Testo za kruh je treba dobro pregnesti. Med delom je bilo obilo priložnosti za klepet in izmenjavo izkušenj.

Kruh so pekli po starem

V stari Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili v krušni peči in proti večeru je iz nje zadišalo po slastnem, hrustljavo zapečenem domačem kruhu.

Kranjska Gora – V štiristo let stari Liznjekovi hiši v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili peč in v njej spekli šest hlebcev lepo vzhajanega kruha. Zamesili in zgnetli so ga udeleženci delavnice, ki jo je organiziral Gornjesavski muzej Jesenice z namenom, da se ohrani tradicija peke domačega kruha, da udeleženci izmenjajo izkušnje in poklepetajo o tem, kako so kruh njihove mame in babice pekle nekoč, pa tudi, da stari hiši vdahnejo nekaj novega življenja.

»Peke kruha sem se naučil doma, pri mami. Zdaj ga pečem dvakrat tedensko, največkrat iz treh četrtin pšenične in četrtine ržene moke, občasno dodam tudi krompir,« je povedal Tone Urbas iz Mojstrane, ki je za pokušino s seboj prinesel tisto popoldne spečen kruh iz svoje peči. Na vprašanje, kako dolgo traja ves postopek peke, pa v stilu starih kuharic, ki pravijo, da se jed kuha, »dokler ni kuhana«, hudomušno odgovoril: »Zamesim, grem na ferato in pustim testo, da vzhaja. Ko se vrnem, pregnetem in medtem ko kruh drugič vzhaja, zakurim peč. Drva morajo biti bukova in enakomerno velika, zato da tudi enakomerno gorijo. Če kakšno poleno ostane goreče, bo imel kruh vonj po dimu. Nato hlebce pečem 45 minut.«

Udeleženci delavnice so si med gnetenjem izmenjali izkušnje in pripovedovali, kako so kruh pekli nekoč, ugotavljali, katera moka je najboljša in s čim podaljšati čas, ko kruh ostane svež. V osnovi pa gre recept za domač kruh takole: Kocko kvasa stopimo v topli vodi, ki ji dodamo nekaj sladkorja. Ko mešanica naraste, ga zlijemo v kilogram moke, v katero smo vmešali dve žlički soli. Dodamo toplo vodo in dve žlici olja; nekateri olivnega, drugi prisegajo na repičnega, tretji olje zamenjajo z mlekom ali celo kefirjem. Testo je treba res dobro pregnesti, nato pa naj dve do tri ure vzhaja. Po tem času ga drugič pregnetemo, pustimo, da vzhaja še eno uro in nato spečemo.

Gospa Draga Soklič z Bleda doma redno peče kruh, na delavnico pa je prišla, ker se je želela naučiti kaj novega. »Z veseljem sem tukaj. Nekaj novega sem se naučila, pa še ambient je čudovit,« je povedala, medtem ko je za staro mizo v Liznjekovi domačiji mesila svoj hlebček. Jana Babnik, Ljubljančanka, ki že dvajset let z eno nogo živi v Kranjski Gori, za redno peko kruha sicer nima časa, se pa rada nauči kaj novega in preživi čas v prijetni družbi. »Pravzaprav sem si zaželela kruha, pa sem prišla,« je povedala z nasmehom.

Kot je pojasnila Neli Štular iz Gornjesavskega muzeja, bodo z delavnicami nadaljevali vsako prvo sredo v mesecu, na prihodnji bodo, medtem ko bo kruh vzhajal, izdelovali tudi domače maslo. Želijo si, da bi prišlo čim več domačinov; tisti, ki so že izkušeni v pripravi testa, pa lahko zgolj prinesejo svoj hlebček in ga spečejo v stari krušni peči.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 4 km/h

0/13

sreda

7/15

četrtek

8/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2017

Planinarjenje po Romuniji

PRIREDITVE / Trzin, 23. februar 2017

Pogovor o knjigi Festival

IZLETI / Kranj, 23. februar 2017

Na Planino nad Vrhniko

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2017

Večdnevno pustovanje

PRIREDITVE / Cerklje, 25. februar 2017

Pustovanje

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2017

Na Mrzlico

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2017

Ob kulturnem prazniku

OBVESTILA / Prebačevo, 3. marec 2017

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Prvo zvezdico so prinesli iz Beograda / 01:06, 22. februar

Takrat niso nosili čelad, samo najajčnike. Varovali so bistvo.

Pristava zanima občino / 01:03, 22. februar

Berčon naj bo samo tiho in naj pogleda kako se sedaj dela v Postojnski jami kjer je vedril preden se je prismolil v blejsko občinsko upravo....

Želijo park namesto parkirišča / 15:16, 21. februar

Za kva pa mislte je privatnik kupu Danejevo nivo. Gotov ne, da'b t'm krompir sadiv.
Že precej več kot 100 let je od tega, ko je švedski a...

Priznanje za športno mesto / 15:01, 21. februar

Kdo je kandidiral za to nagrado.
Po moje St. Moritz ni.

Iščejo kupce za svoje hotele / 14:52, 21. februar

Tudi Bato je na svoji koži (Bohorič pa na tuji koži) izkusil, da se hotelirstvo na Bledu ne izplača.
Bato vrni se k cunjam, kjer si car.

Pri obvoznici še lovijo roke / 14:39, 21. februar

A so vam dal Mlinan tinto pit.

Cena padla na tretjino prvotne / 14:34, 21. februar

Pa so Tamaro Udbovci do kanca znucal, zdej jo bojo pa za drobiž prodal.
Tako se dogaja z vsem slovenskim državnim premoženjem.
Baje je...