se je začela v nedeljo, 13. novembra, končala se bo po 15 zaporednih nedeljah 19. februarja. Start je vedno ob devetih zjutraj, menja se pet različnih tras (Kališče, Jošt, Krvavec, Mohor, Brdo), vsaka se ponovi trikrat.

Najstarejša v Sloveniji

Zimske tekaške lige so vedno bolj priljubljene. Kranjska je pri nas orala ledino. »Je najstarejša zimska tekaška liga v Sloveniji. Malce za nami so z njo začeli na Pohorju. Poklicali so nas in se zanimali, kako poteka, potem so se odločili, da jo organizirajo tudi tam. Oboji imamo tako letos jubilejno, deseto sezono. Je pa naša liga ena izmed najtežjih, ker je pet selektivnih prog. Zimsko ligo imajo tudi na Hrvaškem, v Istri. Vedno tečejo sedem kilometrov po ravnini in pride skoraj petsto ljudi. Pri nas pa vsaj malo moraš pomigati, če hočeš, da prideš na primer na vrh Krvavca ali na Kališče,« je pred startom v najhladnejši nedelji te zime pojasnil Klemen Udovič s Prebačevega, eden izmed tistih, ki skrbijo, da je liga dobro organizirana. Najbolj zaslužna zanjo sta njegova starša Janez in Majda Udovič, ki ju na startu ni bilo. Janez je poškodovan in se je skupaj z ženo z avtomobilom odpeljal približno na polovico proge, kjer sta udeležence oskrbela s pijačo.

Začeli skromno, liga raste

Janez Udovič je najbolj zaslužen, da se je liga začela – kot organizator in udeleženec. Prva tri leta je potekala le na Kališče, kasneje so jo razširili na pet različnih tras. »Ob nedeljah smo se dobivali na Kališču in vsi so govorili, kakšne 'hude' čase dosegajo, pa smo rekli, pa se dobivajmo skupaj ob devetih in da vidimo, kje je kdo. Tako se je začelo, da se pomerimo in zaradi druženja. Začeli smo bolj skromno, liga pa je nato rasla, tako po organizaciji in udeležbi kot konkurenci ... Zelo smo zadovoljni, tudi da po zgledu naše lige potekajo še drugje po Sloveniji,« je dejal Janez Udovič.

Na ligo pridejo z vse Gorenjske pa tudi od drugje, tako vrhunski športniki kot tudi rekreativni tekači. »Kdor želi preveriti pripravljenost čez zimo, mora priti na Kranjsko zimsko tekaško ligo. Pridejo tudi člani različnih reprezentanc in morajo se kar potruditi, če želijo med tri. Konkurenca je verjetno najmočnejša na zimskih ligah v Sloveniji, a s tem se ne želimo hvaliti. Želimo, da je liga v prvi vrsti rekreativna, je pa dejstvo, da je tudi hitra, a vsak najde sebi primernega tekmeca, da se trudi na progi,« pravi Klemen Udovič in dodaja, da se – čeprav za udeležbo v ligi ni startnine in liga temelji na prostovoljstvu – trudijo, da bi bila organizacija vsako leto boljša. »Merimo čas in vsako nedeljo rezultate objavimo tudi na spletu. Če se le da, v cilju poskrbimo za topel napitek, na voljo je tudi hladen napitek ... Organizacija seveda je pomembna, pridemo pa tudi zato, da se družimo in naredimo nekaj zase. Z udeležbo smo zelo zadovoljni. Informacije o naši ligi se s pomočjo spleta hitro širijo, pri čemer nam pomaga Ivo Pirnar.«

V žledu, snegu, mrazu ...

