Otroci so najbolj uživali pri izdelovanju skupne maskote, Zverjasca. / Foto: arhiv Vrtca Tržič

Evropska nagrada za tržiški vrtec

Vrtec Tržič je za mednarodni projekt Read the World – Preberimo svet prejel evropsko nagrado.

Tržič – Vrtec Tržič je za projekt Read the World – Preberimo svet v konkurenci 202 eTwinning projektov prejel glavno nagrado Peyo Yavorov, ki je namenjena projektom za spodbujanje mladih k branju. ETwinning je kot sestavni del programa Erasmus+, programa evropskega sodelovanja na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa, namenjen podpori in spodbujanju uporabe sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v izobraževanju na ravni vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Mednarodni projekt Read the World, ki je povezoval Islandijo, Španijo, Poljsko, Francijo in Slovenijo, je v prejšnjem šolskem letu izvajala pomočnica vzgojiteljice Andreja Stanek s svojim oddelkom in sodelavko, vzgojiteljico Aleksandro Gubič, temeljil pa je na zgodbici Zverjasec avtorice Julie Donaldson, ob prebiranju katere so štiri- in pettletniki neizmerno uživali. Pri zbiranju idej so večinoma uporabljali »nevihto možganov«, v kar so bili vključeni vsi otroci. Nadaljnje delo je večinoma potekalo v manjših skupinah, kjer so spoznali uporabo računalnika, fotoaparata, kamere, ki so jih uporabili za izdelavo različnih družabnih iger, npr. spomina, puzzel, namiznih iger. Nekaj posebnega je bilo tudi izdelovanje skupne maskote, Zverjasca. Vsaka sodelujoča država je izdelala maskoto, jo razdelila na pet delov in poslala vsak del v drugo državo. Tako so vsi dobili čisto posebnega, evropskega Zverjasca. V projekt so skušali vključiti vsa področja dejavnosti iz kurikuluma za vrtce: družbo, naravo, jezik, umetnost, gibanje in matematiko.

»Otroci so najbolj uživali pri izdelovanju maskote, Zverjasca. Posebno doživetje je bilo pošiljanje paketov in seveda njihovo prejemanje. V projektu in Zverjaščevih dogodivščinah so res uživali, zato sva se s sodelavko Sandro odločili, da bova projekt nadgradili. Sedaj imamo v skupini plišasto igračo Zverjasca, ki vsak teden obišče enega otroka in z njim preživi nekaj dni. Teh obiskov se otroci resnično veselijo,« je povedala Andreja Stanek in poudarila, da so se otroci v okviru projekta seznanili ne samo z IKT-tehnologijo, ampak tudi z drugimi evropskimi državami in jeziki.

Po besedah ravnateljice vrtca Nataše Durjava se je z realizacijo tega eTwinning projekta povečal interes vseh strokovnih delavcev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Frekvenca uporabe spletne zbornice ter IKT-orodij se je opazno zvišala, ker je tudi eden izmed globalnih ciljev letnega delovnega načrta, prijavili pa so se tudi že na večji projekt v programu Erasmus+ »Through democracy to literacy« – Skozi demokracijo k pismenosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

15/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.