Vrh Velikega vrha z Ojstrico in Planjavo v ozadju / Foto: Jelena Justin

Kamorkoli seže pogled ... gore

Veliki vrh/Veža (2110 m)–Velika Zelenica (2114 m)–Deska (1969 m) – Eden izmed vrhov Dleskovške planote, ki nudi čudovit razgled na lepotici Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico in Planjavo.

Tokratni planinski izlet nas bo popeljal na vrhove Dleskovške planote. Številne poti na tej razgledni in razgibani planoti so bile še do nedavnega neoznačene. Obiskali bomo Veliki vrh in Veliko Zelenico ter pri sestopu še Desko.

Zapeljemo se proti Kamniku in nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Malce pod prelazom zavijemo levo proti Kranjskemu raku in v dolino Podvolovjek. Ko se začnemo spuščati proti Lučam, bodimo pri tabli, ki označuje 11 km, pozorni za odcep v levo, ki pelje proti planini Podvežak, mimo kmeta Planinška. Na začetku še asfaltirana cesta je na križiščih označena; vozimo v smeri planine Podvežak. Pri zapornici parkiramo in se po cesti ali pa po planinski poti v približno 15 minutah povzpnemo do planine Podvežak. Planina nam postreže z lepim pogledom na Rogatec in Lepenatko. S planine nadaljujemo proti gozdu in se strmeje povzpnemo. Višje se pot položi in preči pobočja Deske. Na drevesu opazimo smerokaz za Korošico; nadaljujemo desno v tej smeri. Neoznačena pot, ki jo vidimo levo od smerokaza, je pot, po kateri bomo sestopili. Pot se spusti v travnato dolinico in se strmeje vzpne. Kmalu pridemo do Inkretovega studenca, na kar nas opozori napis: voda na skali. Sledi ponoven vzpon, ki nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Molički planini. Na desni kmalu opazimo smerokaz proti planini Ravne in Dolga Trata. Dosežemo sedlo Prag, 1870 m, kjer nas smerokaz Veliki vrh usmeri desno. Takoj po odcepu prečimo v desno, nato pa se pot začne strmo vzpenjati; pot je markirana, ob njej pa so tudi možici, saj je bila pot še nedavno neoznačena. Pot se strmo vzpenja skozi skalni del poti, nato pa preide v travnato vršno pobočje. Pot zavije desno in zagledamo velik možic z Aljažkom, ki označuje vrh.

Veliki vrh postreže s čudovitim razgledom; Ojstrica, Planjava, Lučki Dedec, Zeleniške špice, Kalški greben, Krofička, Olševa, Peca, Raduha, Uršlja gora … Z vrha se po grebenu sprehodimo še na sosednjo Veliko Zelenico, ki prepadno pada v Robanov kot. Z Velike Zelenice se vrnemo nazaj proti Velikemu vrhu in pod vrhom nas možic usmeri navzdol. Hitro dosežemo pot vzpona in po njej sestopimo na sedlo Prag. Moj predlog je naslednji: s sedla Prag sledimo markacijam za Moličko planino, ki jo obhodimo po levi strani, in se povzpnemo proti Korošici. Ko dosežemo razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Ojstrici, pred seboj pa vidimo Kocbekov dom na Korošici, zagledamo na svoji levi strani neoznačeno stezo, ki nas prečno pod Koroškim vrhom pripelje do še enega sedla Prag, 1910 m. S sedla nekaj metrov nadaljujemo proti Presedljaju, nato pa se usmerimo levo na markirano pot, ki nas pripelje do znamenitega vodotočnega jezera Vodotočnik. Jezero obhodimo po levi strani in si ga ogledamo iz višine, nato pa se po široki grapi povzpnemo do sedla med Tolstim vrhom in Desko. Tako, mimogrede, lahko skočimo tako na enega kot na drugega. Pred leti smo ju presmučali. S sedla začnemo sestopati prečno po pobočju Deske. Pozorni bodimo malce nad travnato dolinico, ki jo vidimo pod seboj, saj pot zavije levo; ni ravno najbolje označeno oz. se pot nadaljuje tudi naravnost.

Travnato dolinico dosežemo pri drevesu s smerokazom, ki smo ga videli pri vzponu. Nadaljujemo desno in dosežemo gozd nad planino Podvežak. Čaka nas še sestop čez planino in že smo pri jeklenem konjičku.

Nadmorska višina: 2114 m
Višinska razlika: 614 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/26

sobota

12/23

nedelja

9/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Kranj, 11. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

 

 
 

 

 
 
 

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 08:14, 10. julij

Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?
Tam za nekih 30 do 40 ljudi, pa da ima žar???

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:23, 10. julij

Strinjam pa se da ta vlada ni kaj dosti vredna, in edina rešitev bi bila da še razpišejo nove Volitve, še prej pa je treba spremeniti zakon...

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:15, 10. julij

Mene pa najbol zanima zakaj imamo take luknje v zakonu? Recimo Šarec,M je sam odstopil kot Premier ? Zdaj pa kokodaka v ozadju in bi spet ra...

Žeja je že znak dehidracije / 07:00, 10. julij

Ko sem žejen, pijem, ko nisem ne pijem, pijem pa tisto, kar mi je pri roki in kar najbolj ustreza. V celi dobi razvoja človeštva so ljudje ...