Pršut z avokadom in pikantnim medenim prelivom na motovilcu, pripravljen pod budnim vodstvom mentorice profesorice Marije Arh Ivanšek / Foto: Primož Pičulin

Ustvarjanje z medom

V Radovljici se na kulinaričnih delavnicah že deset let učijo kuhanja z uporabo medu. Ob okrogli obletnici izbor najboljšega iz preteklih let.

Da med ni le za v čaj in za na kruh, je že nekaj časa jasno vsem, ki se spogledujejo s sodobno pripravo hrane. Pa je vseeno težko dobiti dobro idejo in še težje jed skuhati tako, da je okusna, privlačna in v skladu s sodobnimi kulinaričnimi standardi. Prav zato Čebelarsko društvo Radovljica vsako leto organizira medeno kulinarično delavnico, konec leta je bila že deseta zapored.

»Čebelarji tako ali tako vse vemo,« je z nasmehom dejal Sandi Marolt, čebelar in neutrudni organizator tovrstnih dogodkov.

»Ideja za takšno delavnico se je porodila že pred desetletjem in od takrat enkrat letno na druženje in izobraževanje povabimo vse, ki radi kuhajo in obenem vedo, kaj jedo. Tudi tokrat so delavnico pripravili v učilnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici. Delavnice prejšnjih let so bile tematske, tokrat pa so kuhali izbor jedi, ki so jih na dosedanjih delavnicah ocenili kot najokusnejše: pršut in bržolo z avokadom in pikantnim medenim prelivom z zelenim poprom na motovilcu z jagodami, torteline, nadevane z medenimi jurčki s stepeno gorgonzolo na grahovem pireju, flambirane pikantne goveje sesekljane mesne kroglice z medom, zavitek z redečim zeljem, hruškami in medom ter pire rumene kolerabe z medom, za sladico pa »satje« – presno mandljevo tortico iz gozdnih sadežev, baklavo in ajdovo torto z limetino in malinovo medeno kremo ter prelivom iz bele čokolade.

Izbor jedi in recepte zanje je pripravila profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je delavnico tudi vodila, pomagali pa so ji dijaki Matic Jagodic, Karmen Lončar, Lenart Martinčič, Primož Podjed in Klavdija Porenta.

Pod budnim vodstvom izkušenih učiteljev je delo hitro teklo, udeleženci delavnice pa so na koncu sedli za pogrnjeno mizo in ob klepetu uživali v dobrotah, ko so jih pripravili. »Ne gre le za učenje, ampak tudi za druženje,« se strinja Sandi Marolt, a poudari, da so Radovljičani v čebelarski srenji dobro znani po odličnem kuhanju. »Zadovoljen bi bil, če bi na ta način tudi nadaljevali. Morda nam uspe, da lokalni slogan Radol'ca – pristno sladka razširimo še na med in ne bo veljal le za čokolado.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 4 km/h

0/13

sreda

7/15

četrtek

8/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2017

Planinarjenje po Romuniji

PRIREDITVE / Trzin, 23. februar 2017

Pogovor o knjigi Festival

IZLETI / Kranj, 23. februar 2017

Na Planino nad Vrhniko

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2017

Večdnevno pustovanje

PRIREDITVE / Cerklje, 25. februar 2017

Pustovanje

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2017

Na Mrzlico

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2017

Ob kulturnem prazniku

OBVESTILA / Prebačevo, 3. marec 2017

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Bohinjska hotela na javni dražbi / 01:34, 22. februar

Prinesi, plačaj varščino, pa se širokousti.
Država in občina pa od gospodarskih dejavnosti roke preč, ker potem samo državni aparatčiki z...

Prvo zvezdico so prinesli iz Beograda / 01:06, 22. februar

Takrat niso nosili čelad, samo najajčnike. Varovali so bistvo.

Pristava zanima občino / 01:03, 22. februar

Berčon naj bo samo tiho in naj pogleda kako se sedaj dela v Postojnski jami kjer je vedril preden se je prismolil v blejsko občinsko upravo....

Želijo park namesto parkirišča / 15:16, 21. februar

Za kva pa mislte je privatnik kupu Danejevo nivo. Gotov ne, da'b t'm krompir sadiv.
Že precej več kot 100 let je od tega, ko je švedski a...

Priznanje za športno mesto / 15:01, 21. februar

Kdo je kandidiral za to nagrado.
Po moje St. Moritz ni.

Iščejo kupce za svoje hotele / 14:52, 21. februar

Tudi Bato je na svoji koži (Bohorič pa na tuji koži) izkusil, da se hotelirstvo na Bledu ne izplača.
Bato vrni se k cunjam, kjer si car.

Pri obvoznici še lovijo roke / 14:39, 21. februar

A so vam dal Mlinan tinto pit.