Pršut z avokadom in pikantnim medenim prelivom na motovilcu, pripravljen pod budnim vodstvom mentorice profesorice Marije Arh Ivanšek / Foto: Primož Pičulin

Ustvarjanje z medom

V Radovljici se na kulinaričnih delavnicah že deset let učijo kuhanja z uporabo medu. Ob okrogli obletnici izbor najboljšega iz preteklih let.

Da med ni le za v čaj in za na kruh, je že nekaj časa jasno vsem, ki se spogledujejo s sodobno pripravo hrane. Pa je vseeno težko dobiti dobro idejo in še težje jed skuhati tako, da je okusna, privlačna in v skladu s sodobnimi kulinaričnimi standardi. Prav zato Čebelarsko društvo Radovljica vsako leto organizira medeno kulinarično delavnico, konec leta je bila že deseta zapored.

»Čebelarji tako ali tako vse vemo,« je z nasmehom dejal Sandi Marolt, čebelar in neutrudni organizator tovrstnih dogodkov.

»Ideja za takšno delavnico se je porodila že pred desetletjem in od takrat enkrat letno na druženje in izobraževanje povabimo vse, ki radi kuhajo in obenem vedo, kaj jedo. Tudi tokrat so delavnico pripravili v učilnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici. Delavnice prejšnjih let so bile tematske, tokrat pa so kuhali izbor jedi, ki so jih na dosedanjih delavnicah ocenili kot najokusnejše: pršut in bržolo z avokadom in pikantnim medenim prelivom z zelenim poprom na motovilcu z jagodami, torteline, nadevane z medenimi jurčki s stepeno gorgonzolo na grahovem pireju, flambirane pikantne goveje sesekljane mesne kroglice z medom, zavitek z redečim zeljem, hruškami in medom ter pire rumene kolerabe z medom, za sladico pa »satje« – presno mandljevo tortico iz gozdnih sadežev, baklavo in ajdovo torto z limetino in malinovo medeno kremo ter prelivom iz bele čokolade.

Izbor jedi in recepte zanje je pripravila profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je delavnico tudi vodila, pomagali pa so ji dijaki Matic Jagodic, Karmen Lončar, Lenart Martinčič, Primož Podjed in Klavdija Porenta.

Pod budnim vodstvom izkušenih učiteljev je delo hitro teklo, udeleženci delavnice pa so na koncu sedli za pogrnjeno mizo in ob klepetu uživali v dobrotah, ko so jih pripravili. »Ne gre le za učenje, ampak tudi za druženje,« se strinja Sandi Marolt, a poudari, da so Radovljičani v čebelarski srenji dobro znani po odličnem kuhanju. »Zadovoljen bi bil, če bi na ta način tudi nadaljevali. Morda nam uspe, da lokalni slogan Radol'ca – pristno sladka razširimo še na med in ne bo veljal le za čokolado.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

delno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: JV, hitrost: 4 km/h

16/34

petek

16/30

sobota

14/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 17. avgust 2017

Druženje jeseniških invalidov

RAZSTAVE / Kranj, 17. avgust 2017

Zbiraš nalepke od banan?

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 17. avgust 2017

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Kranj, 18. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

OBVESTILA / Preddvor, 18. avgust 2017

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2017

V Ziljske Alpe

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2017

V Banovce

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2017

Na planinarjenje v Ziljske Alpe

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...