O dokončnem slovesu sedežnice

Letošnje poletje se je poslavljalo. Bil je čudovit zgodnjejesenski dan. Sedela sva pred propadajočo kočo na Črnem vrhu in občudovala Julijce, ki so se dvigovali pred nama, in obujala spomine na mlada leta, ko sva velikokrat smučala na Španovem vrhu. Bila sva srečna, da živiva v tako lepi deželi. Ko sva se vračala domov, sva v vasi zaman iskala lokal, kjer bi popila kavo. In to v vasi, ki je ena najbolj slikovitih gorskih vasi v Sloveniji. Kot bi vse izumrlo. Na poti domov naju je pozdravljala le slikovita silhueta vasi z baročno cerkvijo sv. Križa in mogočna Golica. Mimo praznega parkirišča pri sedežnici sva se po razpadajoči cesti odpeljala proti domu.

Pred nekaj dnevi sem v Gorenjskem glasu prebral članek o zaustavitvi obratovanja in razgradnji sedežnice, o čemer naj bi glasovali občinski svetniki. Bil sem prizadet. Z nostalgijo sem se spomnil na dneve svoje mladosti, ki sem jih preživljal tam. Nisem tudi mogel razumeti, kako da se jeseniška občina odpoveduje takemu naravnemu biseru, ki je v bistvu edina turistična destinacija, ki jo občina ima. Razgradnja žičnice bi po mojem tudi v simboličnem smislu pomenila zavoro za razvoj turizma v Planini pod Golico.

Pred kratkim sem govoril z gospo, ki je promovirala Slovenijo na turistični borzi v Skandinaviji. Pripovedovala je, kako so obiskovalce turističnega sejma zanimale samo kolesarske in pohodne poti v Sloveniji. To je trend modernega turizma in če prištejemo še Slovenijo kot varno državo, se nam najbrž v prihodnosti ne bo treba bati, da k nam ne bo turistov. Ker menim, da imamo za novi trend turizma na Gorenjskem odlične pogoje, pozivam jeseniške občinske svetnike, da o dokončnem slovesu sedežnice dobro premislijo, in če trenutno ni denarja za obratovanje, naj zaustavijo razgradnjo sedežnice, kajti nekoč se bo morda našel pogumen podjetnik, kot je to Egon Kepic, ki ima okrepčevalnico na Španovem vrhu, da bo sledil modernim turističnim tokovom in obnovil žičnico. Obnovljena sedežnica, ki bi delovala vse leto, bi pomenila začetek neke nove dobe za jeseniški turizem. Številne gozdne ceste od Valvazorja, preko Križevca do Savskih jam bi bile raj za gorske kolesarje, še številnejše pešpoti bi privabile pohodnike. Tudi kulturna spomenika baročna cerkev sv. Križa in Savske jame sta vredna ogleda in še marsikaj, kar zanima modernega turista, bi se našlo. Če se bodo svetniki odločili, da sedežnica ostane in da bodo tudi sicer obudili turizem v Planini pod Golico, jim za začetek predlagam, da v proračunu namenijo denar za preplastitev in ureditev ceste od Prihodov do vasi. Ko je zgrajena infrastruktura, se potem največkrat vse odvija samo od sebe.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-7/5

sreda

-4/9

četrtek

-3/7

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.