Marija Pazlar / Foto: Luka Rener

Družijo se že štirideset let

V Društvu žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje so v soboto v domu krajanov na Bohinjski Beli pripravili praznovanje ob štiridesetletnici delovanja društva.

Bohinjska Bela – Druženje kmečkih žena in deklet z območja Bleda in Gorij se je začelo pred štirimi desetletji v obliki aktiva, ki se je pred dvajsetimi leti preoblikoval v društvo. Danes društvo šteje 96 članic, njihovo osnovno poslanstvo pa je še vedno prostovoljno druženje žena in deklet, ki se na kakršenkoli način čutijo povezane s kmetijstvom in podeželjem, je poudarila predsednica društva Marija Pazlar.

Prva, ki je pomagala, da so druženja žena in deklet po vaseh zaživela kot aktivi in kasneje društva, je bila nekdanja kmetijska svetovalka Majda Loncnar. Spomnila je, da se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela spreminjati miselnost o kmetu in njegovi vlogi v družbi. »Država je namenjala podeželju in razvoju kmetijstva vedno več pozornosti,« je poudarila in dodala, da se je ponovno obudilo zadružništvo, v okviru katerega se je oblikovala kmetijska pospeševalna služba. »Kmalu so spoznali, da ni dovolj, da pospeševalci sodelujejo le s kmeti, saj so bile v mnoga kmečka opravila vključene predvsem kmetice. Delo s kmeticami je postalo pomembno tudi za razvoj turistične dejavnosti na kmetijah.« Za slednje, je pojasnila Majda Loncnar, pa so bila potrebna posebna znanja, ki jih je morala obvladati predvsem kmetica – gospodinja. Skupaj z Brankom Korbarjem iz Gozdnega gospodarstva Bled, ki je idejo o razvoju turistične dejavnosti na kmetijah prinesel na Bled, sta tako skrbela za njihovo izobraževanje. Za kmetice, čeprav takrat še niso bile formalno organizirane, so organizirali predavanja, tečaje, oglede, obiske ter medsebojne izmenjave in strokovne ekskurzije.

Aktive kmečkih žena in deklet so v okviru kmetijskih zadrug na Gorenjskem začeli ustanavljati v letih 1975 in 1976. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se zaradi novih pravil financiranja aktivi preoblikovali v društva. Prva predsednica Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje je postala Silva Frčej, leta 2009 pa je vodenje društva prevzela sedanja predsednica Marija Pazlar. »Članice društva se rade udeležujejo najrazličnejših tečajev in predavanj, z veseljem se odzovejo povabilu na izlet, poskrbijo za pogostitve na lokalni ravni,« je razložila Marija Pazlar in dodala, da jih povezuje ljubezen do ohranjanja podeželja, kulturne dediščine, oživljanja tradicije in njenih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine in doma.

Letos se v društvu lahko pohvalijo z zmago na državnih ženskih kmečkih igrah, na katerih so jih zastopale Vilma Beguš, Helena Svetina in Maja Ambrožič. Na Majo Ambrožič so še posebno ponosne, je poudarila Marija Pazlar, saj je letos prejela naziv kmetica leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-4/2

ponedeljek

-4/3

torek

-2/2

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Škofja Loka, 17. december 2018

Dobrodelni bazar kvačkanih in pletenih kap

PREDAVANJA / Kranj, 17. december 2018

Očistimo in podprimo dom svoje Duše

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. december 2018

Kako lahko tudi v mojo bolečino posije luč

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Jesenice, 18. december 2018

Kako so se na Jesenicah včasih igrali

PREDAVANJA / Tržič, 18. december 2018

Tržiška kulinarična dediščina

RAZSTAVE / Naklo, 18. december 2018

Tomo Zupan – veliki prešernoslovec

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...

Čez prehod za pešce le ob kolesu, ne na njem / 22:03, 15. december

Tako je. Prehod za pešce je namenjen le pešcem. Ljudje bi se lahko tudi navadili, da tam, kjer ni pločnika, hodijo po levi strani cestišča. ...

Pozivi k čimprejšnji gradnji druge cevi / 21:54, 15. december

Res bi bil čas, da se glave v Sloveniji streznijo in začnejo delovati kot je treba. V dobro vseh. Predor naj se zgradi v čim krajšem roku. Z...