Črnavci so v družbi svojih vzgojiteljev razrezali praznično torto. / Foto: Tina Dokl

Za črnavce je drugi dom

Včasih, ko je bil v Preddvoru še vzgojni zavod, so jih imenovali domci ali zavodski. Sedaj, ko v bivalni skupnosti otroke in mladostnike že dvajset let vzgajajo po načelih družinske vzgoje, sami sebe imenujejo črnavci.

Preddvor – Gre namreč za stanovanjsko skupino Vzgojnega zavoda Kranj, nastanjeno v hiši ob jezeru Črnava. Ustanovili so jo leta 1996, potem ko so klasični vzgojni zavod v preddvorski graščini zaprli. Prva stanovanjska skupina v Kranju je nastala že dve leti prej, isto leto kot črnavska pa tudi stanovanjska skupina na Mlaki, leto pozneje še ena v Stražišču in pred petnajstimi leti še v Škofji Loki. Če je v zavodskih časih (odprli so ga leta 1954) med grajskimi zidovi bivalo od 80 do 100 otrok, jih je danes v skupini Črnava sedem. Ismir, Nik, Irena, Aleksandra, Valerija, Aleksander in Nuša so stari od 12 do 15 let in prihajajo iz »nefunkcionalnih družin«. Bivalna skupnost vzgojnega zavoda je njihova nova družina, tu po načelih družinske vzgoje poskrbijo, da se otroci in mladostniki resocializirajo in se pripravijo na življenje.

Za vsakega od njih naredijo vzgojni program, ki ga potem izvajajo strokovni delavci v bivalni skupini skupaj s šolo, ki jo obiskujejo v Preddvoru, in z drugimi institucijami, ki so še vključene v ta proces. V bivalne skupnosti jih z odločbo namestijo centri za socialno delo, izvemo od vzgojiteljev. Za sedmerico otrok in mladih skrbijo Maja Leban Ercegovič, Saša Gorenc Košir, Svetko Šljivar in Mateja Oman ter gospodinja Adrijana Reja. »Ob jezeru Črnava naš drugi dom stoji, v njem srečo, mir in varnost našli smo mi vsi,« so na vabilo na praznovanje dvajsetletnice stanovanjske skupine zapisali črnavci. In res je v prijazno rumeno hišo z veliko teraso ob jezeru prišlo veliko gostov. Obiskali so jih preddvorski župan Miran Zadnikar, Tea Dolinar, ravnateljica Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor, ki jo obiskuje tudi šest črnavcev, starši zavodskih otrok, nekdanji varovanci in zaposleni, učitelji in drugi, ki so bili v dveh desetletjih dela in še v prejšnjih zavodskih časih kakor koli povezani s temi otroki. Gostitelje in goste je pozdravil ravnatelj Vzgojnega zavoda Kranj Andrej Gregorač, ki je svojo poklicno pot začel prav ob jezeru Črnava. Fantje so občinstvo ogreli z beatbox (glasba z usti) točko, zaplesala je preddvorska folklorna skupina, v kateri pleše tudi ena od deklet iz stanovanjske skupine, prebrali pa so tudi pismo nekdanje stanovalke te skupine, Marjane. Danes je uspešna zdravnica, preživela pa je zelo težko mladost in bila v poznem otroštvu sprejeta v stanovanjsko skupino, kjer je našla pravi dom, kjer so jo vzgajali tako s strogostjo kot strpnostjo in nežnostjo. »Verjeli so vame in mi zaupali, mi vplivali samozavest in dajali občutek spoštovanja,« je zapisala o zaposlenih v zavodu, ki so v njenem odraščanju odigrali zelo pomembno vlogo. Njena zgodba je lahko navdih in spodbuda za vse, ki so drugačni, ki so izkusili težko otroštvo in izkušnjo v zavodski skupini, le po pravi poti naj gredo, zaupajo vase in v ljudi, ki se trudijo z njimi, je položila na srce današnjim stanovalcem skupine Črnava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !