Črnavci so v družbi svojih vzgojiteljev razrezali praznično torto. / Foto: Tina Dokl

Za črnavce je drugi dom

Včasih, ko je bil v Preddvoru še vzgojni zavod, so jih imenovali domci ali zavodski. Sedaj, ko v bivalni skupnosti otroke in mladostnike že dvajset let vzgajajo po načelih družinske vzgoje, sami sebe imenujejo črnavci.

Preddvor – Gre namreč za stanovanjsko skupino Vzgojnega zavoda Kranj, nastanjeno v hiši ob jezeru Črnava. Ustanovili so jo leta 1996, potem ko so klasični vzgojni zavod v preddvorski graščini zaprli. Prva stanovanjska skupina v Kranju je nastala že dve leti prej, isto leto kot črnavska pa tudi stanovanjska skupina na Mlaki, leto pozneje še ena v Stražišču in pred petnajstimi leti še v Škofji Loki. Če je v zavodskih časih (odprli so ga leta 1954) med grajskimi zidovi bivalo od 80 do 100 otrok, jih je danes v skupini Črnava sedem. Ismir, Nik, Irena, Aleksandra, Valerija, Aleksander in Nuša so stari od 12 do 15 let in prihajajo iz »nefunkcionalnih družin«. Bivalna skupnost vzgojnega zavoda je njihova nova družina, tu po načelih družinske vzgoje poskrbijo, da se otroci in mladostniki resocializirajo in se pripravijo na življenje.

Za vsakega od njih naredijo vzgojni program, ki ga potem izvajajo strokovni delavci v bivalni skupini skupaj s šolo, ki jo obiskujejo v Preddvoru, in z drugimi institucijami, ki so še vključene v ta proces. V bivalne skupnosti jih z odločbo namestijo centri za socialno delo, izvemo od vzgojiteljev. Za sedmerico otrok in mladih skrbijo Maja Leban Ercegovič, Saša Gorenc Košir, Svetko Šljivar in Mateja Oman ter gospodinja Adrijana Reja. »Ob jezeru Črnava naš drugi dom stoji, v njem srečo, mir in varnost našli smo mi vsi,« so na vabilo na praznovanje dvajsetletnice stanovanjske skupine zapisali črnavci. In res je v prijazno rumeno hišo z veliko teraso ob jezeru prišlo veliko gostov. Obiskali so jih preddvorski župan Miran Zadnikar, Tea Dolinar, ravnateljica Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor, ki jo obiskuje tudi šest črnavcev, starši zavodskih otrok, nekdanji varovanci in zaposleni, učitelji in drugi, ki so bili v dveh desetletjih dela in še v prejšnjih zavodskih časih kakor koli povezani s temi otroki. Gostitelje in goste je pozdravil ravnatelj Vzgojnega zavoda Kranj Andrej Gregorač, ki je svojo poklicno pot začel prav ob jezeru Črnava. Fantje so občinstvo ogreli z beatbox (glasba z usti) točko, zaplesala je preddvorska folklorna skupina, v kateri pleše tudi ena od deklet iz stanovanjske skupine, prebrali pa so tudi pismo nekdanje stanovalke te skupine, Marjane. Danes je uspešna zdravnica, preživela pa je zelo težko mladost in bila v poznem otroštvu sprejeta v stanovanjsko skupino, kjer je našla pravi dom, kjer so jo vzgajali tako s strogostjo kot strpnostjo in nežnostjo. »Verjeli so vame in mi zaupali, mi vplivali samozavest in dajali občutek spoštovanja,« je zapisala o zaposlenih v zavodu, ki so v njenem odraščanju odigrali zelo pomembno vlogo. Njena zgodba je lahko navdih in spodbuda za vse, ki so drugačni, ki so izkusili težko otroštvo in izkušnjo v zavodski skupini, le po pravi poti naj gredo, zaupajo vase in v ljudi, ki se trudijo z njimi, je položila na srce današnjim stanovalcem skupine Črnava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-1/7

ponedeljek

-1/6

torek

-4/3

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 9. december 2019

Izdelajmo novoletne voščilnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 9. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 9. december 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. december 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

 

 
 

 

 
 
 

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...

Božič / 12:56, 9. december

Lepo, doživeto in preprosto opisano doživljanje božičnega praznovanja. V prejšnjih letih se nisem toliko posvečala praznovanju božiča, razen...

Krivdo valijo drug na drugega / 11:18, 9. december

Tej ministrici ne gre nič od rok. Še najbolj ji gre zadolževanje državljanov z visokimi obrestmi.

V sili tudi na javno stranišče / 06:37, 8. december

A mar tisto pod Kokrškim mostom pri Hotelu Europa? No nevem kakšno je danes? Včisih je bil katastrofalen, okolina pa še veliko slabša, Injek...

V sili tudi na javno stranišče / 06:33, 8. december

Kje pa ta stranišča so?