Testo za kruh je treba dobro pregnesti. Med delom je bilo obilo priložnosti za klepet in izmenjavo izkušenj.

Kruh so pekli po starem

V stari Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili v krušni peči in proti večeru je iz nje zadišalo po slastnem, hrustljavo zapečenem domačem kruhu.

Kranjska Gora – V štiristo let stari Liznjekovi hiši v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili peč in v njej spekli šest hlebcev lepo vzhajanega kruha. Zamesili in zgnetli so ga udeleženci delavnice, ki jo je organiziral Gornjesavski muzej Jesenice z namenom, da se ohrani tradicija peke domačega kruha, da udeleženci izmenjajo izkušnje in poklepetajo o tem, kako so kruh njihove mame in babice pekle nekoč, pa tudi, da stari hiši vdahnejo nekaj novega življenja.

»Peke kruha sem se naučil doma, pri mami. Zdaj ga pečem dvakrat tedensko, največkrat iz treh četrtin pšenične in četrtine ržene moke, občasno dodam tudi krompir,« je povedal Tone Urbas iz Mojstrane, ki je za pokušino s seboj prinesel tisto popoldne spečen kruh iz svoje peči. Na vprašanje, kako dolgo traja ves postopek peke, pa v stilu starih kuharic, ki pravijo, da se jed kuha, »dokler ni kuhana«, hudomušno odgovoril: »Zamesim, grem na ferato in pustim testo, da vzhaja. Ko se vrnem, pregnetem in medtem ko kruh drugič vzhaja, zakurim peč. Drva morajo biti bukova in enakomerno velika, zato da tudi enakomerno gorijo. Če kakšno poleno ostane goreče, bo imel kruh vonj po dimu. Nato hlebce pečem 45 minut.«

Udeleženci delavnice so si med gnetenjem izmenjali izkušnje in pripovedovali, kako so kruh pekli nekoč, ugotavljali, katera moka je najboljša in s čim podaljšati čas, ko kruh ostane svež. V osnovi pa gre recept za domač kruh takole: Kocko kvasa stopimo v topli vodi, ki ji dodamo nekaj sladkorja. Ko mešanica naraste, ga zlijemo v kilogram moke, v katero smo vmešali dve žlički soli. Dodamo toplo vodo in dve žlici olja; nekateri olivnega, drugi prisegajo na repičnega, tretji olje zamenjajo z mlekom ali celo kefirjem. Testo je treba res dobro pregnesti, nato pa naj dve do tri ure vzhaja. Po tem času ga drugič pregnetemo, pustimo, da vzhaja še eno uro in nato spečemo.

Gospa Draga Soklič z Bleda doma redno peče kruh, na delavnico pa je prišla, ker se je želela naučiti kaj novega. »Z veseljem sem tukaj. Nekaj novega sem se naučila, pa še ambient je čudovit,« je povedala, medtem ko je za staro mizo v Liznjekovi domačiji mesila svoj hlebček. Jana Babnik, Ljubljančanka, ki že dvajset let z eno nogo živi v Kranjski Gori, za redno peko kruha sicer nima časa, se pa rada nauči kaj novega in preživi čas v prijetni družbi. »Pravzaprav sem si zaželela kruha, pa sem prišla,« je povedala z nasmehom.

Kot je pojasnila Neli Štular iz Gornjesavskega muzeja, bodo z delavnicami nadaljevali vsako prvo sredo v mesecu, na prihodnji bodo, medtem ko bo kruh vzhajal, izdelovali tudi domače maslo. Želijo si, da bi prišlo čim več domačinov; tisti, ki so že izkušeni v pripravi testa, pa lahko zgolj prinesejo svoj hlebček in ga spečejo v stari krušni peči.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 7 km/h

4/25

petek

2/23

sobota

4/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Radovljica, 31. marec 2017

Noč z Andersenom

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2017

Zbor članov

PRIREDITVE / Radovljica, 31. marec 2017

Noč z Andersenom

PREDAVANJA / Mojstrana, 31. marec 2017

Ledene sanje

PREDAVANJA / Tržič, 31. marec 2017

Potopisno predavanje o Etiopiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 31. marec 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Brdo pri Kranju, 31. marec 2017

Povežimo se

OBVESTILA / Škofja Loka, 1. april 2017

Čistilna akcija

 

 
 

 

 
 
 

V šestih mesecih prodana več kot polovica stanovanj / 17:41, 28. marec

Django, praviš, da nimaš nič proti Jesenicam, pa napišeš kar TRI skrajno odklonilne poste o mestu in jeseničanih, pa niti besedice o temi v članku. Beda.

V šestih mesecih prodana več kot polovica stanovanj / 17:37, 28. marec

Lepo, da se počasi polni.

V šestih mesecih prodana več kot polovica stanovanj / 18:17, 26. marec

Ce je kje v okolici kranja kaj lepega za gradnjo stsnovanj potem je to izmed Kranja in Skofje loke vse ostalo pa ni vredno pomena, da bi sel iz kranja na jesenice bi moral biti pa ze posteno dementen.

V šestih mesecih prodana več kot polovica stanovanj / 18:07, 26. marec

Sicer nevem kaksne so jesenice danes za casa Titoizma je bila katastrofa ! Nemorem verjeti da je danes bolje kot je bilo vcasih.
Jaz ko p...

V šestih mesecih prodana več kot polovica stanovanj / 18:02, 26. marec

Zanima me koliko stane qudratni meter stanovanja na jesenicah?
Sicer nimam nic proti jesenicam ampak da bi moral na jesenicah zivet je pa...

Še ena dražba za PGP Inde / 13:37, 20. marec

Ja, tole pa Tatjanca ni dobro zapeljala. Ali je bilo pametno odsloviti strateške kupce? Verjetno ne. Ampak bo že vedela.

Staretov grad brez koz / 13:14, 17. marec

Spoštovani!

Se vidi da ste poslušali samo eno in to močnejšo občinsko stran. Pa tak žurnalizem!

Koze na Staretovem gradu so bi...