Marija Pazlar / Foto: Luka Rener

Družijo se že štirideset let

V Društvu žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje so v soboto v domu krajanov na Bohinjski Beli pripravili praznovanje ob štiridesetletnici delovanja društva.

Bohinjska Bela – Druženje kmečkih žena in deklet z območja Bleda in Gorij se je začelo pred štirimi desetletji v obliki aktiva, ki se je pred dvajsetimi leti preoblikoval v društvo. Danes društvo šteje 96 članic, njihovo osnovno poslanstvo pa je še vedno prostovoljno druženje žena in deklet, ki se na kakršenkoli način čutijo povezane s kmetijstvom in podeželjem, je poudarila predsednica društva Marija Pazlar.

Prva, ki je pomagala, da so druženja žena in deklet po vaseh zaživela kot aktivi in kasneje društva, je bila nekdanja kmetijska svetovalka Majda Loncnar. Spomnila je, da se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela spreminjati miselnost o kmetu in njegovi vlogi v družbi. »Država je namenjala podeželju in razvoju kmetijstva vedno več pozornosti,« je poudarila in dodala, da se je ponovno obudilo zadružništvo, v okviru katerega se je oblikovala kmetijska pospeševalna služba. »Kmalu so spoznali, da ni dovolj, da pospeševalci sodelujejo le s kmeti, saj so bile v mnoga kmečka opravila vključene predvsem kmetice. Delo s kmeticami je postalo pomembno tudi za razvoj turistične dejavnosti na kmetijah.« Za slednje, je pojasnila Majda Loncnar, pa so bila potrebna posebna znanja, ki jih je morala obvladati predvsem kmetica – gospodinja. Skupaj z Brankom Korbarjem iz Gozdnega gospodarstva Bled, ki je idejo o razvoju turistične dejavnosti na kmetijah prinesel na Bled, sta tako skrbela za njihovo izobraževanje. Za kmetice, čeprav takrat še niso bile formalno organizirane, so organizirali predavanja, tečaje, oglede, obiske ter medsebojne izmenjave in strokovne ekskurzije.

Aktive kmečkih žena in deklet so v okviru kmetijskih zadrug na Gorenjskem začeli ustanavljati v letih 1975 in 1976. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se zaradi novih pravil financiranja aktivi preoblikovali v društva. Prva predsednica Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje je postala Silva Frčej, leta 2009 pa je vodenje društva prevzela sedanja predsednica Marija Pazlar. »Članice društva se rade udeležujejo najrazličnejših tečajev in predavanj, z veseljem se odzovejo povabilu na izlet, poskrbijo za pogostitve na lokalni ravni,« je razložila Marija Pazlar in dodala, da jih povezuje ljubezen do ohranjanja podeželja, kulturne dediščine, oživljanja tradicije in njenih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine in doma.

Letos se v društvu lahko pohvalijo z zmago na državnih ženskih kmečkih igrah, na katerih so jih zastopale Vilma Beguš, Helena Svetina in Maja Ambrožič. Na Majo Ambrožič so še posebno ponosne, je poudarila Marija Pazlar, saj je letos prejela naziv kmetica leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

14/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...