Slovenski prevod Unescove Deklaracije o načelih strpnosti sta županu Marjanu Šarcu predala Nejc Jelen in Gregor Bezenšek iz Izobraževalnega centra Eksena.

V Kamniku so za strpnost

Predstavniki društva Eksena so v okviru nacionalnega projekta promocije strpnosti prevedli Unescovo deklaracijo o načelih strpnosti, ki jo nameravajo predati vsem občinam. Kot prvi na Gorenjskem so jo sprejeli v Kamniku.

Kamnik – Unescova deklaracija o načelih strpnosti je bila napisana že leta 1995, a slovenski prevod je luč sveta ugledal šele letos.

»V Izobraževalnem centru Eksena smo v okviru našega človekoljubnega družbeno odgovornega nepridobitnega projekta Mi smo za strpnost!, ki ga izvajamo z Društvom Eksena, samoiniciativno in z lastnimi sredstvi naredili prvi slovenski prevod Deklaracije o načelih strpnosti, saj menimo, da je zelo pomembno, da se vsi skupaj izobrazimo o tem, kaj strpnost sploh je. To je namreč dinamičen odnos, ki pomeni spoštovanje lastnih in drugih pravic, česar številni žal ne razumejo. Listina med drugim navaja: 'Mi, ljudstva Združenih narodov, smo odločeni obvarovati prihodnje rodove pred strahotami vojne …, potrditi vero v temeljne človekove pravice, dostojanstvo in vrednost človeka …, in v ta namen živeti strpno in mirno v sožitju in dobrih sosedskih odnosih.' Deklaracija prav tako zagotavlja, da je strpnost nujna za miroljuben razvoj posameznika in družbe. Tako je v prvem členu deklaracije zapisano: Strpnost je vrlina, ki omogoča mir in prispeva k nadomestitvi kulture vojne s kulturo miru,« je dokument ob predaji kamniškemu županu Marjanu Šarcu in njegovim sodelavcem prejšnji teden predstavil Nejc Jelen iz Izobraževalnega centra Eksena, ob tem pa poudaril, da si deklaracijo želijo predati vsem občinam. Do sedaj so jo prejeli v osmih, v namen promocije strpnosti in mednarodnega dneva strpnosti pa so prevod razposlali tudi vsem slovenskim vrtcem in osnovnim šolam, večjim knjižnicam, medijem ter določenim državnim, vladnim in nevladnim ustanovam. Ker se zavedajo, da je treba strpnost predstaviti tudi otrokom, so pripravili lutkovno predstavo z naslovom Dinozaver Tiko in veliki zob, zabaven učni seminar za srednješolce in kampanjo Stop obrekovanju, k projektu pa so povabili tudi več znanih Slovencev in prepoznavnih športnikov.

»V Kamniku smo bili takoj za to, da sprejmemo pobudo in prevod deklaracije, je pa s strpnostjo tako kot s spravo – pomembna so dejanja, in ne besede. Strpnost je poslušati drugega in včasih tudi priznati napako in narediti korak nazaj, predvsem pa ne biti le prijazen, uslužen in tiho, pač pa povedati svoje mnenje in aktivno sodelovati pri širjenju teh vrednot. V občini Kamnik se trudimo, da bo naša družba postala družba strpnosti in ta deklaracija je dobrodošla, če jo le bomo udejanjili. Strpni moramo biti do večine stvari, razen do nestrpnosti,« pa je ob prejemu prevedene deklaracije povedal župan Marjan Šarec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/26

četrtek

14/30

petek

14/30

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...