Otroci so najbolj uživali pri izdelovanju skupne maskote, Zverjasca. / Foto: arhiv Vrtca Tržič

Evropska nagrada za tržiški vrtec

Vrtec Tržič je za mednarodni projekt Read the World – Preberimo svet prejel evropsko nagrado.

Tržič – Vrtec Tržič je za projekt Read the World – Preberimo svet v konkurenci 202 eTwinning projektov prejel glavno nagrado Peyo Yavorov, ki je namenjena projektom za spodbujanje mladih k branju. ETwinning je kot sestavni del programa Erasmus+, programa evropskega sodelovanja na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa, namenjen podpori in spodbujanju uporabe sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v izobraževanju na ravni vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Mednarodni projekt Read the World, ki je povezoval Islandijo, Španijo, Poljsko, Francijo in Slovenijo, je v prejšnjem šolskem letu izvajala pomočnica vzgojiteljice Andreja Stanek s svojim oddelkom in sodelavko, vzgojiteljico Aleksandro Gubič, temeljil pa je na zgodbici Zverjasec avtorice Julie Donaldson, ob prebiranju katere so štiri- in pettletniki neizmerno uživali. Pri zbiranju idej so večinoma uporabljali »nevihto možganov«, v kar so bili vključeni vsi otroci. Nadaljnje delo je večinoma potekalo v manjših skupinah, kjer so spoznali uporabo računalnika, fotoaparata, kamere, ki so jih uporabili za izdelavo različnih družabnih iger, npr. spomina, puzzel, namiznih iger. Nekaj posebnega je bilo tudi izdelovanje skupne maskote, Zverjasca. Vsaka sodelujoča država je izdelala maskoto, jo razdelila na pet delov in poslala vsak del v drugo državo. Tako so vsi dobili čisto posebnega, evropskega Zverjasca. V projekt so skušali vključiti vsa področja dejavnosti iz kurikuluma za vrtce: družbo, naravo, jezik, umetnost, gibanje in matematiko.

»Otroci so najbolj uživali pri izdelovanju maskote, Zverjasca. Posebno doživetje je bilo pošiljanje paketov in seveda njihovo prejemanje. V projektu in Zverjaščevih dogodivščinah so res uživali, zato sva se s sodelavko Sandro odločili, da bova projekt nadgradili. Sedaj imamo v skupini plišasto igračo Zverjasca, ki vsak teden obišče enega otroka in z njim preživi nekaj dni. Teh obiskov se otroci resnično veselijo,« je povedala Andreja Stanek in poudarila, da so se otroci v okviru projekta seznanili ne samo z IKT-tehnologijo, ampak tudi z drugimi evropskimi državami in jeziki.

Po besedah ravnateljice vrtca Nataše Durjava se je z realizacijo tega eTwinning projekta povečal interes vseh strokovnih delavcev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Frekvenca uporabe spletne zbornice ter IKT-orodij se je opazno zvišala, ker je tudi eden izmed globalnih ciljev letnega delovnega načrta, prijavili pa so se tudi že na večji projekt v programu Erasmus+ »Through democracy to literacy« – Skozi demokracijo k pismenosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/17

četrtek

3/18

petek

3/19

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Cerklje, 19. september 2019

Razstava klekljanih izdelkov

IZLETI / Naklo, 19. september 2019

S kolesom čez Rovte

PREDAVANJA / Jesenice, 19. september 2019

Tehniška dediščina Kranjske industrijske družbe

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

Ostal brez tretjine črede / 21:27, 18. september

Psi so prava poslastica za volkove. Lovci nimajo več problemov s potepuškimi psi, kjer se gibljejo tropi volkov. Za sobivanje bo potrebno se...

Ostal brez tretjine črede / 21:02, 18. september

Volke postrelit in bo gmah!

Odpeljali so ga v bolnišnico / 19:17, 18. september

Madona komplicirajo.
Eno vzgojno okrog ušes, problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 19:15, 18. september

Sliko Primoža na vidnem mestu.
Problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 15:11, 18. september

Dva Kraška ali Nemška ovčarja v ogrado pašnika, to je rešitev !

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */