Pršut z avokadom in pikantnim medenim prelivom na motovilcu, pripravljen pod budnim vodstvom mentorice profesorice Marije Arh Ivanšek / Foto: Primož Pičulin

Ustvarjanje z medom

V Radovljici se na kulinaričnih delavnicah že deset let učijo kuhanja z uporabo medu. Ob okrogli obletnici izbor najboljšega iz preteklih let.

Da med ni le za v čaj in za na kruh, je že nekaj časa jasno vsem, ki se spogledujejo s sodobno pripravo hrane. Pa je vseeno težko dobiti dobro idejo in še težje jed skuhati tako, da je okusna, privlačna in v skladu s sodobnimi kulinaričnimi standardi. Prav zato Čebelarsko društvo Radovljica vsako leto organizira medeno kulinarično delavnico, konec leta je bila že deseta zapored.

»Čebelarji tako ali tako vse vemo,« je z nasmehom dejal Sandi Marolt, čebelar in neutrudni organizator tovrstnih dogodkov.

»Ideja za takšno delavnico se je porodila že pred desetletjem in od takrat enkrat letno na druženje in izobraževanje povabimo vse, ki radi kuhajo in obenem vedo, kaj jedo. Tudi tokrat so delavnico pripravili v učilnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici. Delavnice prejšnjih let so bile tematske, tokrat pa so kuhali izbor jedi, ki so jih na dosedanjih delavnicah ocenili kot najokusnejše: pršut in bržolo z avokadom in pikantnim medenim prelivom z zelenim poprom na motovilcu z jagodami, torteline, nadevane z medenimi jurčki s stepeno gorgonzolo na grahovem pireju, flambirane pikantne goveje sesekljane mesne kroglice z medom, zavitek z redečim zeljem, hruškami in medom ter pire rumene kolerabe z medom, za sladico pa »satje« – presno mandljevo tortico iz gozdnih sadežev, baklavo in ajdovo torto z limetino in malinovo medeno kremo ter prelivom iz bele čokolade.

Izbor jedi in recepte zanje je pripravila profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je delavnico tudi vodila, pomagali pa so ji dijaki Matic Jagodic, Karmen Lončar, Lenart Martinčič, Primož Podjed in Klavdija Porenta.

Pod budnim vodstvom izkušenih učiteljev je delo hitro teklo, udeleženci delavnice pa so na koncu sedli za pogrnjeno mizo in ob klepetu uživali v dobrotah, ko so jih pripravili. »Ne gre le za učenje, ampak tudi za druženje,« se strinja Sandi Marolt, a poudari, da so Radovljičani v čebelarski srenji dobro znani po odličnem kuhanju. »Zadovoljen bi bil, če bi na ta način tudi nadaljevali. Morda nam uspe, da lokalni slogan Radol'ca – pristno sladka razširimo še na med in ne bo veljal le za čokolado.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: S, hitrost: 4 km/h

16/26

sreda

17/25

četrtek

15/24

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2017

Na počitnice v Kaštel

IZLETI / Kranj, 29. junij 2017

Na Borovje nad Dovjim

IZLETI / Naklo, 29. junij 2017

S kolesom do Vodic in Cerkelj

GLASBA / Kropa, 29. junij 2017

Festival gledališča in glasbe

PRIREDITVE / Šenčur, 30. junij 2017

Šenčurska poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Vogel, 30. junij 2017

Opazovanje nočnega neba

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2017

Večer slovenskih pisateljev

DELAVNICE / Jesenice, 1. julij 2017

Počitniške delavnice v jeseniški knjižnici

 

 
 

 

 
 
 

Hiše Jelovica odpirajo vrata / 11:58, 23. junij

Ne vem kakšni cajtengarji ste, a niste sposobni vsaj z mobitelom eno sliko spacat?
Pa lahko bi povprašali in na papir djali, kolkšna je cena, okvirna!

V Titovo vas in na partizanski golaž / 21:44, 16. junij

Veliko Slovenskih družin si zasluži, da pokopljejo svojce, da se vsaj govorno obsodi storilce in da se zgodovino napiše pošteno, pošteno! Na...

V Titovo vas in na partizanski golaž / 19:27, 16. junij

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so na okopih partizani in domobranci, čeprav se je vojna končala pred 72 leti. Čas bi že...

V Titovo vas in na partizanski golaž / 14:48, 14. junij

Madonca, sm pa mislu da ste že u penzionu. No, nč zato!
Ne vem kako to mislite s penzijonom, pa z Jugo...
Tud ne vem kaj mešate Slov...

V Titovo vas in na partizanski golaž / 06:58, 14. junij

Samo tole, gospod Deželan. Kljub 4 desetletjem dela, še nisem v pokoju. In ko (če), bom končno dosegla ta cilj, bo moj, penzjon namreč, prec...

V Titovo vas in na partizanski golaž / 16:03, 13. junij

Gospa Rozalija! Na kratko bi tole povedal. Ko se vojne končajo, se stvari urejajo po sodiščih, ne pa tako kot so se pri nas, masovno pokonča...

Mumps / 08:22, 13. junij

Polno cepljena sem kmalu po zadnjem odmerku OMR (ošpice, mumps, rdečke) prebolela tako mumps kot rdečke - prosim torej za razlago, na kakšen način cepiva varujejo pred temi boleznimi?