Testo za kruh je treba dobro pregnesti. Med delom je bilo obilo priložnosti za klepet in izmenjavo izkušenj.

Kruh so pekli po starem

V stari Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili v krušni peči in proti večeru je iz nje zadišalo po slastnem, hrustljavo zapečenem domačem kruhu.

Kranjska Gora – V štiristo let stari Liznjekovi hiši v Kranjski Gori so v sredo spet zakurili peč in v njej spekli šest hlebcev lepo vzhajanega kruha. Zamesili in zgnetli so ga udeleženci delavnice, ki jo je organiziral Gornjesavski muzej Jesenice z namenom, da se ohrani tradicija peke domačega kruha, da udeleženci izmenjajo izkušnje in poklepetajo o tem, kako so kruh njihove mame in babice pekle nekoč, pa tudi, da stari hiši vdahnejo nekaj novega življenja.

»Peke kruha sem se naučil doma, pri mami. Zdaj ga pečem dvakrat tedensko, največkrat iz treh četrtin pšenične in četrtine ržene moke, občasno dodam tudi krompir,« je povedal Tone Urbas iz Mojstrane, ki je za pokušino s seboj prinesel tisto popoldne spečen kruh iz svoje peči. Na vprašanje, kako dolgo traja ves postopek peke, pa v stilu starih kuharic, ki pravijo, da se jed kuha, »dokler ni kuhana«, hudomušno odgovoril: »Zamesim, grem na ferato in pustim testo, da vzhaja. Ko se vrnem, pregnetem in medtem ko kruh drugič vzhaja, zakurim peč. Drva morajo biti bukova in enakomerno velika, zato da tudi enakomerno gorijo. Če kakšno poleno ostane goreče, bo imel kruh vonj po dimu. Nato hlebce pečem 45 minut.«

Udeleženci delavnice so si med gnetenjem izmenjali izkušnje in pripovedovali, kako so kruh pekli nekoč, ugotavljali, katera moka je najboljša in s čim podaljšati čas, ko kruh ostane svež. V osnovi pa gre recept za domač kruh takole: Kocko kvasa stopimo v topli vodi, ki ji dodamo nekaj sladkorja. Ko mešanica naraste, ga zlijemo v kilogram moke, v katero smo vmešali dve žlički soli. Dodamo toplo vodo in dve žlici olja; nekateri olivnega, drugi prisegajo na repičnega, tretji olje zamenjajo z mlekom ali celo kefirjem. Testo je treba res dobro pregnesti, nato pa naj dve do tri ure vzhaja. Po tem času ga drugič pregnetemo, pustimo, da vzhaja še eno uro in nato spečemo.

Gospa Draga Soklič z Bleda doma redno peče kruh, na delavnico pa je prišla, ker se je želela naučiti kaj novega. »Z veseljem sem tukaj. Nekaj novega sem se naučila, pa še ambient je čudovit,« je povedala, medtem ko je za staro mizo v Liznjekovi domačiji mesila svoj hlebček. Jana Babnik, Ljubljančanka, ki že dvajset let z eno nogo živi v Kranjski Gori, za redno peko kruha sicer nima časa, se pa rada nauči kaj novega in preživi čas v prijetni družbi. »Pravzaprav sem si zaželela kruha, pa sem prišla,« je povedala z nasmehom.

Kot je pojasnila Neli Štular iz Gornjesavskega muzeja, bodo z delavnicami nadaljevali vsako prvo sredo v mesecu, na prihodnji bodo, medtem ko bo kruh vzhajal, izdelovali tudi domače maslo. Želijo si, da bi prišlo čim več domačinov; tisti, ki so že izkušeni v pripravi testa, pa lahko zgolj prinesejo svoj hlebček in ga spečejo v stari krušni peči.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 4 km/h

-7/1

ponedeljek

-2/0

torek

-4/-1

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Kranj, 16. januar 2017

V Medgeneracijskem centru Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 16. januar 2017

Zakaj moj otrok kriči, razmetava igrače?

OBVESTILA / Kokrica, 17. januar 2017

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2017

Muzejski večer

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2017

Igrajmo se stare igre

OBVESTILA / Kranj, 17. januar 2017

Januarska krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 19. januar 2017

Pohodniški izlet po Parenzani

 

 
 

 

 
 
 

Kdo se boji Bohinjcev? / 16:31, 14. januar

Spoštovani avtor članka. Tukaj pa se človek vpraša, kdo vam je serviral ta 'dejstva' in informacije.
Na začetku se lahko čudimo navedbam,...

Zaporne kazni za gojitelje konoplje / 11:43, 9. januar

Dragi državljani in državljanke. Ko berem to žalostno novico, mi gre na jok. Kakoje mogoče, tako pisati in tako očrniti marihuano. Hudodelno...

Nasprotujejo širitvi kamnoloma / 11:10, 27. december

Z - A - P - R - E - T - I !!!

Iščejo zemljišče za LIP Pohištvo / 13:21, 16. december

Morda sem narobe razumel - pa ni Boštjan Čokl že bohinjski svetnik?? Kakorkoli, zdaj bo gradil še kongresni center - s čigavim denarjem? ? P...

Helios prodan Japoncem / 14:45, 11. december

Vlada Alenke Bratušek je 2013 prodala Avstrijcem Helios za 154 milijonov evrov. Avstrijci pa so pred nekaj dnevi isti Helios prodali Japon...

Bo drugi januar spet praznik? / 12:24, 8. december

Slovenija je članica evropske skupnosti, kjer je 2. januar delovni dan, zato se tako tudi obnašajmo. Ta dan spreminjati nazaj v dela prost d...

Naklo: večina svetnikov za podražitev / 18:43, 7. december

Spoštovani-e,
odziv na aktualni članek bom podal v eni izmed naslednjih številk GG. Ker me članek osebno diskreditira in je slabonameren,...