Največ udeležencev je bilo v tej sezoni v prvem krogu Kališča, in sicer 120. S takšno številko se ne more pohvaliti marsikatera tekaška prireditev. Pridejo tekači različnih starosti, tako mlajši od dvajset let kot tisti, ki jih imajo že skoraj sedemdeset. »Zimske lige se letos redno udeležujem. S tekom za rekreacijo sem se začel ukvarjati šele po upokojitvi. Tečem tudi maratone. Sprememba mi je prinesla več zdravja. Ker nimam več službe, rednih obveznosti, je treba imeti kaj drugega. Čar zimske lige je v tem, da smo vsi prijatelji, srečni, zadovoljni, pridemo na cilj, se pozdravimo, kakšno rečemo in se obrnemo nazaj v dolino. Za kosilo smo znova z družino. To je lep začetek nedelje, ki je potem polna energije,« je povedal Ivo Janez Jelenc iz Škofje Loke, ki bo kmalu dopolnil 69 let. Leto mlajši je Franc Rupar, prav tako iz Škofje Loke: »Tudi jaz sem se začel s tekom ukvarjati pozno, šele pred približno štirimi leti. Ustreza mi, da se malce razgibam, poleg tega je prijetna družba, dobro se razumemo. To so bolj prijateljska druženja, ni kakšne tekmovalnosti. Všeč mi je vseh pet tras, najbolj pa mi ustreza Krvavec, ker je strmo.« Peto leto se lige udeležuje Marija Moser z Grenca. »Zanimivo mi je, ker ni vsako nedeljo isto, ker je pet različnih prog. Najbolj mi je všeč Krvavec, čeprav je najtežji. Čar je v dokazovanju samega sebe, v spremljanju rezultatov, ki jih primerjaš s preteklimi leti. Pomembno je tudi druženje. Odlično je, da se tudi pozimi nekaj dogaja,« je dejala in pojasnila, da pride ne glede na vremenske razmere. Le enkrat se je zgodilo, da je vmes obrnila: »To je bilo takrat, ko je bil žled. Šli smo na Krvavec in meter pred mano je z drevesa padla veja. Takrat sem se res ustrašila nadaljevati in na polovici poti raje obrnila. Poseben čar je, kadar sneži ali je na novo zapadel sneg, da je treba gaziti.« Pa takšni pogoji kaj vplivajo na zdravje? »Kvečjemu pozitivno,« je odločen odgovor Moserjeve. Klemen Udovič pojasni, da nedeljska druženja zaradi vremena nikoli ne odpadejo: »Bilo je že precej hladneje, kot je danes. Najbolj pa mi je všeč, kadar je sneg. Boljši gredo naprej in delajo gaz, mi pa za njimi.«

Kadar pride, zmaga

Lige se redno udeležuje kar nekaj deklet. Skupaj sta se ogrevali sovaščanki iz Valburge: Tina Kozjek in Nataša Kosec. »Pridem zaradi druženja, rekreacije. Cilj je tudi izboljšanje rezultatov. Konkurenca je dobra, se je treba potruditi. Tečem kar veliko, štiri- do petkrat na teden, in takšna nedeljska druženja so dober trening,« je povedala Tina, sicer gorska tekačica. Nataša pa je dodala: »Pred leti je na ligo hodil mož, sedaj pa sva začela skupaj. Je del treninga. Organizacija je dobra, poleg tega se med seboj družimo. Lani sem začela z gorskim tekom, prej sem tekla bolj po ravnini.« Iz medvoške občine je tudi Timotej Bečan, mladi gorski tekač, ki je na zimsko ligo v letošnji zimi prišel šestkrat in vselej zmagal. Tako je bilo tudi v nedeljo. Dokazuje, da je odlično pripravljen že v zimskih mesecih. Je med mlajšimi 'ligaši'. V nedeljo sta mu v hrbet gledala tudi bolj izkušeni gorski tekač Gašper Bregar iz Ljubljane in Primož Porenta iz Crngroba, zmagovalec lanske sezone, v kateri je osvojil tudi vse lovorike v pokalu Slovenije za amaterske cestne kolesarje. »Zimske lige se udeležujem tretjo sezono. Zame je to dober trening za nabiranje kondicije za kolesarsko sezono. Konkurenca je dobra, prav tako tudi družba. Nedelje ob devetih zjutraj so povečini rezervirane za zimsko ligo,« je dejal Porenta. V absolutni konkurenci trenutno vodi Jure Ribnikar, med ženskami pa Tina Klinar. Na Mohorja je bila sicer najhitrejša Jasmina Jelovšek.

Še šest nedelj

V letošnji sezoni je pred njimi še šest nedelj, najprej ravninski tek okrog Brda. In potem naslednjo zimo v enajsto sezono. »Ne bomo nič spreminjali. Dokler bomo imeli voljo, bomo še zraven, potem pa morda pridejo tudi mlajši, ki bodo vse skupaj peljali naprej. Sicer pa ostaja: dobimo se vedno ob devetih in kdor pride, pride,« je zaključil Klemen Udovič. In udeleženci pravijo, da bodo še prihajali. »Organizacija je vsako leto boljša. Vse pohvale gonilni sili Janezu Udoviču. Vse gre na preprost, a učinkovit način. To mi največ pomeni. Hodim že deseto sezono, čeprav sem iz Ljubljane. Ne naveličam se in še bom hodil,« je potrdil Metod Bregar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...