Marija Pazlar / Foto: Luka Rener

Družijo se že štirideset let

V Društvu žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje so v soboto v domu krajanov na Bohinjski Beli pripravili praznovanje ob štiridesetletnici delovanja društva.

Bohinjska Bela – Druženje kmečkih žena in deklet z območja Bleda in Gorij se je začelo pred štirimi desetletji v obliki aktiva, ki se je pred dvajsetimi leti preoblikoval v društvo. Danes društvo šteje 96 članic, njihovo osnovno poslanstvo pa je še vedno prostovoljno druženje žena in deklet, ki se na kakršenkoli način čutijo povezane s kmetijstvom in podeželjem, je poudarila predsednica društva Marija Pazlar.

Prva, ki je pomagala, da so druženja žena in deklet po vaseh zaživela kot aktivi in kasneje društva, je bila nekdanja kmetijska svetovalka Majda Loncnar. Spomnila je, da se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela spreminjati miselnost o kmetu in njegovi vlogi v družbi. »Država je namenjala podeželju in razvoju kmetijstva vedno več pozornosti,« je poudarila in dodala, da se je ponovno obudilo zadružništvo, v okviru katerega se je oblikovala kmetijska pospeševalna služba. »Kmalu so spoznali, da ni dovolj, da pospeševalci sodelujejo le s kmeti, saj so bile v mnoga kmečka opravila vključene predvsem kmetice. Delo s kmeticami je postalo pomembno tudi za razvoj turistične dejavnosti na kmetijah.« Za slednje, je pojasnila Majda Loncnar, pa so bila potrebna posebna znanja, ki jih je morala obvladati predvsem kmetica – gospodinja. Skupaj z Brankom Korbarjem iz Gozdnega gospodarstva Bled, ki je idejo o razvoju turistične dejavnosti na kmetijah prinesel na Bled, sta tako skrbela za njihovo izobraževanje. Za kmetice, čeprav takrat še niso bile formalno organizirane, so organizirali predavanja, tečaje, oglede, obiske ter medsebojne izmenjave in strokovne ekskurzije.

Aktive kmečkih žena in deklet so v okviru kmetijskih zadrug na Gorenjskem začeli ustanavljati v letih 1975 in 1976. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se zaradi novih pravil financiranja aktivi preoblikovali v društva. Prva predsednica Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje je postala Silva Frčej, leta 2009 pa je vodenje društva prevzela sedanja predsednica Marija Pazlar. »Članice društva se rade udeležujejo najrazličnejših tečajev in predavanj, z veseljem se odzovejo povabilu na izlet, poskrbijo za pogostitve na lokalni ravni,« je razložila Marija Pazlar in dodala, da jih povezuje ljubezen do ohranjanja podeželja, kulturne dediščine, oživljanja tradicije in njenih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine in doma.

Letos se v društvu lahko pohvalijo z zmago na državnih ženskih kmečkih igrah, na katerih so jih zastopale Vilma Beguš, Helena Svetina in Maja Ambrožič. Na Majo Ambrožič so še posebno ponosne, je poudarila Marija Pazlar, saj je letos prejela naziv kmetica leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

7/25

sreda

10/19

četrtek

10/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...