Poleg psov in mačk nekateri za domače živali izberejo nekoliko nenavadnejše vrste. / Foto: Suzana Podgoršek Kovačič

Orel, medved ali kača za hišnega ljubljenčka?

Ko govorimo o hišnih ljubljenčkih, navadno pomislimo na pse in mačke. Kaj pa, ko si za domačo žival vzamemo medveda, ptico ujedo ali strupeno kačo?

Nelegalen odvzem živali iz narave je kaznivo dejanje, ki fizično osebo lahko stane 420 evrov. Strokovnjaki priporočajo, da o najdbi prosto živeče živali ljudje obvestijo pristojne in je ne jemljejo v domačo oskrbo.

Kranj – »V okolici Kamnika orel, ki je ušel lastniku, napada male živali. Iz krempljev mu je k sreči padla naša čivava,« je pred dnevi na svojem profilu na omrežju Twitter zapisala odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Zgodba se je končala srečno – čivava je odnesla celo kožo, lastnik pa je nekoliko neobičajnega hišnega ljubljenčka po dobrih dveh tednih iskanja le našel.

Pobeglega orla iz uvodnega primera je lastnik pridobil legalno, se je pa v preteklosti že večkrat zgodilo, da so ljudje v naravi našli poškodovano žival ali zavrženega mladička, ki so ga vzeli za hišnega ljubljenčka. Nelegalen odvzem živali iz narave je namreč tudi kaznivo dejanje, ki fizično osebo lahko stane 420 evrov, kolikor znaša zagrožena kazen. Kljub nekaterim znanim primerom iz medijev pa je takšnih primerov relativno malo. »Letno obravnavamo tri do štiri primere, lahko da jih je še nekaj več, vendar ne vemo zanje,« pravi Igor Simšič, direktor inšpekcije za lovstvo in ribištvo.

Jošt Jakša, generalni direktor Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo v teh primerih priporoča, da najdbo živali prijavimo pristojnim, namesto da ji nudimo zatočišče, saj je vračanje divje živali v naravo po tem, ko se je navadila na bližino človeka, večinoma neuspešno ali celo nevarno za človeka in okolje.

V primeru, da si želimo v svoje domače okolje sprejeti srno, ptico ujedo ali kakšno drugo žival, je torej bolje, da jo kupimo pri znanem gojitelju in pridobimo ustrezna dokazila, ki dokazujejo, da je bila žival rojena v ujetništvu in legalno pridobljena. »Prosto živeče živali imajo različne statuse zavarovanj in od tega je odvisna tudi dokumentacija, ki jo potrebujemo za posedovanje takšnih živali. Prav tako je razlika, ali žival uvozimo iz Evropske unije ali kakšne tretje države,« pojasnjuje Urška Mavri iz Agencije za okolje. »Živali moramo nuditi ustrezne bivalne razmere, zakonodaja pa od lastnika ne zahteva dokazil, da znamo z živaljo pravilno ravnati.«

Da zakonodaja in pristojne institucije ne preverjajo, ali ima lastnik živali, ki je lahko tudi nevarna, ustrezno znanje, potrjuje tudi biologinja Nika Leben iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. »Lastniki strupenih kač ne potrebujejo nobenega posebnega dovoljenja. Kot strokovnjaki se zavedamo nevarnosti. Lastniki so samoiniciativno začeli delati register lastnikov strupenjač, ki jih je pri nas okoli trideset. V glavnem gre za poznavalce, ki so dobro poučeni in zelo previdni tudi pri tem, komu kačo prodajo,« pravi Lebnova, ki dodaja, da bi lahko omejevanje ali prepoved zadevo poslabšala, saj bi šla prodaja teh živali v ilegalo in nad njo ne bi imeli nadzora, kot se je dogajalo ponekod.

Ilegalna trgovina z živalmi pri nas ni zelo razširjena, pravi Urška Mavri. »Pred časom je policija obravnavala združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem školjk, včasih so veliko tihotapili tudi ptice pevke. Sicer pa obmejna policija obravnava posamezne primere ljudi, ki v državo prinesejo določene živali, vendar gre v teh primerih večinoma za nevednost in ne organiziran kriminal,« še pojasnjuje Mavrijeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 63 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

4/18

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?