Obiranje hmelja v Mengu
V Mengšu, kjer hranijo najstarejše ohranjene steklenice piva v celinski Evropi, je pretekli konec tedna potekalo že četrto obiranje hmelja.
Mengeš – Letošnja letina hmelja v Mengšu je bila nekoliko slabša, saj je hmelj napadla rja, pravi Janez Škrlep, direktor Mestnega muzeja Mengeš, ki je skupaj s Kulturnim društvom Franca Jelovška pred Šušteršičevo hišo v Mengšu pripravilo že četrto simbolično obiranje hmelja.
»Čeprav je letošnji pridelek nekoliko slabši, pa je že na teh petnajstih rastlinah dovolj hmelja, da bi lahko zvarili pivo za vse Mengšane, saj se hmelj v pivo dodaja v majhnih količinah, kot začimbo,« je dejal Škrlep.
Čeprav s hmeljem pri nas po navadi povezujemo Savinjsko dolino, pa imajo v Mengšu že od leta 2013 gredico hmelja in z vsakoletnim obiranjem se simbolično spomnijo na tradicijo pivovarstva v Mengšu in najstarejše steklenice ohranjenega piva v celinski Evropi, ki so jih našli na stari kmetiji na Dobenem.
Dve izmed treh ohranjenih steklenic sta iz Staretove pivovarne, ki je delovala do leta 1917, ena pa je iz Kozlerjeve pivovarne, predhodnice današnjega Uniona. Vse tri steklenice hrani mengeški muzej.
Nekateri člani društva menda za lastne potrebe že varijo pivo tudi z domače gredice. Ali pa se bo iz ljubiteljskih pivovarjev v Mengšu razvila kakšna naslednica Staretove pivovarne, pa bo pokazal čas.
A sobotno obiranje hmelja ni toliko namenjeno varjenju piva kot druženju in obujanju mengeške tradicije pivovarstva. Vsak, ki je pomagal pri obiranju, si je domov lahko odnesel del pridelka, ki je menda uporaben tudi za pripravo čaja. Hmeljev poparek namreč blagodejno vpliva na počutje, pomirja in je prava izbira v boju zoper nespečnost.