Marija Pazlar / Foto: Luka Rener

Družijo se že štirideset let

V Društvu žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje so v soboto v domu krajanov na Bohinjski Beli pripravili praznovanje ob štiridesetletnici delovanja društva.

Bohinjska Bela – Druženje kmečkih žena in deklet z območja Bleda in Gorij se je začelo pred štirimi desetletji v obliki aktiva, ki se je pred dvajsetimi leti preoblikoval v društvo. Danes društvo šteje 96 članic, njihovo osnovno poslanstvo pa je še vedno prostovoljno druženje žena in deklet, ki se na kakršenkoli način čutijo povezane s kmetijstvom in podeželjem, je poudarila predsednica društva Marija Pazlar.

Prva, ki je pomagala, da so druženja žena in deklet po vaseh zaživela kot aktivi in kasneje društva, je bila nekdanja kmetijska svetovalka Majda Loncnar. Spomnila je, da se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela spreminjati miselnost o kmetu in njegovi vlogi v družbi. »Država je namenjala podeželju in razvoju kmetijstva vedno več pozornosti,« je poudarila in dodala, da se je ponovno obudilo zadružništvo, v okviru katerega se je oblikovala kmetijska pospeševalna služba. »Kmalu so spoznali, da ni dovolj, da pospeševalci sodelujejo le s kmeti, saj so bile v mnoga kmečka opravila vključene predvsem kmetice. Delo s kmeticami je postalo pomembno tudi za razvoj turistične dejavnosti na kmetijah.« Za slednje, je pojasnila Majda Loncnar, pa so bila potrebna posebna znanja, ki jih je morala obvladati predvsem kmetica – gospodinja. Skupaj z Brankom Korbarjem iz Gozdnega gospodarstva Bled, ki je idejo o razvoju turistične dejavnosti na kmetijah prinesel na Bled, sta tako skrbela za njihovo izobraževanje. Za kmetice, čeprav takrat še niso bile formalno organizirane, so organizirali predavanja, tečaje, oglede, obiske ter medsebojne izmenjave in strokovne ekskurzije.

Aktive kmečkih žena in deklet so v okviru kmetijskih zadrug na Gorenjskem začeli ustanavljati v letih 1975 in 1976. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se zaradi novih pravil financiranja aktivi preoblikovali v društva. Prva predsednica Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje je postala Silva Frčej, leta 2009 pa je vodenje društva prevzela sedanja predsednica Marija Pazlar. »Članice društva se rade udeležujejo najrazličnejših tečajev in predavanj, z veseljem se odzovejo povabilu na izlet, poskrbijo za pogostitve na lokalni ravni,« je razložila Marija Pazlar in dodala, da jih povezuje ljubezen do ohranjanja podeželja, kulturne dediščine, oživljanja tradicije in njenih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine in doma.

Letos se v društvu lahko pohvalijo z zmago na državnih ženskih kmečkih igrah, na katerih so jih zastopale Vilma Beguš, Helena Svetina in Maja Ambrožič. Na Majo Ambrožič so še posebno ponosne, je poudarila Marija Pazlar, saj je letos prejela naziv kmetica leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/5

sobota

0/11

nedelja

-3/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...