Nedelja za Dražgoše

V nedeljo bo spet vsakoletna tradicionalna prireditev v Dražgošah. V spomin na boj Cankarjevega bataljona z okupatorjem, padle borce in poboj domačinov ter požig vasi kot maščevalnega ukrepa Nemcev po umiku partizanov. Dogodke, od katerih letos mineva 75 let, bodo s prireditvami obeležili že šestdesetič po vrsti. V Dražgoše vsako leto pride veliko ljudi, če je vreme lepo, se jih na osrednji slovesnosti opoldne pred spomenikom zbere več tisoč. Tudi letos bodo pohodniki organizirano v skupinah ali samostojno prihajali iz različnih smeri; že dan prej s Pasje ravni in Železnikov, v zgodnjih jutranjih urah bodo krenili še iz Bohinja, Tržiča, Škofje Loke …, tudi s Primorske.

Skoraj štirideset let je tega, odkar sva se z očetom udeleževala pohodov s Čepulj preko Mohorja v Dražgoše. Ne bom pozabil zime, ko je dan pred pohodom zapadlo več kot pol metra snega in so zjutraj pred našo pohodniško kolono v cel sneg gazili vojaki takratne JLA. Med njimi najbrž tudi kakšen Makedonec in Dalmatinec, ki dotlej še nista videla toliko snega. Nekje na pol poti v Zabrekvah smo pri domačinih otroci dobili topel čaj in krof, odrasli kaj krepkejšega. V Dražgošah je bilo vedno polno ljudi. Pod šolo se spomnim tekmovanj v patruljnem teku na smučeh, tistih širokih belih „na zajlo“. Bilo je lepo, očetu za rekreacijo in druženje, meni v potešitev otroške radovednosti. Oče mi je vedno kupil značko pohoda za nagrado, ker sem zmogel vso pot.

S slovensko državo in z njo demokracijo so se na vsakoletni dogodek in med vojno dogajanje v Dražgošah odprli tudi drugačni pogledi, proslava je dobila pečat „rdeče“, spet so postali pomembni govorniki, v medijih se je citiralo izgovorjeno. Enkrat z večjo drugič z manjšo ostrino so nastopali tako predsedniki države kot vlad ter raznih organizacij in zvez, tudi kulturniki. Govorniški oder je na tovrstnih prireditvah še posebno popularen pred volitvami. A nas letos čakajo le predsedniške volitve, za katere kaže, da bodo ob ljudskih aktivnostih aktualnega Boruta Pahorja zgolj formalnost. V nedeljo slavnostni govornik ne bo politik, ampak zgodovinar: dr. Martin Premk iz Muzeja slovenske vojske v Pivki. Čas je, da v Dražgošah počastimo spomin na ljudi, ki so tiste januarske dni pred 75 leti izgubili svoja življenja, ker je bila vojna, in si ob tem damo zavezo, da bomo storili vse, da se kaj takega na naših tleh ali kjerkoli ne bo več zgodilo. Prireditev pa hkrati izkoristimo za družinski izlet, druženje in rekreacijo ter nekaj naredimo za svoje telo in duha, preden zagrizemo v dvatisočsedemnajsto. Vremenska napoved je dobra.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/8

torek

-4/3

sreda

-4/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 10. december 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 10. december 2019

Svet vrtnih živali

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...

Božič / 12:56, 9. december

Lepo, doživeto in preprosto opisano doživljanje božičnega praznovanja. V prejšnjih letih se nisem toliko posvečala praznovanju božiča, razen...

Krivdo valijo drug na drugega / 11:18, 9. december

Tej ministrici ne gre nič od rok. Še najbolj ji gre zadolževanje državljanov z visokimi obrestmi.