Borut Pahor je zbrane na slovesnosti ob 75. obletnici poboja talcev v Spodnjih Gorjah opozoril, da nihče ne ve, kdaj se bo slovenski narod zopet znašel pred kakšno preizkušnjo.

Talcem se je poklonil tudi Pahor

Ob 75. obletnici poboja talcev Franca Sokliča iz Krnice, Janeza Zupana z Nomenja, Jožeta Pekona z Blejske Dobrave ter domačina Jožeta Repeta se je v Spodnjih Gorjah ob spomeniku pod hribom Revovca padlim z vencem poklonil predsednik države Borut Pahor.

Spodnje Gorje – »Zadnjih sto let nas je naučilo, da je človek sposoben iznajti najbolj napredno tehnologijo, ki popravi in izboljša kvaliteto življenja, hkrati pa je isti rod sposoben tudi najbolj surovih in zlih dejanj. Kot da bi hotel nekdo reči, da je v vsaki družbi – kot tudi v slehernem posamezniku – nekaj dobrega in slabega. Da so v nas angeli in demoni,« je povedal Pahor ob spremljavi Veteranskega pevskega zbora in otrok, ki so recitirali pesmi slovenskih pesnikov.

Predsednik države se je pred zbranimi vprašal, ali razumemo, da je bil slovenski narod v preteklih sto letih kar trikrat pred veliko preizkušnjo – prvo in drugo svetovno vojno ter osamosvojitveno vojno – kar pomeni, da je prihodnost lahko zelo negotova. »Nihče od nas ne more zagotovo vedeti, kaj se bo Slovencem, Sloveniji in pa tudi širše – Evropski uniji in celo mednarodni skupnosti – zgodilo v naslednjih 25 letih,« je opozoril. Zato je pomembno, da se oklepamo tistega, kar je dobro, kar nas povezuje.

Preteklost, ki so jo zaznamovali tako žalostni dogodki kot poboj nedolžnih fantov, bi skupnost morala učiti, kako jih ne ponavljati, je bil v svojem govoru odločen Pahor. »Med nami so majhni otroci, ki so šele začeli živeti. Če nanje aplicirate naslednjih 100 let, si lahko mislite, skozi kakšne spremembe bodo šli. Vsi jim želimo le najboljše in mislim, da imajo možnost, da uresničijo svoje sanje.« Ob koncu je predsednik Pahor pohvalil župana občine Spodnje Gorje Petra Torkarja, ki se trudi povezovati skupnost, v kateri dela, zato mu je ob 10. obletnici občine podaril še slovensko zastavo. Torkar pa je ob spomeniku, kamor je v svojem in imenu občine tudi sam položil venec, dejal: »Veliko bolje je imeti manj lastnega kot veliko tujega. Z veliko mero strpnosti in ljubezni je lahko prav vsak dan najlepši dan.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/10

sreda

-6/8

četrtek

1/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 17. januar 2018

Islandija

DELAVNICE / Kranj, 17. januar 2018

Zaključek akcije spremembe soseske Planina

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!