Prenova cerkve sv. Ahaca

V Gorenjskem glasu je 2. 8. 2016 izšel članek na temo prenove fasade cerkve sv. Ahaca na Kališah. Kot odgovorna konservatorka bi želela podrobneje osvetliti potek prenove, našega sodelovanja ter nanizati nekaj novih dejstev.

Cerkev sv. Ahaca v Kališah nad Kamnikom je kot enota kulturne dediščine vpisana v Register kulturne dediščine Slovenije. Glede na njeno izjemno zgodovinsko in arhitekturno vrednost pri njeni prenovi od začetka sodeluje Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota (ZVKDS, OE) Kranj.

Cerkev je iz umetnostnozgodovinskega vidika za območje Kamnika izjemnega pomena. V 18. stoletju je bila sicer barokizirana, vendar je še vedno mogoče opaziti mnoge gotske arhitekturne elemente. Kamnoseški elementi jo uvrščajo v čas druge polovice 15. stoletja. Ostanki gotskih fresk so za poslikano baročno oltarno steno in še čakajo na restavracijo. Baročna poslikava je delo Janeza Potočnika iz leta 1772.

Kar se tiče fasade, je v preteklem stoletju utrpela kar nekaj škode. V šestdesetih letih so v želji po čim boljši prenovi celotno cerkev ometali s cementnim ometom. Cementni omet je popolnoma zaprl kamnito ostenje, zato je prihajalo do kapilarne vlage v notranjosti. Pred prenovo je gradbeni mojster g. Jagodic v celoti odstranil cementni omet, kar je bilo izjemno težko, saj je bil dobro sprijet s podlago. Domačini so ga namreč nanesli z željo, da tam ostane vsaj nekaj stoletij.

V okviru prenove je Zavod predhodno opravil sondiranje fasade. Izvedle so ga restavratorka mag. Eva Tršar Andlovic, dokumentalistka Be­r­narda Jesenko Filipč, obe iz ZVKDS, OE Kranj in restavratorka mag. Tjaša Pristov iz ZVKDS, OE Ljubljana. Na podlagi ugotovitev so bili naknadno na Zavodu izdelani tudi arhitekturni načrti poslikav.

Najdeni sta bili dve gotski poslikavi. Obe v rdečem tonu. Najstarejša je bila izjemno bogata in razgibana predvsem na fasadi prezbiterija in okoli treh na novo najdenih gotskih oken. Ta so v obdobju baroka v skladu s takratnim okusom zazidali. Dve gotski okni imata še delno ohranjeni kamniti krogovičji, ki se bosta ohranili in restavrirali. Prav tako se bo na prezbiteriju rekonstruirala najstarejša poslikava. Mlajša gotska poslikava je bila pasovna in nekoliko bolj skromna. Rekonstruirana bo na fasadi ladje. Omenim naj še prav posebno presenečenje, ki nas je čakalo na podstrehi. Zaradi kasneje prizidane zakristije se je poslikava nad njo ohranila in je dobro vidna samo s podstrehe. Gre za baročno arhitekturno poslikavo, ki bo prezentirana na zvoniku v sivo zelenem tonu.

Konservatorski nadzor poteka tedensko oziroma po dogovoru z izvajalci. Na tem mestu naj omenim tudi dobro sodelovanje z župnikom g. Pibernikom. Ta teden bodo mojstri slikopleskarji iz podjetja Slikopleskarstvo Oražem začeli s poslikavo.

Pri obnovi fasade smo se zaradi izjemno zanimivih najdb odločili, da bomo prezentirali vse tri, saj to omogočajo najprej same najdbe, potem arhitektura cerkve. Ne nazadnje pa boste vsi, ki se boste povzpeli k sv. Ahacu, lahko videli, kako pestre so bile fasade naših cerkva tudi na najbolj odročnih in težko dostopnih krajih.

Odgovorna konservatorka ZVKDS, OE Kranj mag. Maja Avguštin, univ. dipl. umet. zgod.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/15

sreda

0/18

četrtek

2/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 
 

 

 
 
 

Smučišče neupravičeno zaprto / 18:40, 19. marec

Tožiti inšpektorico za vso nastalo škodo ! Sicer pa ja, časi vlade halfšiptarja ko nisi smel na cesti jesti rogljička, lahko pa si bil pri s...

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...