Koroški dijaki z gostitelji v laboratoriju strahinjskega centra

Po nova znanja v Slovenijo

Pet dijakinj in en dijak Zvezne gimnazije za Slovence iz Celovca se je pretekli teden od srede do petka pridružilo dijakinjam in dijakom Srednje šole in gimnazije Biotehniškega šolskega centra v Naklem oziroma v Strahinju. Z njimi je bil Marcel Smolej, profesor športa in geografije, ki ima tržiške korenine. Njegov oče Leopold se je preselil v Borovlje, kjer je Marcel obiskoval vrtec in ljudsko šolo, nato pa se je vpisal na slovensko gimnazijo in na Pedagoško akademijo v Celovcu.

Pred odhodom domov sem dijake in njihovega profesorja vprašal po vtisih, ki so jih dobili na strahinjski šoli. Vsi so v Sloveniji že bili, saj daje njihova gimnazija velik poudarek jezikom in spoznavanju dežel. V Strahinju pa jih je predvsem navdušil pouk naravoslovja in izobraževanje za varovanje narave, seveda pa so pri nas spoznali tudi nove prijatelje in družine, pri katerih so bivali. Iz Bilčovsa/Ludmannsdorfa je prišla v Strahinj Verena Kropiunik, ki je bila navdušena nad nekaterimi jedmi, ki jih pripravljajo v šolski kuhinji. Tudi Katarina Seher, ki je iz okolice Bilčovsa, iz Velinje vasi/Wellersdorfa, se je v Strahinju počutila dobro. Povedala je, da govorijo doma slovensko, seveda v narečju. Alina Seher iz Celovca je Katarinina sestrična. Med bivanjem pri nas ji ni bilo nikoli dolgčas. Lena Weissenbrunner je Celovčanka. Zanjo je bilo nekaj novega opazovanje vode in življenja, še posebej alg, s pomočjo mikroskopa. Na gimnaziji, ki je predvsem jezikovno usmerjena, tega nimajo v programu. Maria Sukalia je doma v Borovljah/Ferlachu. Zanjo je bilo zanimivo spoznavanje dela in življenja na drugih šolah. Presenečena je bila nad daljšim odmorom med poukom. Na njeni šoli so odmori krajši. Jakob Gutownik pa je Celovčan. Še posebej mu je bilo všeč delo v laboratoriju.

Marcel Smolej, ki ima sodelovanje šol iz sosednjih držav za nekaj pozitivnega, pa na celovški gimnaziji ni le priljubljen profesor športa in geografije, ampak je tudi eden od trenerjev v košarkarskem klubu Koš, ki je eden najboljših šolskih košarkarskih klubov v Avstriji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...